Για ανεξάρτητο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό Δημόσιο, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση «που θα βαλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη».

Κυρίαρχος στόχος η αποκομματικοποίηση και όχι η αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης τόνισε, και αναλύοντας τη σημασία της πέταξε «καρφί» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αναφέροντας ότι τα χρόνια της κρίσης από «παιδί του συστήματος» έγινε το «αποπαίδι» του, πάνω στο οποίο προσπάθησαν να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες.

Προανήγγειλε δε αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο από τα μέσα του 2018 με στόχο την προσέλκυση άρτια εκπαιδευμένων νέων πτυχιούχων, και «ας σπεύσουν αύριο να με κατηγορήσουν ότι τάζω προσλήψεις» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχεδιάζοντας τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Η εθνική στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, απώτερος στόχος του οποίου είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Διοικητική Μεταρρύθμιση θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ώς σήμερα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυρίαρχος άξονας της στρατηγικής μας, υπογράμμισε, είναι η αποκομματικοποίηση, αλλά όχι η αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης. Δική μας θέση είναι ότι πρέπει να είναι τόσο μικρό ή τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται, ώστε να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, να αποτρέπει ανίερες συμμαχίες, να διασφαλίζει αειφόρο ανάπτυξη και να υπηρετεί τον πολίτη και την κοινωνία.

Όσοι επιθυμούν μικρό κράτος που θα παρεμβαίνει ελάχιστα, θέλουν τα συμφέροντα να δρουν ανεξέλεγκτα, είπε. «Θα έπρεπε να σιωπούν από σεμνότητα όσοι χρησιμοποίησαν το Δημόσιο ως κομματικό παραμάγαζο», υπογράμμισε.

Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης, είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι αυτήν την αντίληψη για το κράτος-λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο.

Στα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο από «παιδί του συστήματος» έγινε το «αποπαίδι» του, πάνω στο οποίο κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της ΝΔ όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία, αλλά απολύσεις.

Είπε επίσης ότι δαπανήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, δίχως ωστόσο αντίκρισμα. «Εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για την εισαγωγή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών όμως το κράτος παρέμενε ψηφιακά σχεδόν αναλφάβητο», διευκρίνισε.

Ανέφερε, ωστόσο, ως θετικά βήματα, παρά την αποσπασματικότητά τους, όπως είπε, την ίδρυση του ΑΣΕΠ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, των ΚΕΠ και την καθιέρωση της Διαύγειας.

Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι οτι έως το 2020 όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Προσλήψεις από τα μέσα του 2018

Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο να τον κατηγορήσουν για νέες υποσχέσεις που δεν πρόκεται να υλοποιηθούν, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «γιατί έχει τη βεβαιότητα ότι θα γίνει» ότι από τα μέσα του 2018 «θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων στον Δημόσιο Τομέα».

«Εξετάζουμε σοβαρά την θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων» πρόσθεσε μάλιστα.

Καταληγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι με την μεταρρύθμιση που παρουσιάζουμε για πρώτη φορά με ολιστική αντίληψη της Διοίκησης και με την πολύτιμη συμβολή της Γαλλίας, ερχόμαστε για πρώτη φορά να θέσουμε τα θεμέλια για μια ιστορικού χαρακτήρα δομική μεταρρύθμιση.

«Αποτελεί ίσως μια νέα αρχή του ελληνικού κράτους ή για να το πω πιο φιλόδοξα την αρχή του νέου ελληνικού κράτους».

Δεν θέλω να απαντήσω στο «γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια», θα πω ότι εμείς το πιστεύουμε, θα το προσπαθήσουμε και θα το κάνουμε πράξη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.