Με αφορμή την 60η επέτειο από την υπογραφή των ιδρυτικών Συνθηκών της ΕΟΚ το 1957, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστήριξαν πως πρέπει να προωθήσουν ένα θετικό όραμα της ΕΕ ως πηγή ευκαιριών και ως προστασία εναντίον των απειλών.

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του σχεδίου της ενωμένης Ευρώπης, ξεκίνησε πριν από εξήντα και πλέον χρόνια για να τονώσει την ανοικοδόμηση της Ευρώπης και να δημιουργήσει έναν χώρο ειρήνης και αμοιβαίου σεβασμού.

Σήμερα, πρέπει να πιστέψουμε, περισσότερο από ποτέ, ότι η ενότητα είναι ένας αγώνας τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε.

Αν επιθυμούμε πράγματι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση συνεργασίας και συνύπαρξης που προσδιόρισε στο προοίμιο της, η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα το 1951, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε ή να ξαναρχίσουμε να βλέπουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως μια συγκεκριμένη ουτοπία και να αναζητήσουμε τη νέα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συμφερόντων που θα συμπληρώνει το εθνικό συμφέρον, γιατί είμαστε Ευρωπαίοι και θα είμαστε ακόμη περισσότερο Ευρωπαίοι στο μέλλον.

Αυτό επιχειρούν να περιγράψουν και να αναδείξουν τα κείμενα που περιλαμβάνει το αφιέρωμα της τετραμηνιαίας πολιτικής και οικονομικής επιθεώρησης «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» (τεύχος 40, εκδόσεις Παπαζήση). Τα κείμενα έχουν στόχο να συμβάλουν στη νέα συζήτηση που άνοιξε με αφορμή τα εξήντα χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης τον Μάρτιο του 1957 και η οποία φαίνεται πως θα δρομολογηθεί και σε θεσμικό επίπεδο όπως ανακοίνωσε στην Πνύκα και ο πρόεδρος Μακρόν.