Στην Κατεχάκη «γυρίζει» το Λιμενικό
Μετά τα τεράστια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην διαχείριση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» και της μεγάλης οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει το Λιμενικό ξανά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
Το Λιμενικό επιστρέφει, μετά από τέσσερα χρόνια, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αυτή φαίνεται να είναι –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του in.gr- η κεντρική κυβερνητική επιλογή μετά τα τεράστια προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην διαχείριση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη» και της μεγάλης οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό.
Η αδράνεια που παρατηρήθηκε, κυρίως από το Λιμενικό, στην αρχή της διαρροής αλλά και η σύγχυση που επικράτησε αργότερα οδήγησε κορυφαία στελέχη του Μαξίμου να επαναφέρουν το Λιμενικό και σχετικές υπηρεσίες στην λεωφόρο Κατεχάκη όπως είχε συμβεί και την περίοδο από το 2009 έως το 2013.
Κυβερνητικός στόχος φαίνεται να είναι η ενοποίηση των σωμάτων ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό) όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και να μην υπάρχει «διάσπαση» αρμοδιοτήτων σε κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό κλπ. Σε συνεκτίμηση ασφαλώς και με τις νέες προκλήσεις που αναμένονται με την επιστροφή χιλιάδων τζιχαντιστών από το πολεμικό μέτωπο της Συρίας όπως κι άλλα κρίσιμα ζητήματα.
Συμπληρώνεται ότι ήδη ολοκληρώνεται νομική ρύθμιση για ενοποίηση των Διευθύνσεων Εσωτερικών Υποθέσεων (ερευνητών της διαφθοράς) της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού.
Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Οκτωβρίου 2009 μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, συνεστήθη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από υπηρεσίες που αποσπάστηκαν από τα Υπουργεία Εσωτερικών (Γενικές Γραμματείες Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας) και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και Λιμενικό Σώμα). Με υπουργούς –εκφραστές αυτού του «διπόλου» επιτήρησης ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού τους κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Χρήστου Παπουτσή. Η απόφαση για επαναφορά του Λιμενικού στο νεοσύστατο τότε υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου υπήρξε τον Μάρτιο του 2013, επί κυβέρνησης του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Πάντως κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι «η εμπειρία της περιόδου 2009-2013 κατέδειξε ότι πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή των λιμενικών υπηρεσιών που θα εποπτεύονται τελικώς από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Προκειμένου το εν λόγω Υπουργείο να μην καταλήξει να ασχολείται με… δρομολόγια και καθυστερήσεις πλοίων, με προβλήματα ιχθυεμπόρων και άλλα παράλληλα καθήκοντα και να εστιασθεί στο έργο που σχετίζεται με θέματα ασφαλείας και ερευνών. Και σε όλα αυτά πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα προβλήματα με αρκετά κρούσματα διαφθοράς που έχουν παρατηρηθεί στο Λιμενικό Σώμα, με δυναμικό 7000 ατόμων».
Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις