Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει ηλεκτρονικά την αίτηση διαμαρτυρίας κατά της απαγόρευσης για την Uber να λειτουργεί στο Λονδίνο.

Η αίτηση αναρτήθηκε πριν από δύο μέρες στην ιστοσελίδα της change.org και ζητεί από την Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) να ανακαλέσει την απόφασή της.

Η Υπηρεσία Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) αποφάσισε την Παρασκευή να αφαιρέσει από την εταιρεία Uber την άδειά της να λειτουργεί στη βρετανική πρωτεύουσα, όμως η κολοσσιαία αυτή αμερικανική εταιρεία οχημάτων με οδηγό ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση, αναστέλλοντας έτσι την ισχύ της απόφασης.

«Η Uber London δεν είναι σε θέση να κατέχει άδεια εκμετάλλευσης ιδιωτικών οδηγών», εξήγησε η TfL, η οποία εξέτασε την ενεδεχόμενη ανανέωση αυτής της άδειας που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η υπηρεσία υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της πως «η προσέγγιση και η συμπεριφορά της Uber δείχνουν έλλειψη εταιρικής υπευθυνότητας ως προς σειρά θεμάτων που άπτονται της δημόσιας ασφάλειας».

Η TfL επικρίνει κυρίως την Uber–η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο– για την αδράνειά της όσον αφορά την καταγγελία εγκλημάτων, των οποίων γίνονται μάρτυρες οι οδηγοί της, και για ελλείψεις στους ελέγχους των ποινικών μητρώων των οδηγών της. Η υπηρεσία κατηγορεί επίσης την Uber ότι χρησιμοποιεί ένα λογισμικό που επιτρέπει στους οδηγούς να αποφεύγουν να εντοπίζονται από τις αρχές στις ζώνες στις οποίες δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται και ότι παρέχει μη αξιόπιστα ιατρικά πιστοποιητικά.

«Οι 3,5 εκατ. Λονδρέζοι που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας και οι περισσότεροι από 40.000 συμβεβλημένοι οδηγοί, που εξαρτώνται από την Uber για να ζήσουν, θα μείνουν εμβρόντητοι απ’ αυτή την απόφαση», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας στο Λονδίνο, ο Τομ Έλβιτζ.

Ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Εργατικό δήμαρχο Λονδίνου Σαντίκ Καν, ο οποίος προεδρεύει της TfL, και είπε ότι «έλαβε τη σωστή απόφαση». «Είναι σαφώς πρόβλημα ασφάλειας. Τα ταξί αυτά θα πρέπει να ελέγχονται και το επιβατικό κοινό να προστατεύεται», δήλωσε σήμερα ο Κόρμπιν στο BBC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ