Σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μπαγκλαντές έχει ήδη προετοιμάσει ο ΟΗΕ, με στόχο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες νέες προσφυγικές ροές μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ.

Μετά το ξέσπασμα νέων βίαιων επεισοδίων στα τέλη Αυγούστου στη δυτική Μιανμάρ περίπου 480.000 Ροχίνγκια έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις.

Η έκταση της εξόδου μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ αιφνιδίασε τόσο τις αρχές του Μπανγκλαντές όσο και τις διεθνείς οργανώσεις που δεν περίμεναν τόσους πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενοέχει αποθηκευμένα τρόφιμα που θα επαρκούν ακόμη και στην περίπτωση που το σύνολο της κοινότητας των Ροχίνγκια καταφύγει στο Μπανγκλαντές.

«Είμαστε σε θέση να καλύψουμε (τις ανάγκες των προσφύγων) ακόμη κι αν οι νέες αφίξεις φτάσουν τις 700.000», περιλαμβανομένων των Ροχίνγκια που έχουν φτάσει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, δήλωσε ο Ντιπαγιάν Μπατασάρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM). Αυτός ο αριθμός θα σημαίνει ότι στο Μπανγκλαντές θα ζουν περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια.

Πριν από το ξέσπασμα της τρέχουσας ανθρωπιστικής κρίσης τουλάχιστον 300.000 Ροχίνγκια ζούσαν ήδη σε άθλιους και ανθυγιεινούς προσφυγικούς καταυλισμούς γύρω από την πόλη Κοξ Μπαζάρ, έπειτα από προηγούμενα ξεσπάσματα βίας και διώξεων στη Μιανμάρ.

Σύμφωνα με τον Μπατασάρια, η διατροφική κατάσταση βελτιώνεται στους προσφυγικούς καταυλισμούς καθώς πλέον περισσότεροι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι που επισκέφθηκε το Μπανγκλαντές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εκτίμησε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια «μαζική» διεθνή βοήθεια για να μπορέσει να προσφέρει στέγη και τροφή στους Ροχίνγκια.

Η Ντάκα, που πλέον δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, επέτρεψε αυτή την εβδομάδα σε 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις να επέμβουν για ανώτατο διάστημα δύο μηνών. Επίσης το Μπανγκλαντές έχει ζητήσει βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις τεράστιες υγειονομικές ανάγκες των προσφύγων.