Η συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, κρύβοντας την ίδια στιγμή έντονο πολιτικό παρασκήνιο, με την υπόθεση των αρχαιοτήτων του Ελληνικού να έχει πάρει ήδη τεράστιες διαστάσεις στον Τύπο.

Τελικά, έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση το ΚΑΣ κατέληξε σε μια απόφαση με πολλές αναγνώσεις και ανεξερεύνητες ακόμη επιπτώσεις ως προς το σκέλος της επένδυσης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος, αποφάσισε να ανακηρύξει το 5% της έκτασης του ακινήτου χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ήτοι 280 στρέμματα, μαζί με περίπου 1.600 ακόμη, εκτός του ακινήτου της επένδυσης, στους όμορους Δήμους Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου.

Ποιες είναι λοιπόν οι επίμαχες αρχαιότητες εντός της επένδυσης που αντιστοιχούν στην οριοθετημένη ως χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχή; Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα σημεία είναι το αμαξοστάσιο του τραμ και ο λόφος Χασάνι.

Συγκεκριμένα, στον χώρο που κατασκευάστηκε το αμαξοστάσιο του τραμ ανασκαφές έφεραν στο φως οργανωμένο νεκροταφείο του αρχαίου Δήμου Ευωνύμου, το οποίο περιλαμβάνει ταφικό περίβολο κλασικής εποχής και μεγάλο αριθμό τάφων διαφόρων τύπων. Μάλιστα, στο εσωτερικό ενός από τα προϋπάρχοντα κτίρια του αεροδρομίου, που σήμερα χρησιμοποιείται από το τραμ, ανασκάφηκαν 130 τάφοι.

Ένα ακόμη σημείο, όπως προειπώθηκε, είναι ο λόφος Χασάνι, ο οποίος πιθανότατα οφείλει την ονομασία του σε κάποιον οθωμανό τσιφλικά ονόματι Χασάν. Βρισκόταν μέσα στον χώρο που κατέλαβε αργότερα το αεροδρόμιο, ανάμεσα στον ομώνυμο διατηρούμενο λοφίσκο και σε έναν δεύτερο, που βρισκόταν σε μικρή απόσταση προς τα βόρεια και ο οποίος σήμερα έχει εξαφανισθεί.

in.gr