Δύο μήνες θηλασμού σώζουν από το σύνδρομο βρεφικού θανάτου
Ο θηλασμός έστω και για δύο μήνες μειώνει τον κίνδυνο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου σχεδόν κατά 50%, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη. Μάλιστα από τη μελέτη προέκυψε ότι οφέλη προκύπτουν ακόμη και για τις μητέρες που δεν ακολουθούν αποκλειστικό θηλασμό, φθάνει να μην εγκαταλείψουν πλήρως αυτόν τον «θησαυρό» τόσο για το παιδί τους όσο και για τις ίδιες.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Ο θηλασμός έστω και για δύο μήνες μειώνει τον κίνδυνο αιφνιδίου βρεφικού
θανάτου σχεδόν κατά 50%, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη. Μάλιστα από
τη μελέτη προέκυψε ότι οφέλη προκύπτουν ακόμη και για τις μητέρες που
δεν ακολουθούν αποκλειστικό θηλασμό, φθάνει να μην εγκαταλείψουν πλήρως
αυτόν τον «θησαυρό» τόσο για το παιδί τους όσο και για τις ίδιες.
«Τα ευρήματα αυτά έχουν μεγάλη ισχύ! Η μελέτη μας έδειξε ότι τα βρέφη που θηλάζουν για τουλάχιστον δύο μήνες εμφανίζουν μεγάλη μείωση του κινδύνου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου» ανέφερε ένας εκ των ερευνητών, ο Καουάι Τανάμπε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ και προσέθεσε: «Ο θηλασμός είναι ευεργετικός για τόσους πολλούς λόγους και ο συγκεκριμένος είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς».
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, την κύρια αιτία θανάτου βρεφών ηλικίας ενός μήνα έως ενός έτους. Ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που προσδιορίζει την απαραίτητη διάρκεια θηλασμού ώστε να υψωθεί αυτή η «ασπίδα προστασίας» για το μωρό. Σημειώνεται ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη, ο θηλασμός για λιγότερο από δύο μήνες δεν προσέφερε όφελος ενάντια στο επικίνδυνο σύνδρομο αιφνιδίου θανάτων των βρεφών.
Οσο περισσότερο, τόσο καλύτερα
«Βέβαια, όσο περισσότερο θηλάζει ένα βρέφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία για εκείνο» ανέφερε από την πλευρά της η ερευνήτρια Φερν Χόουκ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου. Συμπλήρωσε ότι «το άλλο σημαντικό εύρημά μας ήταν πως οποιαδήποτε ‘δόση’ θηλασμού είναι ευεργετική ενάντια στο σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου – με άλλα λόγια ακόμη και ο μη αποκλειστικός θηλασμός έχει οφέλη και αυτό είναι σημαντικό για τις γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ακολουθήσουν τον αποκλειστικό θηλασμό».
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν οκτώ μεγάλες διεθνείς μελέτες οι οποίες εξέταζαν 2.259 περιπτώσεις συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου καθώς και 6.894 βρέφη που χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Το μεγάλο αυτό δείγμα δείχνει, κατά τους επιστήμονες, την ορθότητα των αποτελεσμάτων παρά τις πολιτισμικές διαφορές σε ό,τι αφορά τον θηλασμό σε διαφορετικές χώρες.
Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι σε παγκόσμιο επίπεδο
Με βάση τα αποτελέσματα οι ερευνητές ζητούν εντατικοποίηση των προσπαθειών προαγωγής του θηλασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μόνο το 40% των βρεφών κάτω των έξι μηνών θηλάζει αποκλειστικά παγκοσμίως. Υπογραμμίζεται ότι ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο το να επιτευχθεί αποκλειστικός θηλασμός επί έξι μήνες τουλάχιστον του 50% των βρεφών σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2025.
Παραμένει ακόμη ασαφές πώς ακριβώς ο θηλασμός δρα προστατευτικά ενάντια στο σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου. Οι ερευνητές εκτιμούν πάντως ότι μεταξύ των πιθανών ευεργετικών μηχανισμών είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών χάρη στο μητρικό γάλα αλλά και η θετική επίδραση του θηλασμού στα μοτίβα ύπνου τους.
Θεοδώρα Τσώλη
in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις