Έλληνας ερευνητής αλλάζει τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η νόσος Crohn και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος ενδεχομένως να μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα ή ακόμα και να προληφθούν χάρη σε μια νεοανακαλυφθείσα σχέση μεταξύ αυτοφαγίας και φλεγμονής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η νόσος Crohn και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος ενδεχομένως να μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα ή ακόμα και να προληφθούν χάρη σε μια νεοανακαλυφθείσα σχέση μεταξύ αυτοφαγίας και φλεγμονής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.
Η αυτοφαγία είναι μια σημαντική κυτταρική διαδικασία όπου τα κύτταρα αποδομούνται και αυτοανακυκλώνονται αποβάλλοντας ή καταστρέφοντας τα επιβλαβή στοιχεία ώστε να διατηρούν τον οργανισμό μας υγιή.
Σύμφωνα με τον Δρ Ιωάννη Νέζη από το Πανεπιστήμιο του Γουαργουικ, αυτή η διαδικασία προκαλεί φλεγμονή στους ιστούς όταν δεν λειτουργεί σωστά, κάτι που με τη σειρά του καθιστά το ανθρώπινο σώμα επιρρεπές σε επιβλαβείς παθήσεις, ειδικά του γαστρεντερικού συστήματς.
Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης αυτοφαγίας-φλεγμονής μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες των γαστρεντερικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της νόσου Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, δίνοντας στους επαγγελματίες υγείας την ικανότητα να στοχεύσουν τη ρίζα του προβλήματος, δια της ρύθμισης και του ελέγχου της αυτοφαγίας.
Ο Δρ Νέζης και οι συνεργάτες του αναγνώρισαν μια πρωτεΐνη που ρυθμίζει την αυτοφαγία και την ονόμασαν Kenny. Περιέχει ένα μοτίβο αμινοξέων που προκαλούν την αποδόμηση της πρωτεΐνης από την διαδικασία της αυτοφαγίας.
Όταν η αυτοφαγία είναι δυσλειτουργική, η Kenny συσσωρεύεται και προκαλεί φλεγμονή.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε μύγες των φρούτων (Drosophila melanogaster), αφού πρώτα οι επιστήμονες είχαν κάνει την Kenny φωσφορίζουσα, ώστε να είναι ευκολότερα παρατηρήσιμη. Έτσι διαπίστωσαν σε μικροσκοπικό επίπεδο ότι η πρωτεΐνη ήταν παρούσα στο κύτταρο που συνέβαινε η αυτοφαγία.
Οι επιστήμονες επίσης τεκμηρίωσαν ότι η δυσλειτουργική αυτοφαγία προκαλούσε σοβαρή φλεγμονή στις μύγες, ιδιαίτερα στο γαστρεντερικό σύστημα, προκαλώντας νόσηση και μειώνοντας έτσι στο μισό τη διάρκεια ζωής τους.
«Για να εμποδίσουμε την εκδήλωση σοβαρών παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούνται από φλεγμονή, είναι απαραίτητο να βρούμε τρόπους να ελέγξουμε και να ρυθμίσουμε την αυτοφαγία. Οι άνθρωποι διατρέχουμε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους από τη σχέση αυτοφαγίας-φλεγμονής και δυσλειτουργικού ή νοσούντος γαστρεντερικού συστήματος, επειδή το σώμα μας δεν έχει το κανονικό μοτίβο αμινοξέων που χρησιμοποιεί η Kenny στις μύγες των φρούτων, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο ή την ρύθμιση την αποδόμηση της δια της αυτοφαγίας», εξηγεί ο Δρ Νέζης.
Και συμπληρώνει ότι, η καλύτερη κατανόηση των μοριακών μηχανισμών της επιλεκτικής αυτοφαγίας και φλεγμονής θα βοηθήσει στην ανάπτυξη παρεμβάσεων για την ενεργοποίηση της αυτοφαγίας ώστε να προληφθεί η φλεγμονή και να προαχθεί η υγεία.
Τέλος, ο Δρ Νέζης υπενθυμίζει ότι φυσικά συστατικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει διαπιστωθεί ότι ενεργοποιούν την αυτοφαγία, επομένως η προσθήκη τους στην διατροφή μας μπορεί να συντελέσει στην πρόληψη της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ολυμπιακός: Τώρα μετράνε οι νίκες…
- Μαγδεμβούργο: Η στιγμή της σύλληψης του οδηγού που σκόρπισε τον θάνατο
- Μπαρτζώκας: «Περαστικά στον Λεσόρ, μας πλήγωσε όλους αυτό που έγινε»
- Σπεύδουν στο Μαγδεμβούργο ο Σολτς και η υπ. Εσωτερικών – Πρώτες εκτιμήσεις για το αιματηρό συμβάν
- Χιρόνα – Βαγιαδολίδ 3-0: Επέστρεψαν στις νίκες οι Καταλανοί
- Βερόνα – Μίλαν 0-1: Ο Ρέιντερς έδωσε το τρίποντο στους Ροσονέρι (vid)