Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ

Η άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ

Τα άτομα που πάσχουν από άπνοια ύπνου ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Τα άτομα που πάσχουν από άπνοια ύπνου ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Δρ Ρικάρντο Οσόριο, επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής, υποστηρίζει ότι η άπνοια ύπνου σχετίζεται αύξηση στη συσσώρευση πλάκας β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, ένα χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η άπνοια ύπνου συμβαίνει όταν η αναπνοή σταματά μια ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές οι διακοπές μπορούν να διαρκέσουν από ελάχιστα δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά, οπότε και αποκαθίσταται η ομαλότητα της αναπνοής με δυνατό ροχαλητό ή αίσθημα πνιγμού.

Ο Δρ Οσόριο υποστηρίζει ότι αν αντιμετωπιστεί η άπνοια ύπνου ενδεχομένως να μειωθεί και η συσσώρευση της πλάκας αμυλοειδούς άρα και ο κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ.

«Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ξεκούραση του εγκεφάλου και εκκαθάριση του β-αμυλοειδούς. Κατά τη φάση του βαθέως ύπνου γίνεται η εκκαθάριση του εγκεφάλου από τις πρωτεΐνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, περιλαμβανομένου του β-αμυλοειδούς. Αλλά η άπνοια ύπνου εμποδίζει τον εγκέφαλο να εκτελέσει αυτή τη διαδικασία εκκαθάρισης», εξηγεί ο ερευνητής.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την επίδραση της άπνοιας ύπνου στην εκδήλωσης της πλάκας αμυλοειδούς, ο Δρ Οσόριο και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 208 άνδρες και γυναίκες, 55-90 ετών, που δεν υπέφεραν από οποιαδήποτε μορφή άνοιας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα νωτιαίου υγρού για να μετρήσουν το β-αμυλοειδές που αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης πλάκας στον εγκέφαλο και διενήργησαν απεικονίσεις εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να μετρήσουν την ποσότητα της πλάκας στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων.

Πάνω από το 50% των ατόμων είχαν άπνοια ύπνου. Σχεδόν το 36% είχε ήπιας μορφής άπνοια και το 17% μέτρια έως σοβαρή μορφή της διαταραχής.

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών της μελέτης, μεταξύ των 104 συμμετεχόντων, εκείνοι που είχαν σοβαρή άπνοια ύπνου είχαν ενδείξεις στο νωτιαίο υγρό ότι αναπτυσσόταν πλάκα β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την απεικόνιση PET, αφού όσοι είχαν άπνοια ύπνου είχαν αύξηση πλάκας β-αμυλοειδούς.

Πάντως, αυτό δεν συνεπαγόταν έκπτωση των νοητικών λειτουργιών των ατόμων, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν οι επιστήμονες.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιοι εξ αυτών τελικά θα εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά θα εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το δείγμα μέχρι να δουμε αν όντως θα συμβεί κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει ο Δρ Οσόριο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Must in

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0: Προβάδισμα πρόκρισης με Λαμέλα (vid)

Το γκολ του Έρικ Λαμέλα ήταν εκείνο που χώρισε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, με την Ένωση να επικρατεί 1-0 και να παίρνει προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο