Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μειώνει τον αριθμό των Γαλακτοβάκιλλων στο έντερο, στα ποντίκια και τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα την αύξηση των Th-17 ανοσοκυττάρων.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα έχουν συνδεθεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση αν και ο ακριβής μηχανισμός του πως συμβάλλουν στην υπέρταση παραμένει άγνωστος.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι μια διατροφή με πολύ αλάτι μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου. Το νάτριο συσσωρεύεται στην αιματική κυκλοφορία, το αίμα κατακρατά περισσότερα υγρά για να διαλύσει το νάτριο και η καρδιά και τα αγγεία καταβάλλουν μεγαλύτερο κόπο για να αντλήσουν τον επιπλέον όγκο νερού. Αυτό προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών συντελώντας ενδεχομένως σε υπέρταση, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόσφατα στοιχεία έχουν επίσης εμπλέξει το ανοσοποιητικό σύστημα σε ορισμένες από τις επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης νατρίου.

Ο καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) Έρικ Αλμ, ο Δρ Ντομινικ Μουλλερ του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Max-Delbruck και το Δρ Λαρφ Λινκερ του Πανεπιστημίου Friedrich-Alexander είχαν και στο παρελθόν αποδείξει ότι το αλάτι αυξάνει τον πληθυσμό των Th-17 ανοσοκυττάρων, προάγοντας τη φλεγμονή και οδηγώντας τελικά στην υπέρταση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περίσσεια νατρίου στην διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση μιας αυτοάνοσης πάθησης που μοιάζει με την πολλαπλή σκλήρυνση στα ποντίκια. Επίσης μελέτησαν τις αλληλεπιδράσεις του ανθρώπινου εντερικού μικροβιώματος με πληθυσμούς διαφορετικών τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και διαπίστωσαν ότι η ισορροπία μεταξύ προ-φλεγμονωδών κυττάρων, όπως τα Th-17 και τα αντι-φλεγμονώδη κύτταρα, επηρεάζεται από τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος. Ακόμα, παρατήρησαν ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν την εξισορρόπηση της κατάστασης υπέρ των αντι-φλεγμονωδών κυττάρων.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature, οι επιστήμονες αποπειράθηκαν να καθορίσουν πως μια διατροφή πλούσια σε αλάτι θα επηρέαζε το μικροβίωμα και αν αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

Για δύο εβδομάδες σίτισαν ποντίκια με διατροφή πλούσια σε νάτριο (4%), συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που η διατροφή της περιείχε μόνο 0,5%. Αυτή η διατροφή οδηγήσε σε μείωση του πληθυσμού του γαλακτοβάκιλλου Lactobacillus murinus, ενώ τα ποντίκια της ομάδας παρέμβασης είχαν και μεγαλύτερο πληθυσμό Th-17 κυττάρων και η αρτηριακή τους πίεση είχε αυξηθεί.

Όταν τα πειραματόζωα πήραν προβιοτικά για μια εβδομάδα πριν κάνουν διατροφή με πολύ αλάτι, τα επίπεδα των γαλακτοβάκιλλων στο έντερο και η αρτηριακή τους πίεση παρέμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πως τα Th-17 συντελούν στην εκδήλωση της υπέρτασης και των άλλων αρνητικών επιδράσεων της διατροφής που είναι πλούσια σε αλάτι. Μαθαίνουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ασκεί μεγάλο έλεγχο στο σώμα, πάνω και πέρα απ’ όσα γνωρίζουμε για την ανοσία. Οι μηχανισμοί δια των οποίων ασκεί αυτό τον έλεγχο είναι ακόμα μπερδεμένοι. Ελπίζουμε τα ευρήματά μας, μαζί με μελλοντικές μελέτες, να βοηθήσουν να πέσει περισσότερο φως στον μηχανισμό δια του οποίου το πολύ αλάτι επηρεάζει τη νοσηρότητα», εξηγεί ο καθηγητής Αλμ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr