Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν παρενέβη για την υπόθεση Κούσνερ
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να μην παρέμβει και να κρατήσει ανοιχτό το θέμα της πρόσβασης του Τζάρεντ Κούσνερ σε απόρρητες πληροφορίες, χωρίς να έχει την μόνιμη άδεια διαχείρισης απορρήτου που απαιτείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, τοποθετεί τον Κέλι σε μία δύσκολη θέση ισορροπίας στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, σχολιάζει το “Politico.”
Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να μην παρέμβει και να κρατήσει ανοιχτό το
θέμα της πρόσβασης του Τζάρεντ Κούσνερ σε απόρρητες πληροφορίες, χωρίς
να έχει την μόνιμη άδεια διαχείρισης απορρήτου που απαιτείται σύμφωνα με
τα προβλεπόμενα από τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι,
τοποθετεί τον Κέλι σε μία δύσκολη θέση ισορροπίας στην Δυτική Πτέρυγα
του Λευκού Οίκου, σχολιάζει το “Politico.”
O Κέλι καλείται να ισορροπήσει πολιτικά μεταξύ των κανόνων ορθής λειτουργίας που προσπαθεί να επιβάλλει στο προσωπικό και τους συμβούλους του Λευκού Οίκου, αλλά και της ειδικής αντιμετώπισης των μελών της οικογένειας του προέδρου, που ασκούν καθήκοντα προεδρικού συμβούλου για τον Τραμπ.
Η απόφαση του Τραμπ να μην αναμειχθεί στο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την τυπική άδεια διαβάθμισης ασφάλειας που πρέπει να έχει ο Κούσνερ, προκειμένου να διαχειρίζεται απόρρητα έγγραφα, προδιαγράφει την συνέχιση της κατάστασης έντασης που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ του γαμπρού του και υψηλόβαθμου συμβούλου σε θέματα Μέσης Ανατολής και του Κέλι. Η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο αντρών, χαρακτηρίζεται ως μια δύσκολη υπόθεση που θα απαιτήσει χρόνο, σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου.
Ο Κέλι από την πλευρά του, δεν σχεδιάζει να προτείνει στον πρόεδρο Τραμπ την χορήγηση μιας ειδικής άδειας που μπορεί να διευκολύνει τον Κούσνερ, ενώ ο ίδιος σκοπεύει να διατηρήσει την θέση του ως προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο, ακόμη κι αν ο πρόεδρος αποφασίσει να διευκολύνει τον γαμπρό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις μιας πηγής που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Κέλι.
Στην διάρκεια του πρώτου χρόνου της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του, υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες, ο Τραμπ, δεν είχε πλήρη αντίληψη για την ευρύτητα άσκησης των προεδρικών εξουσιών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην διάρκεια των συζητήσεων για το αν θα έπρεπε να δώσει χάρη ή όχι στον πρώην σερίφη της πολιτείας Αριζόνα, Τζο Αρπάιο, ο Τραμπ δεν γνώριζε για την εξουσία που είχε αναφορικά με την απόδοση χάρης σε κάποιον, ακόμη κι αν αυτός βρίσκονταν στην μέση μιας ποινικής διαδικασίας, επεσήμανε στέλεχος του Λευκού Οίκου.
Από την άλλη μεριά, ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω της άσκησης των ειδικών αρμοδιοτήτων του, θα μπορούσε μέσα σε δευτερόλεπτα να έχει επιλύσει τον “διαδικαστικό πονοκέφαλο” με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο Κούσνερ. Ωστόσο, πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση, καθώς ο ίδιος, σκέφτεται την επίθεση που θα δεχθεί από τα ΜΜΕ, στην περίπτωση που εγκρίνει την απαραίτητη άδεια διαχείρισης απορρήτου για τον γαμπρό του, σύμφωνα με την εκτίμηση στελέχους του Λευκού Οίκου. Έτσι, το ζήτημα αυτό, καλείται να επιλύσει ο Κέλι. “Όλα εξαρτώνται από τον στρατηγό Κέλι. Ο στρατηγός σέβεται πολύ τον Τζάρεντ για να το επιλύσει αυτό. Εγώ δεν θ’ αναμειχθώ και θα αφήσω τον στρατηγό…, να βρει λύση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.
Το ζήτημα γύρω από την άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών από τον Κούσνερ προέκυψε το φθινόπωρο, όταν ο στρατηγός έμαθε αρμοδίως από τον Λευκό Οίκο ότι είναι δύσκολο να δοθεί άμεσα το πράσινο φως για την έκδοση της άδειας, μετά την ενημέρωση που είχε γίνει από το FBI.
Από τότε, ο Κέλι ως Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου βρέθηκε αντιμέτωπος με την επιτακτική διαχείριση του προβλήματος των δεκάδων συμβούλων του Λευκού Οίκου, που δεν διαθέτουν μόνιμη άδεια διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών. Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη, καθώς μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονταν κι ο Κούσνερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” που ανέδειξε πρώτη την υπόθεση αυτή. Ο Κέλι φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί στους πιο στενούς συνεργάτες του, ότι εξέταζε το ενδεχόμενο ν’ αποσύρει όλες τις προσωρινές άδειες διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών. Μεταξύ αυτών και του Κούσνερ.
Ο ίδιος, πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στον Λευκό Οίκο, είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ έγινε (αρχικά) θερμά δεκτός τόσο από τον Κούσνερ, όσο κι από την σύζυγό του, Ιβάνκα Τραμπ όταν ανέλαβε τα νέα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούλιο. Μία από τις πρώτες προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος, ήταν να περιορίσει τις επικοινωνίες, αλλά και την πρόσβαση που είχαν με τον πρόεδρο Τραμπ, τόσο οι εσωτερικοί, όσο και οι εξωτερικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου, στην προσπάθεια που έκανε για την επιβολή της τάξης και την αποκατάσταση του εφαρμογής του πρωτοκόλλου λειτουργίας στην Δυτική Πτέρυγα.
Στο επίπεδο λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έχει εκφράσει τα παράπονά του για τις αρμοδιότητες και την εμπλοκή του Κούσνερ σε θέματα του υπουργείου του, που σχετίζονται με το Παλαιστινιακό Πρόβλημα και τις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων, τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό, αλλά και ζητήματα που άπτονται του πλαισίου των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. Παράλληλα, ο Τίλερσον έχει εκφράσει τα παράπονά του και για την πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, αλλά και για τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τέσσερις υπουργούς των Εξωτερικών.”
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις