Όταν ένας Νεοζηλανδός προσπάθησε να δολοφονήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ
Ένας ψυχικά διαταραγμένος έφηβος αποπειράθηκε το 1981 να δολοφονήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄η οποία πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία, αλλά η τοπική αστυνομία αποφάσισε να κρατήσει την υπόθεση μυστική, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Ένας ψυχικά διαταραγμένος έφηβος αποπειράθηκε το 1981 να δολοφονήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄η οποία πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία, αλλά η τοπική αστυνομία αποφάσισε να κρατήσει την υπόθεση μυστική, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Ο 17χρονος Κρίστοφερ Λιούις πυροβόλησε με καραμπίνα στις 14 Οκτωβρίου 1981 κατά τη διάρκεια της διέλευσης της βασιλικής αυτοκινητοπομπής από τη νότια πόλη Ντούνεντιν της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκάλυψε η υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού (SIS) της Νέας Ζηλανδίας.
Ο πυροβολισμός δεν προκάλεσε κανέναν τραυματισμό και η αστυνομία διαβεβαίωσε τα μέλη της συνοδείας της βασίλισσας ότι θα διενεργούσε έρευνα για τα αίτια της εκπυρσοκρότησης που, όπως ισχυρίστηκε, οφειλόταν σε έκρηξη κροτίδας.
Ο σκοπευτής συνελήφθη λίγο αργότερα, στο πλαίσιο έρευνας, και ομολόγησε την απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας.
Η αστυνομία, που αρχικά ήταν πεπεισμένη ότι ο έφηβος ήταν «σε παραλήρημα και ζούσε στον δικό του κόσμο», βρήκε στη συνέχεια την καραμπίνα και τη φυσιγγιοθήκη άδεια σε ένα κτίριο απ’ όπου ο Λιούις είπε ότι πυροβόλησε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ανήκε σε ακροδεξιά οργάνωση που είχε δύο ακόμη μέλη, όπως είχε πει, την «Πολική αρκούδα» και τον «Χιονάνθρωπο». Μετά, δήλωσε ότι η οργάνωση αυτή ήταν προϊόν της φαντασίας του.
Οι αρχές αποφάσισαν τότε να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Λιούις όχι για προδοσία ή απόπειρα φόνου αλλά για κατοχή πυροβόλου και κλοπή.
Τα έγγραφα της SIS, ανάμεσά τους σημειώσεις και ένα σχεδιάγραμμα με πιθανές τροχιές της βολής, αποχαρακτηρίστηκαν έπειτα από μακρά έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο για την υπόθεση αυτή από τη νεοζηλανδική ιστοσελίδα stuff.co.nz.
Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι οι αρχές αποφάσισαν τότε να αποκρύψουν την υπόθεση, πιθανόν για να μην υποθηκευτούν μελλοντικές επισκέψεις της βασίλισσας στη χώρα εξαιτίας αυτού του σοβαρού κενού όσον αφορά την προστασία της αυτοκινητοπομπής.
«Ο Λιούις είχε πρόθεση να δολοφονήσει τη βασίλισσα», αναφέρεται σε υπόμνημα του 1997. «Ωστόσο η θέση την οποία είχε λάβει για να πυροβολήσει δεν ήταν προνομιακή, ούτε διέθετε αρκετά ισχυρό τουφέκι για να πλήξει τον στόχο του από την απόσταση αυτή».
Ο Λιούις αυτοκτόνησε το 1997, ενώ κρατείτο εν αναμονή της δίκης του για το φόνο μιας γυναίκας και την απαγωγή του παιδιού της.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις