Πανευρωπαϊκή μελέτη συσχετίζει τη μητρότητα με απώλεια δοντιών
Οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει πολλά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από απώλεια δοντιών, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology & Community Health.
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει πολλά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από απώλεια δοντιών, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology & Community Health.
Πρόκειται για αποτελέσματα από τη μελέτη Survey of Health, Ageing, and Retirement in Europe (SHARE) και συγκεκριμένα από το σκέλος Wave 5 το οποίο έγινε το 2013 σε δείγμα 34.843 ατόμων από την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ισραήλ.
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 67 έτη και ανέφεραν ότι είχαν χάσει κατά μέσο όρο 10 δόντια. Οι ενήλικες, κατά μέσο όρο έχουν 28 δόντια συν τους τέσσερις φρονιμήτες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απώλεια δοντιών αυξανόταν με την ηλικία, με τις γυναίκες 50-60 ετών να έχουν σχεδόν επτά λιγότερα δόντια, ενώ οι άνδρες έως και 19 λιγότερα σε ηλικία 80 ετών και άνω.
Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας δοντιών στις γυναίκες.
Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η απόκτηση διδύμων ή τριδύμων είχε επίπτωση στην απώλεια δοντιών, συγκριτικά με τις μονότοκες κυήσεις, καθώς και το φύλο των δύο πρώτων απογόνων, δεδομένου ότι αν τα δύο πρώτα είχαν το ίδιο φύλο ίσως το ζευγάρι να είχε προσπαθήσει να αποκτήσει και τρίτο παιδί διαφορετικού φύλου.
Με στατιστική ανάλυση διαπίστωσαν ότι η απόκτηση τρίτου παιδιού μετά από δύο ιδίου φύλου είχε καθοριστική επίδραση στην στοματική υγεία της μητέρας, όχι όμως του πατέρα.
«Υπό το φως το παραπάνω ευρημάτων πρέπει να προαχθεί η στοματική υγιεινή, η φιλική για τα δόντια διατροφή και η τακτική προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, ειδικά στις εγκύους», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης, χωρίς ωστόσο να δίδεται εξήγηση για τον παρατηρούμενο συσχετισμό.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις