Ίνμα Μαρτίνεθ: Στο τέλος το καλό θα επικρατήσει
Η κορυφαία επιστήμονας εξηγεί γιατί οι ανθρώπινες δυνάμεις θα αφήσουν τα ρομπότ σε δεύτερη μοίρα
- Ο Τραμπ κατηγορεί για υπερβολικά τέλη την κυβέρνηση του Παναμά και ζητεί πίσω τη Διώρυγα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Το Κατάρ προειδοποιεί την Ευρώπη με διακοπή των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου
Η Ίνμα Μαρτίνεθ δεν έγινε κορυφαία επιστήμονας, επειδή οι γονείς της τής είπαν τι να σπουδάσει. Δεν δημιούργησε το πρώτο παγκοσμίως σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, επειδή κάποιος της ζήτησε να το κάνει.
Δεν πάντρεψε την επιστήμη με την επιχειρηματικότητα, επειδή οι γάμοι αυτού του είδους είναι της μόδας. Απλά ακολούθησε το πάθος της. Και «χορεύοντας» με την ευτυχή συγκυρία στο τέλος της δεκαετίας του 1990, κατόρθωσε να συγκαταλέγεται σήμερα στην περίζηλη λίστα των παγκόσμιων πρωτοπόρων της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και να έχει χαρακτηριστεί από το Fortune και το TIME ως ένα από τα κορυφαία ταλέντα της Ευρώπης για την εμπλοκή στα κοινά μέσω της τεχνολογίας. Επενδυτικός άγγελος και serial entrepreneur, έχει -μεταξύ άλλων- εξασφαλίσει τον τίτλο της «firestarter» («εμπρήστριας») από τη FastCompany για τη σπίθα που έχει ανάψει στον τεχνολογικό κλάδο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι ανθρώπινες δυνάμεις της «άρρητης γνώσης» και των πέντε αισθήσεων, καθώς και η δυνατότητα του ανθρώπου να κάνει αφηρημένους συλλογισμούς γα να λύσει πρωτόγνωρα προβλήματα, θα κρατήσουν τις μηχανές σε δεύτερη μοίρα (παρότι η τεχνητή νοημοσύνη τις έχει ήδη κάνει …ειδήμονες, π.χ., στον εντοπισμό καρκινικών όγκων σε απεικονίσεις MRI).
Εμφανίζεται βέβαιη ότι το αύριο βρίσκεται σε καλά χέρια, στα χέρια των δημιουργικών και παθιασμένων «centennials», όσων δηλαδή έχουν γεννηθεί μεταξύ 1995 και 2008, που είναι κοινωνικά πιο συνειδητοποιημένοι/ες και σε σημαντικό ποσοστό απέχουν από κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook.
Σε μια περίοδο που ο άνθρωπος προσπαθεί να διδάξει στις μηχανές πώς να σκέφτονται πιο «βιολογικά», η Μαρτίνεθ κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ύπαρξης ρομπότ, τα οποία θα μοιράζονται τις προκαταλήψεις των δημιουργών τους. «Μετακινείσαι ένα χιλιοστό προς τα αριστερά», αναφέρει ενδεικτικά, «κι ολόκληρο το πρόγραμμα «τρέχει» λανθασμένα (υπό την έννοια της προκατάληψης)», άρα η ουδετερότητα στον προγραμματισμό είναι απολύτως απαραίτητη.
«Δεν θέλεις να έχεις μια κοινωνία που λειτουργεί με βάση προκατειλημμένους αλγορίθμους. Δεν θέλεις να έχεις μια κοινωνία, όπου (κυβερνήσεις και εταιρείες) εξορύσσουν τα δεδομένα των ανθρώπων για ίδιον όφελος και άντληση εσόδων» τονίζει.
Η ίδια εξηγεί γιατί εταιρείες αδιαμφισβήτητης ισχύος, όπως η Facebook, η Google και η Amazon έχουν χάσει εσχάτως τον ύπνο τους, αλλά και γιατί αν είχε τη δυνατότητα να κάνει μία και μόνο μεταρρύθμιση παγκόσμιας εμβέλειας στον χώρο της τεχνολογίας, αυτή θα αφορούσε τον χώρο της ιατρικής περίθαλψης.
«Στο τέλος το καλό θα επικρατήσει» συνοψίζει, λέγοντας κατηγορηματικά ότι δεν ανησυχεί για το μέλλον.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις