Ντούμα: Αυξάνονται τα θύματα της χημικής επίθεσης – Σε θέση «μάχης» η Ευρώπη
Το Κρεμλίνο, απαντώντας στη σφοδρή κριτική και διεθνή κατακραυγή που δέχεται, συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες για τη χρήση χημικών όπλων
Τον θάνατο τουλάχιστον 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000 προκάλεσαν οι φερόμενες χημικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη Ντούμα της ανταρτοκρατούμενης ανατολικής Γούτα της Συρίας, όπως ανέφερε οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας. Την ίδια ώρα, σε θέσης «μάχης» βρίσκεται η Ευρώπη εν όψει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Λονδίνο εργάζεται με τους συμμάχους του για κοινή αντίδραση, ενώ το Βερολίνο επιρρίπτει ευθύνες στο καθεστώς Άσαντ.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, απαντώντας στη σφοδρή κριτική και διεθνή κατακραυγή που δέχεται, συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες για τη χρήση χημικών όπλων.
Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, σύμφωνα με την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Φροντίδας, έναν συνασπισμό διεθνών οργανώσεων αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και ο οποίος εδρεύει εν μέρει στο Παρίσι.
«Οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται, καθώς οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις παροχής βοήθειας προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπόγειες περιοχές, όπου έχει εισέλθει το αέριο και εκατοντάδες οικογένειες είχαν αναζητήσει καταφύγιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ένωση.
Το Λονδίνο εργάζεται με τους συμμάχους του για κοινή αντίδραση
Η Βρετανία εργάζεται με τους συμμάχους της προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή αντίδραση στη φερόμενη επίθεση με αέριο σε μια ανταρτοκρατούμενη πόλη στη Συρία, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.
Είπε ακόμη πως η Βρετανία δεν ενεπλάκη στα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία. Ο ρωσικός και ο συριακός στρατός έχουν επιρρίψει την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά σε ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.
«Αν υπάρξει σαφής επιβεβαιωμένη απόδειξη για τη χρήση χημικών όπλων και μια πρόταση για δράση όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν χρήσιμο, τότε θα εξετάσουμε τις επιλογές» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικώ,ν Μπόρις Τζόνσον, είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πριν από την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να ερευνηθεί τι συνέβη στην Ντούμα και να διασφαλιστεί μια ισχυρή και ρωμαλέα διεθνής αντίδραση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.
«Συμφώνησαν πως η σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα για τον καθορισμό της διεθνούς αντίδρασης και πως όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι».
Βερολίνο: Υπεύθυνο το καθεστώς Άσαντ για την επίθεση
Τη χρήση χημικών όπλων καταδίκασε και η Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως οι περιστάσεις υπό τις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό οδηγούν στο συμπέρασμα πως το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι υπεύθυνο για την επίθεση.
«Η κυβέρνηση καταδικάζει αυτή τη νέα χρήση δηλητηριώδους αερίου με τους πιο ισχυρούς όρους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου. «Οι πράξεις του καθεστώτος είναι αποτροπιαστικές».
«Εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τη χρήση δηλητηριώδους αερίου πρέπει να λογοδοτήσουν» πρόσθεσε. «Με αυτή τη χρήση δηλητηριώδους αερίου οι περιστάσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι ευθύνη του καθεστώτος του Άσαντ».
Κρεμλίνο: Επικίνδυνο να καταλήγουμε σε συμπεράσματα χωρίς έρευνα
Το Κρεμλίνο εκτίμησε πως θα ήταν «επικίνδυνο» να εξαχθούν συμπεράσματα πριν από τη διεξαγωγή έρευνας για τη φερόμενη χημική επίθεση. «Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία έρευνα για το θέμα αυτό. Χωρίς επαλήθευση, χωρίς έρευνα, η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν θα ήταν σωστή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί με πολύ λεπτομερή τρόπο αυτό που συνέβη στην Ντούμα. Χωρίς πληροφορίες, η εξαγωγή συμπερασμάτων θα ήταν επικίνδυνη» πρόσθεσε.
«Η κατάσταση είναι πραγματικά τεταμένη. Ακούμε ανακοινώσεις αρκετά απειλητικές και δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση και ότι τρίτες χώρες δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν ενέργειες που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Συρία, η οποία είναι ήδη αρκετά εύθραυστη και χωρίς αυτές» συνέχισε ο Πεσκόφ.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι προς το παρόν δεν έχει βρεθεί «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.
«Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου. Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων» είπε.
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται
- Βασιλιάς Κάρολος: Δύο πασίγνωστες εταιρείες εκτός των βασιλικών προμηθευτών
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης
- Μαγδεμβούργο: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του μίσους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Εξι λεπτά θα διαρκούν οι αγορεύσεις