Διεθνές ποινικό δικαστήριο: Στη διάθεση των ισχυρών της Γης
Η λειτουργία του Δικαστηρίου είναι επιλεκτική, κατ' εντολή των ισχυρών, Με αφορμή τη Συρία ας σκεφτούμε αν το δίκαιο του ισχυρότερου επιβάλλεται και κυριαρχεί των ανθρωπιστικών αξιών και του ανθρωπιστικού δικαίου
Τα ξημερώματα, της 20ης Μαρτίου του 2003, ξεκίνησε η επιχείρηση ανατροπής του δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής που διέθετε και τα οποία ουδέποτε ανευρέθηκαν…
Σήμερα είναι γνωστό, τοις πάσι, ότι οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι το Ιράκ δεν διέθετε τέτοια όπλα. Γι’ αυτό και δεν ανευρέθηκαν. Οι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί των ισχυρών έπρεπε να αναζητήσουν αφορμή για να δικαιολογηθούν στην κοινή γνώμη, όπως αυτή χειραγωγείται από τα ΜΜΕ.
Το Δ.Σ.του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην συνεδρίασή του της 27.3.2003 έλαβε ομόφωνα την απόφαση να προβεί στη διερεύνηση των στοιχείων εκείνων που συνιστούν τις εγκληματικές πράξεις, που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και θεμελιώνουν την ποινική ευθύνη των φυσικών και ηθικών αυτουργών τους.
Η συσταθείσα Επιτροπή συνέλεξε και επεξεργάσθηκε με την δέουσα νομική ευθύνη, που τους αναλογεί, όλα τα στοιχεία που απεδείκνυαν την ποινική ευθύνη των αυτουργών του πολέμου, και ακολούθως ολοκλήρωσε τη σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς, η οποία κατατέθηκε στις 28 Ιουλίου 2003 από αντιπροσωπεία του ΔΣΑ στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κ. Luis Moreno Ocampo.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο πέντε χρόνια μετά, δια του κ. Οcampo, απάντησε, ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή και ότι επιφυλάσσεται να επανέλθει, εφ’ όσον υπάρξουν νέα στοιχεία!!
Δεκαπέντε χρόνια μετά την εισβολή η επιτροπή -που συνεστήθη από το Αγγλικό Κοινοβούλιο για την έρευνα, σχετικά με την εισβολή στο ΙΡΑΚ, υπό τον σερ Τζόν Σίλκτοτ- κατέληξε ότι «επέλεξε να εισβάλει στο Ιράκ χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι ειρηνικές εναλλακτικές οδοί» και ότι «καταλήξαμε στον συμπέρασμα ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αποφασίστηκε πως υπήρχε νομική βάση για στρατιωτική δράση, απείχαν πολύ από το να είναι ικανοποιητικές και «η Βρετανία υπέσκαψε την εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Κάθε άνθρωπος οφείλει να ενεργεί σύμφωνα με ένα Κώδικα ηθικών Αξιών. Αυτοί που κατέχουν παντοδύναμη θέση εξουσίας οφείλουν ακόμη περισσότερο να τη διαχειρίζονται με σοφία και φρόνηση, χωρίς αλαζονεία. Η αλαζονεία που συνήθως διακρίνει τους ισχυρούς της γης, τους οδηγεί σε μια στάση απαξίωσης της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Και αν όλοι σιωπούμε μπρός σ’ αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, τι μήνυμα θα δώσουμε στους νεώτερους, στις επερχόμενες γενιές; Τι ιδανικά και Αξίες; Ό,τι το δίκαιο του ισχυρότερου επιβάλλεται και κυριαρχεί των ανθρωπιστικών Αξιών και του ανθρωπιστικού δικαίου;
Ακολούθησε ο φονικός διαμελισμός Λιβύης και Υεμένης.
Ήρθε η ώρα της Συρίας με πρόσχημα την χρήση χημικών όπλων. Καιρός για δράση! ΗΠΑ, ΜΕΓ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ επί το έργον. Βομβαρδισμοί με πυραύλους. Στόχος ο διαμελισμός της Συρίας σε ξεχωριστά κράτη. Ο καθένας παίρνει ό,τι του αναλογεί. Τουρκία, Ρωσία προηγήθηκαν στο μοίρασμα.
Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι νεκροί και τραυματίες. Όσοι προλάβουν φεύγουν πρόσφυγες. Καμία αξία η ανθρώπινη ζωή. Μετράει μόνο η απληστία, το κέρδος. Αυτός είναι ο πολιτισμένος κόσμος σήμερα, χωρίς Αξίες, χωρίς ιδανικά.
To Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αποτέλεσμα πολύχρονης και πολύμοχθης προσπάθειας 54 ετών, συστάθηκε, όπως ορίζεται στο Προοίμιο του Καταστατικού του, προκειμένου να θέσει τέλος στην ατιμωρησία, όσων διέπραξαν εγκλήματα που πληγώνουν βαθιά την συνείδηση της ανθρωπότητας, συνεισφέροντας έτσι στην πρόληψη των εγκλημάτων αυτών.
Έπεα πτερόεντα, αν ληφθεί υπόψιν ότι οι ΗΠΑ – ΚΙΝΑ – ΡΩΣΙΑ- ΙΝΔΙΑ είναι από τις χώρες, που δεν έχουν υπογράψει και δεν αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Δ.Π.Δ. Λειτουργεί κι’ αυτό καθαρά επιλεκτικά κατά τις εντολές των ισχυρών.
O Δημήτρης Χ. Παξινός είναι Πρώην Πρόεδρος ΔΣΑ
- Μαρόκο: Ευρεία αναθεώρηση του Oικογενειακού Δικαίου
- ΕΣΥ: Μια ιστορία ελπίδας σε μια εποχή ζόφου – Οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες
- Ίντερ – Κόμο 2-0: Πήρε το τρίποντο και παραμένει στο κυνήγι της Αταλάντα (vids)
- «Στο σφυρί» τα ερωτικά γράμματα του Αϊνστάιν
- Επιμένουν οι Μεξικανοί: «Τελειώνει η μεταγραφή του Πινέδα στην Τσίβας»
- Πιρόλα: «Τίτλο με τον Ολυμπιακό και την Κ21 της Ιταλίας»