Αυτισμός και σχιζοφρένεια έχουν κοινά χαρακτηριστικά
Οι επιστήμονες μελέτησαν τυχαία υψηλής λειτουργικότητας άτομα από τον γενικό πληθυσμό για να αξιολογήσουν χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας και του αυτισμού, και όχι άτομα που είναι ήδη διαγνωσμένα με τις συγκεκριμένες παθήσεις
Ο αυτισμός και σχιζοφρένεια έχουν μια σημαντική αλληλοεπικάλυψη χαρακτηριστικών, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychiatry Research.
Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Swinburne στη Μελβούρνη ανακάλυψαν επίσης ότι τα άτομα του γενικού πληθυσμού μπορούν να χωριστούν σε οκτώ υποομάδες ανάλογα με τα αυτιστικά ή σχιζοφρενικά χαρακτηριστικά τους.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τυχαία υψηλής λειτουργικότητας άτομα από τον γενικό πληθυσμό για να αξιολογήσουν χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας και του αυτισμού, και όχι άτομα που είναι ήδη διαγνωσμένα με τις συγκεκριμένες παθήσεις.
Συγκεκριμένα, αξιολόγησαν τις απαντήσεις που είχαν δώσει 1.678 ενήλικες, 18-40 ετών και τους χώρισαν στις εξής ομάδες: υψηλή, ενδιάμεσης και χαμηλής ψυχολογικής δυσκολίας, υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού αυτιστικού ψυχότυπου, υψηλής επιρρέπειας για ψύχωση και μέτρια σχιζοτυπία.
«Τρεις από τις οκτώ ομάδες φάνηκε ότι είχαν χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού βαθμού συνδυασμό κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που παρατηρούνται σε καταστάσεις του εύρους του αυτισμού και της σχιζοφρένειας. Αυτό δείχνει ότι οι κοινωνικές και οι επικοινωνιακές δυσκολίες σχετίζονται με τις δύο παθήσεις. Επίσης, εντοπίσαμε ομάδες ατόμων με χαμηλού, ενδιάμεσου και υψηλού βαθμού συνδυασμούς χαρακτηριστικών αυτισμού και σχιζοφρένειας, άρα οι δύο παθήσεις συνυπάρχουν», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Ταλιθα Φορντ.
Σε προηγούμενη έρευνα η ίδια και οι συνεργάτες της είχαν ανακαλύψει ότι τα άτομα που έχουν δυσκολίες στις κοινωνικές καταστάσεις, τείνουν να έχουν όμοιες εγκεφαλικές αντιδράσεις με αυτές που παρατηρούνται σε άτομα με σχιζοφρένεια και αυτισμό.
«Η νέα μελέτη δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη μεταξύ των δύο παθήσεων και άλλων, πιθανόν. Και το μοντέλο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση τους δυστυχώς δε μπορεί να εντοπίσει το πλήρες εύρος των αναγκών κάθε ασθενή», σημειώνει η ερευνήτρια.
- Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στους δολοφόνους της 41χρονης εγκύου
- Αντώνης Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη
- Βινίσιους για τις ρατσιστικές επιθέσεις: «Έχω υποφέρει πολύ, είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε όλοι»
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο – «Επίκειται επίθεση»
- Ταξίδι Γεραπετρίτη στο Λονδίνο με ατζέντα Κυπριακό και Συμβούλιο Ασφαλείας
- Ρωσία: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή κινητών πυρηνικών καταφυγίων