Καρκίνος των όρχεων: Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα
Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, απευθυνθείτε στον γιατρό σας
Αν και ο καρκίνος των όρχεων είναι η συχνότερη κακοήθεια στους νέους άνδρες ηλικίας από 15 έως 35 ετών, τα καλά νέα είναι ότι είναι ιάσιμη σε ποσοστό πάνω από 98%, στα αρχικά στάδια.
Στην Ελλάδα, η ενημέρωση για τον καρκίνο των όρχεων είναι ελλιπής και το θέμα θεωρείται ταμπού από μεγάλη μερίδα των νέων.
Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) ενημερώνει για τα συμπτώματα και συνιστά αυτοεξέταση μία φορά το μήνα.
Συχνά συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων είναι:
- Πρήξιμο ή/και διόγκωση στον έναν ή και στους δύο όρχεις που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο στους όρχεις ή το όσχεο, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο.
- Αίσθημα «βάρους» στο όσχεο.
- Ήπιος πόνος ή αίσθημα πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλίας ή στη βουβωνική χώρα.
- Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι όγκοι των γεννητικών κυττάρων μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση ή πόνο στους μαστούς.
- Σε πιο προχωρημένα στάδια τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση ή στην κοιλιά, ή δύσπνοια.
Ας ληφθεί υπ’ όψιν ότι θα μπορούσε να είναι απολύτως φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλον, ή να κρέμεται ελαφρά χαμηλότερα από τον άλλο.
Επίσης, ορισμένες μη κακοήθεις παθήσεις όπως ή φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του καρκίνου των όρχεων. Η φλεγμονή του όρχεος (ορχίτιδα) και η φλεγμονή της επιδιδυμίδας (επιδιδυμίτιδα) μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και πόνο στον όρχι. Και οι δύο μπορεί να προκληθούν από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.
Οι εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς για να αποκλεισθεί ο καρκίνος των όρχεων, είναι το υπερηχογράφημα οσχέου καθώς και οι εξετάσεις αίματος άλφα φετοπρωτεΐνη (AFP), βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη (βήτα-hCG) και γαλακτική δεϋδρογενάση (LDH).
Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι δεν θα πρόκειται για κάτι σοβαρό, αλλά είναι καλύτερο να είναι κάποιος ασφαλής από το να παραμελήσει μια κατάσταση που ενδεχομένως χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις