Αναδοχή και υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια – Ποιες χώρες έχουν πει το μεγάλο «Ναι»
Η τελευταία χώρα της ΕΕ που κατοχύρωσε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είναι η Πορτογαλία το 2015, ενώ η πρώτη που άνοιξε τον δρόμο ήταν η Δανία το 1989, ως πρώτη χώρα που θέσπισε το σύμφωνο συμβίωσης
Η υπερψήφιση της διάταξης για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, είναι γεγονός και μένει να επισφραγιστεί με την ψήφιση και στην Ολομέλεια.
Αν και ο δρόμος παραμένει μακρύς, μέχρι να θεσμοθετηθεί και η υιοθεσία, η Ελλάδα μπορεί πλέον να φιγουράρει ανάμεσα στις χώρες που είπαν το μεγάλο «Ναι». Ωστόσο, πολλοί περιμένουν ακόμα τα επόμενα βήματα.
Η τελευταία χώρα της ΕΕ που κατοχύρωσε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια είναι η Πορτογαλία το 2015, ενώ η πρώτη που άνοιξε τον δρόμο ήταν η Δανία το 1989, ως πρώτη χώρα που θέσπισε το σύμφωνο συμβίωσης.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στον δικαιωματικό μύλο με πλέον τον χάρτη να διαμορφώνεται ως εξής.
Ευρώπη
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η από κοινού υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια σε 14 από τα 28 κράτη – μέλη. Πιο συγκεκριμένα, η από κοινού υιοθεσία επιτρέπεται στην Αυστρία από το 2016, ενώ η υιοθεσία του τέκνου του συντρόφου από το 2013. Ακολουθεί η Γερμανία, όπου ο νόμος ισχύει από το 2017. Στην Σλοβενία και την Ελβετία επιτρέπεται μόνο η υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου, αλλά όχι η από κοινού υιοθεσία.
Η Βόρεια Ευρώπη υπήρξε πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο θέμα. Η Ισλανδία θέσπισε το δικαίωμα ήδη από το 2006. Στην Δανία η από κοινού υιοθεσία ισχύει από το 2010, ενώ η υιοθεσία του παιδιού του συντρόφου ήδη από το 1999. Στην Εσθονία υπάρχει η δυνατότητα της υιοθεσίας του παιδιού του συντρόφου, ενώ στην Φιλανδία η από κοινού υιοθεσία θεσπίστηκε το 2017. Η Νορβηγία δίνει το δικαίωμα στην υιοθεσία από το 2009, ενώ η Σουηδία από το 2003.
Στη Νότια Ευρώπη, η Ανδόρα υποδέχτηκε το δικαίωμα στην υιοθεσία το 2014, όπως και το Γιβραλτάρ. Το ίδιο ισχύει και για τη Μάλτα, ενώ η Ισπανία κρατάει την πρωτιά, αφού η υιοθεσία επιτρέπεται από το 2005.
Στην Δυτική Ευρώπη, η υιοθεσία επιτρέπεται στο Βέλγιο από το 2006, στην Γαλλία από το 2013 και στην Ιρλανδία από το 2017. Στο Λουξεμβούργο είναι νόμιμη από το 2015, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο την αρχή έκαναν η Αγγλία και η Ουαλία το 2005. Ακολούθησαν η Σκοτία το 2009 και η Βόρεια Ιρλανδία το 2013.
Βόρεια Αμερική
Στις ΗΠΑ η υιοθεσία είναι επιτρεπτή σε κάποιες Πολιτείες από το 2004, ενώ γενικεύτηκε το 2015. Στην Γροιλανδία επιτρέπεται από το 2016, στον Καναδά από το 2010 και στηνΒερμούδα από το 2015.
Νότια Αμερική
Στη Νότια Αμερική η Αργεντινή και η Βραζιλία θέσπισαν την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια το 2010. Στην Χιλή τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μπορούν να υιοθετούν ως μονάδα, αλλά όχι από κοινού. Στην Κολομβία η από κοινού υιοθεσία επετράπη το 2015, ενώ την πρωτιά κατέχει η Ουρουγουάη από το 2009.
Από την Ασιατική Ήπειρο, ξεχωρίζει μόνο το Ισραήλ που θέσπισε την από κοινού υιοθεσία το 2008. Στην Αφρικανική ήπειρο μόνο η Νότια Αφρική είπε το Ναι, το 2002 και ακολουθούν μοναχά κρατίδια τα οποία ενήκουν διοικητικά στην Αγγλία και την Γαλλία.
Και η ιστορία συνεχίζεται. Στο μέλλον.
- ΣΥΡΙΖΑ: Γυρίζουν σελίδα – Ο συνθετικός Φάμελλος, ο νούμερο 2 Πολάκης και το στοίχημα της ενότητας
- Κάστρο Καλαμάτας: Αποκατάσταση και αναβάθμιση των οχυρώσεων
- Ρεύμα: Τα σενάρια για «πυρηνικά τσέπης» στα νησιά – Αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες με πετρέλαιο
- Φωτιά στο Κορωπί: Σε χώρο ανακύκλωσης οχημάτων – Ένας τραυματίας
- Η «τεσσάρα» κόντρα στην ΑΕΚ «εκτόξευσε» τον Ολυμπιακό – Το +11% και τα δεδομένα στη μάχη του τίτλου (pic, vid)
- Η μεγάλη κίνηση του Παύλου Πολάκη