Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣτΕ με αιχμές για υποχώρηση του κράτους Δικαίου
Ο κ. Σακελλαρίου σε φορτισμένο κλίμα ανακοίνωσε την παραίτησή του εξαπολύοντας «βολές» για τις διαρροές όσον αφορά στο νόμο Κατρούγκαλου, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε για υποχώρηση του κράτους δικαίου
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Την παραίτησή του από τη θέση του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας γνωστοποίησε πριν από λίγο σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Σακελλαρίου.
Ο κ. Σακελλαρίου σε φορτισμένο κλίμα ανακοίνωσε την παραίτησή του εξαπολύοντας «βολές» για τις διαρροές όσον αφορά στο νόμο Κατρούγκαλου, ενώ σε άλλο σημείο μίλησε για υποχώρηση του κράτους δικαίου.
Με δάκρυα στα μάτια ο παραιτηθείς πρόεδρος τόνισε στους δημοσιογράφους ότι αιτία της παραίτησής του ήταν η πρόσφατη διαρροή πληροφοριών από την διάσκεψη που αφορούσε την εκδίκαση της συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου. Μίλησε για «αδιανόητη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου», λέγοντας ότι δεν μπορεί να το ελέγξει, κάτι το οποίο επιφέρει πλήγμα στο δικαστικό σώμα.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου διέρρευσε η πληροφορία ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που προβλέπονται από τον νόμο Κατρούγκαλου, προκαλώντας στη συνέχεια αντιδράσεις από τους συνταξιούχους.
«Δεν μπορούσα να ασκώ τα καθήκοντά μου με ηρεμία» δήλωσε σε άλλο σημείο χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίου.
Ο κ. Σακελλαρίου μίλησε για αδιανόητη και απαράδεκτη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία – όπως είπε – αδυνατούσα να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του ΣτΕ και «δεν μου επιτρέπει να εξακολουθώ να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντά με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα».
Έκανε λόγο για μία επώδυνη απόφαση προσθέτοντας ότι «έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι δεν αποχωρώ αμαχητί».
Ο κ. Σακελλαρίου είπε πως αυτή τη στιγμή η σκέψη του είναι στους απλούς πολίτες, που είναι – όπως είπε θύματα των μνημονίων και της κλιμακούμενης επικυριαρχίας του οικονομικού παράγοντος επί του θεσμικού». Πρόσθεσε πως οι αντοχές τους δοκιμάζονται από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται με την επίκληση του λεγόμενου δημοσιονομικού συμφέροντος και που συνεπάγονται υπέρογκες γι΄ αυτούς επιβαρύνσεις, λόγω του σωρευτικού τους χαρακτήρα.
Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ ανέφερε ακόμη πως ήδη από την εποχή του πρώτου μνημονίου, ορισμένου συνάδελφοί του, μεταξύ αυτών και ο ίδιος, «είχαμε επισημάνει τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε για την επερχόμενη πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού που επηρέασε καίρια, το σύνολο σχεδόν της κρατικής δράσεως και σηματοδότησε την συνακόλουθη υποχώρηση του κράτους Δικαίου και του κοινωνικούς κράτους».
Σημείωσε δε, ότι τα χρόνια που ακολούθησαν δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων, ακόμη περισσότερο από τα νεώτερα μνημόνια που επέβαλαν τη λήψη και νέων επώδυνων οικονομικών μέτρων, που συνοδεύτηκαν – όπως είπε – από τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Εξήγησε στη συνέχεια πως οι καταστάσεις αυτές οδήγησαν το Δικαστήριο στην έκδοση σειράς αποφάσεων της Ολομέλειας του σχετικά με την μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων και την θεσμική θωράκιση των προσώπων που είναι επιφορτισμένα με βασικές αποστολές του κράτους όπως η εθνική άμυνα, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη.
«Φρονούμε ότι τα δικαστικά αυτά προηγούμενα και οι εγγυήσεις που ετέθησαν με αυτά, δεν μπορούν, χωρίς να παραβιάζεται το Σύνταγμα, να αγνοηθούν ούτε, πολύ περισσότερο, να παρακαμφθούν από το νομοθέτη, με το πρόσχημα της καταρτίσεως ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος μέσω του επανυπολογισμού όλων, των μέχρι σήμερα, απονεμηθεισών συντάξεων – πράγμα που θέτει τους ήδη συνταξιούχους σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας, κατά παράβαση της αρχής της εμπιστοσύνης – και μέσω της εισαγωγής, σε συνάρτηση, πάντοτε, με τον επανυπολογισμό, ενός νέου τρόπου υπολογισμού των εφεξής απονεμομένων συντάξεων». Μέτρα που οδηγούν, πρόσθεσε, «με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω μείωση του ύψους των συντάξεων το οποίο όμως έχει ήδη διαμορφωθεί, μετά από αλλεπάλληλες περικοπές τους, σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο».
Ο κ. Σακελλαρίου συνεχίζοντας σημείωσε πως «αναμφιβόλως, ευρισκόμεθα προ μιας πολύ δυσχερούς καταστάσεως, η οποία, όμως, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για μία ακόμη φορά, από την ανεξάρτητο ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία μετακυλίεται, παγίως, από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, η επίλυσις των πιο σημαντικών προβλημάτων της Χώρας.
Εκφράζουμε, τέλος, τη βεβαιότητα ότι « έχουν γνώσιν οι φύλακες» και ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος.
Επομένως, πρέπει όλοι να εξακολουθήσουμε να εμπιστευόμεθα την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, τελούντες πάντοτε εν πλήρη επιγνώσει του γεγονότος, ότι «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας«, καταλήγει.
Ποιος είναι ο Νίκος Σακελλαρίου
Ο Νικόλαος Σακελλαρίου είναι Έλληνας δικαστής που από τις 28 Οκτωβρίου 2015 είναι πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1951 και κατάγεται από το Ξυλόκαστρο. Περάτωσε στις εγκύκλιες σπουδές του στη Λεόντειο Σχολή, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.
Το 1977 εισήλθε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το 2009 ανέλαβε πρόεδρος του ΣΤ’ τμήματος του ΣτΕ και τον επόμενο χρόνο, το 2010, ανέλαβε πρόεδρος του Α’ Τμήματος. Στις 30 Ιουνίου κλήθηκε, ως ο αρχαιότερος των αντιπροέδρων, να καλύψει προσωρινά την θέση του προέδρου του ΣτΕ λόγω συνταξιοδότησης του τότε προέδρου Σωτηρίου Ρίζου. Στις 22 Οκτωβρίου 2015 επελέγη για την προεδρία του ΣτΕ. Ως δικαστής έχει υποστηρίξει την αντισυνταγματικότητα του χαρατσιού της ΔΕΗ και του PSI. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ως πρόεδρος του ΣτΕ ματαίωσε την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και κορυφαίων δικαστών και νομικών.
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών ενώ είναι συγγραφέας ποικίλων νομικών μελετών. Το 2001 τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του «Αρχοντος του Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας».
Κατοικεί στο Κολωνάκι. Είναι νυμφευμένος και έχει μια κόρη.
Διαβάστε επίσης:
Η επιστολή παραίτησης του Νίκου Σακελλαρίου
Κοντονής για Σακελλαρίου: Η παραβίαση απορρήτου υποβαθμίζει τον θεσμό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις