Τέλος το «Μακεδονία του Ίλιντεν» – Επιστροφή σε Nova και Gorna Makedonija
Η κυβέρνηση απορρίπτει την σκοπιανή πρόταση και ζητά η συζήτηση να επανέλθει στις προηγούμενες προτάσεις, δηλαδή στις πέντε ονομασίες που έχουν κατατεθεί υπό την επίβλεψη του κ. Νίμιτς, φωτογραφίζοντας το «Republika Gorna Makedonija» και το «Republika Nova Makedonija»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
Αποστάσεις παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου από την πρόταση για μετονομασία της ΠΓΜΔ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», την οποία ουσιαστικά απορρίπτει με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, θεωρεί ως μεγάλο βήμα το γεγονός πως για πρώτη φορά επισήμως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποδέχεται μία λύση erga omnes.
Το Μέγαρο Μαξίμου καλεί τα Σκόπια να συνεχίσουν από κοινού να εργάζονται για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, καλωσορίζοντας ωστόσο «την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes».
Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση του σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, επί της πρότασης «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει πως «ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς».
«Τέλος, επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με συνταγματική αναθεώρηση» καταλήγει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση απορρίπτει την σκοπιανή πρόταση και ζητά η συζήτηση να επανέλθει στις προηγούμενες προτάσεις, δηλαδή στις πέντε ονομασίες που έχουν κατατεθεί υπό την επίβλεψη του κ. Νίμιτς, φωτογραφίζοντας το «Republika Gorna Makedonija» (Δημοκρατίας της Άνω Μακεδονίας) αλλά και το «Republika Nova Makedonija», το οποίο έχει τον χρονικό προσδιορισμό που ενδεχομένως να μπορεί να περάσει από τις δύο χώρες.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου έρχεται λίγες ώρες μετά την επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις αντιδράσεις τους στην πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εισέπραξε το «όχι» από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Βασίλη Λεβέντη και Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Έπειτα από τα «όχι» των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου «μέτρησαν» και τις αρνητικές αντιδράσεις στην κοινωνία, καθώς το ιστορικό βάρος που έκρυβε το Ίλιντεν και οι αλυτρωτικές αναφορές του δεν θα μπορούσαν σε καμιά περίπτωση να γίνουν αποδεκτές. Η κυβέρνηση ξεπερνά έτσι τον κάβο μιας τεράστιας διπλωματικής αποτυχίας που θα σήμαινε η αποδοχή ενός τέτοιου ονόματος, επιστρέφει σε άλλες, λιγότερο επώδυνες λύσεις, και επιμένει στο erga omnes ως την μοναδική «κόκκινη» γραμμή που έχει.
Διαβάστε επίσης:
«Λαγός» το «Δημοκρατία του Ίλιντεν» ή ξύπνησε το φάντασμα του αλυτρωτισμού;
Μακεδονία του Ίλιντεν: Τι προσδοκά η κυβέρνηση, γιατί λέει «όχι» η αντιπολίτευση
Βουλγαρία: Κανένα πρόβλημα για τo «Ίλιντεν» στην ονομασία της ΠΓΔΜ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις