Τέσσερα «όχι» από τους αρχηγούς για το «Ίλιντεν»
Τέσσερα «όχι» εισέπραξε από τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» στις διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Τη διαφωνία τους με τον προσδιορισμό του όρου «Ίλιντεν» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων, εξέφρασαν τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί, κατά την τηλεφωνική ενημέρωση που είχαν από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εισέπραξε το «όχι» από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Βασίλη Λεβέντη και Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών «ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, «τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς».
«Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις» καταλήγει η κυβερνητική ενημέρωση.
Οι θέσεις των πολιτικών αρχηγών
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε το βράδυ της Παρασκευής επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον τελευταίο να τονίζει, όπως σημείωναν πηγές της Πειραιώς, ότι «το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο».
Σημείωναν, δε, ότι «οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».
Αρνητική απέναντι στη συγκεκριμένη ονομασία εμφανίστηκε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία επανέλαβε στον πρωθυπουργό ότι η θέση του Κινήματος Αλλαγής αφορά ολοκληρωμένη συμφωνία με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις, συνταγματική αναθεώρηση και απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος επέμεινε στην πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Αντίθετα, τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ. Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.
Διαβάστε επίσης:
Μακεδονία του Ίλιντεν: Τι προσδοκά η κυβέρνηση, γιατί λέει «όχι» η αντιπολίτευση
«Λαγός» το «Δημοκρατία του Ίλιντεν» ή ξύπνησε το φάντασμα του αλυτρωτισμού;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις