Εξασθένηση της παιδικής ακοής προκαλεί το μητρικό κάπνισμα
Η παρούσα μελέτη ξεκαθαρίζει ότι η πρόληψη της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου κατά την κύηση και μετά τη γέννα μειώνει τον κίνδυνο των ακουστικών προβλημάτων στα παιδιά
Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου προγεννητικά και μετά τη γέννα σχετίζεται με εξασθένηση της ακοής, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Paediatric and Perinatal Epidemiology.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο μελέτησαν στοιχεία για 50.734 παιδιά τριών ετών που είχαν γεννηθεί την περίοδο 2004-2010. Το 3,8% είχε εκτεθεί στο κάπνισμα μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης, το 15,2% ενδομητρίως μόνο παρελθοντικού καπνίσματος της μητέρας, το 3,9% μόνο δευτεροπαθώς το πρώτο τετράμηνο και το 0,9% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους τέσσερις πρώτους μήνες.
Η συχνότητα της ακουστικής εξασθένησης σε ηλικία τριών ετών ήταν 4,6%. Συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί στο κάπνισμα προγεννητικά και το πρώτο τετράμηνο της ζωής τους, εκείνα που είχαν εκτεθεί στο τσιγάρο ενδομητρίως λόγω καπνίσματος της μητέρας κατά την κύηση είχαν 26% αυξημένο σχετικό κίνδυνο ακουστικής εξασθένησης, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί δευτεροπαθώς στο κάπνισμα κατά το πρώτο τετράμηνο της ζωής τους είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο, όσα είχαν εκτεθεί στο κάπνισμα μόνο κατά την κύηση είχαν 68% σχετικό κίνδυνο, ενώ όσα είχαν εκτεθεί στο τσιγάρο κατά την κύηση και δευτεροπαθώς το πρώτο τετράμηνο της ζωής τους είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες εξασθενημένης ακοής.
«Αν και βάσει των ισχυόντων κατευθυντήριων οδηγιών απαγορεύεται το κάπνισμα κατά την κύηση και παρουσία των παιδιών, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να καπνίζουν ενώ είναι έγκυες και πολλά μικρά παιδιά εκτίθενται δευτεροπαθώς στον καπνό του τσιγάρου. Η παρούσα μελέτη ξεκαθαρίζει ότι η πρόληψη της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου κατά την κύηση και μετά τη γέννα μειώνει τον κίνδυνο των ακουστικών προβλημάτων στα παιδιά. Τα ευρήματα μας υπενθυμίζουν λοιπόν την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση των αντικαπνιστικών πολιτικών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση ώστε να μειωθεί το παθητικό κάπνισμα των παιδιών», σχολιάζει ο Δρ Κοτζι Καβακαμι, συγγραφέας της μελέτης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις