Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται πλέον πως με τα λόγια δεν γίνεται δουλειά και ότι οι αγορές δεν χορεύουν στα νταούλια μας. Ίσως σύντομα καταλάβει και ότι δεν πρόκειται να χορέψουν ποτέ.

Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία, κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται ο διεθνής Τύπος, ανέφεραν την Τετάρτη ότι η επιστροφή της Ελλάδας στους παραδείσους του ανταγωνιστικού δανεισμού αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με αυτές, η έκδοση δεκαετούς ομολόγου το προσεχές καλοκαίρι μάλλον θα πρέπει να ξεχαστεί και να εξεταστεί αν αυτό θα γίνει το φθινόπωρο. Και βλέπουμε.

Ως αιτία για αυτήν την επικείμενη απόφαση περιγράφεται η κρίση στην Ιταλία και η αναστάτωση που επήλθε λόγω αυτής σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά.

Πλην όμως, στις αγορές ισχύει ένας κανόνας. Όσο περισσότερο μιλάς και κυρίως όσο αυτά που λες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τόσο οι όροι δανεισμού θα επιδεινώνονται.

Υπό αυτές τις συνθήκες, τα «ήξεις, αφήξεις» της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, προφανώς και δεν πείθουν κανέναν.

Όλοι αναμένουν πλέον από την Ελλάδα συγκεκριμένα πράγματα. Συνέπεια, μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, επίσπευση επενδυτικών προγραμμάτων, σταθερότητα φορολογικού περιβάλλοντος, σταθερότητα πολιτική, θεσμική λειτουργία χωρίς αμφιταλαντεύσεις και κλυδωνισμούς.

Επειδή τα λόγια περίσσεψαν τους τελευταίους μήνες και η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων προανήγγειλαν πολλά και φιλόδοξα, ο δισταγμός της εξόδου στις αγορές (στην πραγματικότητα, η ματαίωση της καθαρής εξόδου), μπορεί και να αποβεί μοιραία. Και η ελπίδα ότι όλα θα γίνουν αφότου υπάρξει συμφωνία για το χρέος, πιθανώς να είναι και η μεγαλύτερη παγίδα. Είτε επειδή η συμφωνία ενδέχεται να μην έλθει σε χρόνο που θα το επιθυμεί ο κ. Τσίπρας, είτε επειδή μπορεί να είναι τέτοια που δεν θα επαρκεί για να σκορπίσει κύματα ενθουσιασμού στις αγορές.

Οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο δεν διατάσσονται. Απλώς συμβαίνουν, είτε βάσει σχεδίου, είτε κατόπιν ατυχών ή ευτυχών συγκυριών.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε μία συγκυρία ατυχή. Και επειδή τα λόγια δεν επαρκούν για την διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών, καλό θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών να κάνουν καμιά προσευχή.

Σιωπηρή, γιατί όσο μιλούν, τόσο μεγαλύτερη ζημιά κάνουν…