Επιβιώνει το 75% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ
Παρά τον μεγάλο αριθμών κλειστών κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας και των ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού
Η πιθανότητα να φτάσει ζωντανός στο νοσοκομείο κάποιος που εμφάνισε ξαφνικά πρόβλημα υγείας και αντιμετωπίστηκε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο είναι μεγάλη, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα τη σημασία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην επιβίωση των ασθενών.
Παρά τον μεγάλο αριθμών κλειστών κλινών ΜΕΘ στη χώρα μας, λόγω των ελλείψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, το 75% των ασθενών που μπαίνουν σε αυτές επιβιώνει και το ποσοστό αυτό είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει διεθνώς και σε χώρες όπου δεν υπάρχουν ελλείψεις.
«Στις 54 ΜΕΘ της χώρας, όπου καθημερινά δίνεται μάχη για την επιβίωση των ασθενών, υπάρχουν 638 κλίνες εκ των οποίων οι 120-150 διαχρονικά είναι κλειστές», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΕΕΘ, πνευμονολόγος – εντατικολόγος, καθηγήτρια του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου.
Παράλληλα, τόνισε, ότι ενώ στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, θα έπρεπε να αναλογούν έξι νοσηλευτές ανά κλίνη στην Ελλάδα η αναλογία αυτή είναι 2 – 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη. Μάλιστα, τόνισε, ότι το καλοκαίρι επιδεινώνεται η κατάσταση, καθώς από τη μια, λόγω της αύξησης των τροχαίων, αυξάνεται η ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ, ενώ από την άλλη κλείνουν κρεβάτια εντατικής θεραπείας προκειμένου να καθαριστούν, ή λόγω των αδειών του προσωπικού.
Επίσης, πρόσθεσε, ότι όσον αφορά τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στις ΜΕΘ, οι οποίες εκκρεμούσαν 10 χρόνια, φέτος ολοκληρώνονται οι κρίσεις. Τέλος, ανέφερε, ότι υπάρχουν άνθρωποι που καταφεύγουν ακόμη και σε πολιτικό μέσο για να βρουν ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.
Κλειστό το 20% των κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
«Η Θεσσαλονίκη έχει 102 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων το 20% είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών, ενώ σε κάθε κλίνη ΜΕΘ αντιστοιχούν 2 – 2,2 νοσηλευτές», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ, αναισθησιολόγος – εντατικολόγος και διεθύντρια ΕΣΥ στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου, Ελένη Μουλούδη.
Σύμφωνα με την ίδια, οι νοσηλευτές που προσλαμβάνονται ως συμβασιούχοι, μέσω ΟΑΕΔ ή ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι να μάθουν να λειτουργούν στις ΜΕΘ ολοκληρώνεται η σύμβασή τους και φεύγουν. Όσον αφορά τις κενές οργανικές θέσεις γιατρών στις ΜΕΘ, ανέφερε, ότι γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν, αλλά στη Θεσσαλονίκη ένας στους επτά εντατικολόγους είναι αποσπασμένος σε άλλα τμήματα. Επίσης, τόνισε, ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ειδικότητα του εντατικολόγου και ότι το 40% των θέσεων για ειδικότητα είναι κενές.
«Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν εντατικολόγοι», πρόσθεσε η κ. Μουλούδη.
Επιβιώνει το 75% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ
Η πνευμονολόγος – εντατικολόγος, συντονίστρια διευθύντρια στην Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Μίλλυ Μπιτζάνη, ανάφερε ότι το 75% των ασθενών που μπαίνουν στη ΜΕΘ στην Ελλάδα επιβιώνουν και αυτό ισοδυναμεί με ότι ισχύει διεθνώς και μάλιστα αν δεν υπήρχαν οι ελλείψεις και οι αντίξοες συνθήκες στη χώρα μας το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.
Χρειάζονται Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας
Την ανάγκη λειτουργίας Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, αφενός να συνεχίζεται εκεί, μετά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ η νοσηλεία των ασθενών των οποίων η κατάσταση σταθεροποιήθηκε, και αφετέρου για να αποδεσμεύονται κλίνες ΜΕΘ προκειμένου να δεχτούν άλλους ασθενείς, επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΕΘ, εντατικολόγος -αναισθησιολόγος, διευθυντής ΜΕΘ, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Βασίλης Μπέκος.
Παράλληλα, τόνισε, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παντού Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και όπου υπάρχουν είναι υποστελεχωμένες.
Να σημειωθεί, ότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Τέλος, ανέφερε, την ανάγκη λειτουργίας Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, τονίζοντας, ότι τέτοια κέντρα υπάρχουν πολλά στην επαρχία και σχεδόν όλα ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα.
- Διαβάστε επίσης: Εκδήλωση για «Εντατικά Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών»