Ακριβώς 47 χρονιά μετά την επίσημη ένταξή του στην οικογένεια του Παναθηναϊκού ο Παύλος Γιαννακόπουλος έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Σε ηλικία 88 ετών ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος που λάτρεψαν οι φίλαθλοι και έφερε στο τριφύλλι τεράστιες επιτυχίες και  έξι Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω μια σημαντική παρακαταθήκη.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ακριβώς μια εβδομάδα μετά τον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ εγγράφεται μέλος του συλλόγου και συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου. Παράλληλα μετατρέπει την ΒΙΑΝΕΞ από ομόρρυθμη εταιρεία σε ανώνυμη και ξεκινάει μια αλματώδης επιτυχία και τους δύο τομείς που έδωσε την ψυχή του.

Στις 29 Απριλίου έφυγε από τη ζωή και ο μικρότερος αδερφός του Κώστας.

Γιος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ο Παύλος γεννήθηκε το 1929 όταν το οικογενειακό φαρμακείο ήταν ένα από τα διασημότερα των Αθηνών. Μαζί με τον μεσαίο αδερφό του Θανάση θητεύουν δίπλα στον μπαμπά τους και αργότερα αναλαμβάνουν να συνεχίσουν το δικό του όνειρο. Ο διορατικός επιχειρηματίας αποφασίσει να αφήσει πίσω του τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής φαρμάκων ιδρύοντας μια από τις πρώτες μονοπρόσωπες εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκων στην Ελλάδα. Το 1950 φεύγει από τη ζωή αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο 32χρονος πια Παύλος παίρνει τη σκυτάλη και ιδρύει την ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ.

Η σχέση του Παύλου με τον Παναθηναϊκό ξεκινάει από τη δεκαετία του ’40, όταν μαζί με τον πατέρα του και τα αδέρφια του παρακολουθούσαν τις Κυριακές τα παιχνίδια του συλλόγου στην Λεωφόρο. Κάπως έτσι ο Παύλος και ο Θανάσης ερωτεύτηκαν το τριφύλλι. Όπως είχε πει ο ίδιος όλη την εβδομάδα πριν τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας ήταν πολύ φρόνιμος για να μπορέσει να πάει στο γήπεδο και αργότερα έφηβος πια σπαταλούσε όλο το χαρτζιλίκι του για να προμηθευτεί εισιτήριο για τους αγώνες.

Μετά την ένταξή του στον σύλλογο το 1971, το 1973 εκλέχθηκε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Συναγερμού διεκδικώντας μαζί με άλλα στελέχη την ηγεσία του Παναθηναϊκού. Το 1979 τη χρονιά που η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκούέγινε επαγγελματική και ανεξαρτοποιήθηκε διοικητικά από τον ερασιτεχνικό σώμα ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν κατάφερε να εισχωρήσει στη διοίκηση της ΠΑΕ καθώς ο Γιώργος Βαρδινογιάννης απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών. Το 2008 εισχώρησε στο πολυμετοχικό διοικητικό σχήμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Από το 1987 έως το 1997 υπήρξε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού. Από το 1992 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού αυτονομήθηκε και αυτή ως επαγγελματική ανέλαβε τη διοίκησή της σε συνεργασία με τον αδερφό του Θανάση Γιαννακόπουλο.

Το 2012, ο Παύλος Γιαννακόπουλος παρέδωσε τη σκυτάλη στον γιο του, Δημήτρη, τόσο σε επιχειρηματικό (ΒΙΑΝΕΞ) όσο και σε αθλητικό επίπεδο, με την ανάληψη των τυχών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Ως ελάχιστο δείγμα για την προσφορά του στον Παναθηναϊκό, ο Ερασιτέχνης αποφάσισε τη μετονομασία του κλειστού της Λεωφόρου σε «Παύλος Γιαννακόπουλος», εντός του οποίου, στις 8 Ιουνίου του 2018, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έλαβε μέσω εκλογών το χρίσμα για την ανάληψη των τυχών της «μάνας του Λόχου».

Η παρουσία του Παύλου στην ηγεσία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έφερε στον σύλλογο έναν ασύλληπτο αριθμό τροπαίων 13 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα, 6 Euroleague και 1 Διηπειρωτικό και στιγμές δόξας.

Ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods αναζητεί τις λέξεις, για να αποχαιρετήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που άλλαξε το ρου της ιστορίας της, το ελληνικό μπάσκετ, τον ελληνικό αθλητισμό.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να έφυγε σήμερα, αλλά οι ιδέες του θα ζουν και θα δημιουργούν νέες γενιές Παναθηναϊκών για πάντα.

Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο άνθρωπος που θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».

Ανακοίνωση της ΒΙΑΝΕΞ

Με βαθιά θλίψη και ανείπωτο πόνο η οικογένεια της ΒΙΑΝΕΞ αποχαιρετά υποκλινόμενη τον Ιδρυτή και Πρόεδρο της. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος μπορεί να μην είναι πια κοντά μας, όμως, ό, τι μεγαλειώδες δημιούργησε και όλους όσους ευεργέτησε είναι εδώ για να τον θυμίζουν για πάντα.

Με πείσμα σπαρτιάτικο και οξύνοια χαρακτηριστική συστήνει αυτήν που έμελε να γίνει η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Στα 70 χρόνια ενεργής επαγγελματικής παρουσίας του Πατριάρχη της ελληνικής βιομηχανίας, μόνο επιτυχίες, επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας σημειώνονται. Όλες οι εταιρείες Κολοσσοί του φαρμάκου επιθυμούν να συνάψουν συνεργασία μαζί του, το όνομά του ταυτίζεται με το ήθος, την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα, ενώ ο ίδιος ακούραστος δε σταματά να αναζητεί νέους δρόμους έρευνας και ανάπτυξης. Έχοντας πάντα τον Άνθρωπο ως βασική του αξιακή προτεραιότητα, δημιουργεί σχέσεις ζωής με τους εργαζομένους του και όποιον συναναστρέφεται.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε αποφασίζει η σημαία της να κυματίζει μεσίστια σε όλες τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εως και την ημέρα της Κηδείας, ενώ η 10η Ιουνίου κηρύσσεται ως επίσημη μέρα Πένθους και Αργίας εφεξής.