Οργιώδες παρασκήνιο και ερωτήματα μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ
Δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν αν και πληροφορίες έλεγαν ότι το αυριανό τηλεφωνικό ραντεβού θα γίνει για να κλείσουν λεπτομέρειες και το ταξίδι στις Πρέσπες
Οργιάζει το παρασκήνιο για την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων, μετά τις 2 το μεσημέρι οπότε κι έγινε το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα. Οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα έχει κλείσει θετικά (ή αρνητικά) το θέμα.
Όμως, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν διαρροές και γενικότερα πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο πρωθυπουργών, οι φήμες δίνουν και παίρνουν σχετικά με τα νέα δεδομένα που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα και η υπόθεση προσλαμβάνει χαρακτηριστικά θρίλερ αφού οι λιγοστές πληροφορίες και οι εικασίες είναι διφορούμενες.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί το τηλεφωνικό ραντεβού που έγινε μετά από 15 ημέρες καθυστέρηση δεν έκλεισε τη συμφωνία και χρειάζεται και νέα τηλεφωνική επικοινωνία αύριο, Τρίτη. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αυριανή συνομιλία μπορεί να είναι σύντομη και να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα. Δηλαδή να οριστεί η ημερομηνία συνάντησης των δύο στις Πρέσπες όπου και θα πέσουν οι οριστικές υπογραφές. «Το νερό μπήκε στο αυλάκι», λένε κάποιες κυβερνητικές πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο Ζόραν Ζάεφ ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Βερολίνο και τη συνάντηση με την Α. Μέρκελ. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, επίσκεψη εργασίας στην Φρανκφούρτη έχει προγραμματίσει για τις 13 και 14 Ιουνίου, κυβερνητική αντιπροσωπεία των της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Τον κ. Ζάεφ θα συνοδεύουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για Οικονομικά Θέματα Κότσο Ανγιούζεφ, ο υπουργοί Οικονομικών Ντράγκαν Τεντόφσκι, Οικονομίας Κρέσικ Μπεκτεζί, Υγείας Βένκο Φίλιπτσε και ο διευθυντής της Υπηρεσίας για τις Τεχνολογικές Βιομηχανικές Ζώνες Ανάπτυξης (DTIDZ) Αλεξάνταρ Μλαντένοφσκι.
Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με καθηγητές και ιατρούς στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης και με στελέχη της Deutsche Bank και γερμανικών εταιρειών. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα οι Πρέσπες θα προγραμματιστούν για την Παρασκευή και μετά, όταν θα επιστρέψει ο Ζάεφ από τη Γερμανία.
Πιο απαισιόδοξες πηγές τονίζουν ότι μέχρι σήμερα οι δύο κυβερνήσεις έλεγαν ότι υπάρχει συμφωνία, κάτι που τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα αποφεύγεται τεχνηέντως να ειπωθεί.
Τρία ονόματα;
Ένα δεύτερο ερώτημα που μπαίνει έχει να κάνει με το όνομα. Αν και όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι έχει τελειώσει η υπόθεση κι έχει συμφωνηθεί το Βόρεια Μακεδονία (πιθανότατα στα αγγλικά, δηλαδή North Macedonia) κάποιοι διαρρέουν ότι τρία ονόματα έπεσαν στο τραπέζι και συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.
Πηγές της κυβέρνησης της πΓΔΜ επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων “MIA” ότι ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σήμερα στις 14:00 τοπική ώρα τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας μίας ώρας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ζάεφ και Τσίπρας συνομίλησαν για τα θέματα που απομένουν και εξέτασαν ορισμένες ιδέες για λύσεις. Συμφωνήθηκε αύριο το πρωί να έχουν μία ακόμα συνομιλία», προσθέτει το πρακτορείο. Το τηλεγράφημα αυτό δείχνει αφενός ότι λίγα είναι τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές κι αφετέρου ότι εξετάστηκαν κι άλλες ιδέες, κάτι που μπορεί να προαναγγέλλει έκπληξη ακόμη και στο θέμα του ονόματος.
Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με τη στάση των ΑΝΕΛ. Για αύριο ο Πάνος Καμμένος έχει προγραμματίσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το θέμα. Προφανώς και η συνέντευξη τύπου θα ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματος σχετικά με το «Μακεδονικό». Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «για να κάνει ο κ. Καμμένος συνέντευξη τύπου σίγουρα θα έχει ενημερωθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, θα έχει συνομιλήσει μαζί του». Το ερώτημα είναι αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα πάει σε ρήξη και θα καταψηφίσει το όνομα «Μακεδονία» ή βρέθηκε μια χρυσή τομή ώστε να ψηφίσει τη συμφωνία που θα έρθει και να διασωθεί η δεδηλωμένη.
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η Αθήνα επιμένει σε λύση με σύνθετη ονομασία, ίδια για εσωτερικό και εξωτερικό, με παράλληλη αφαίρεση των αλυτρωτικών βλέψεων και αλλαγή του συντάγματος.
Τι θέλει ο Ζάεφ
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις και ποια θα είναι η απάντηση του σκοπιανού πρωθυπουργού, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν κάποιες διαρροές ότι η πλευρά της γείτονος θα κάνει δεκτή τη συμφωνία, εκτός κι αν προκύψει κάποια άλλη σοβαρή εξέλιξη.
Σε δηλώσεις του, μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.
Με έμφαση σημείωσε, δε, ότι η επιθυμία των Σκοπίων είναι να υπάρξει λύση ακόμα και πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26 Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι οι μέρες είναι μετρημένες.
«Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών» είπε ο Ζάεφ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις