Κατήγγειλε τη συμφωνία και αποχώρησε από τη συνάντηση με Ζάεφ ο Ιβάνοφ
Σε πολιτικό εμφύλιο κινδυνεύουν να βυθιστούν τα Σκόπια, με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο Ιβάνοφ, με αφορμή τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία»
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Σε πολιτικό εμφύλιο κινδυνεύουν να βυθιστούν τα Σκόπια, με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο Ιβάνοφ, με αφορμή τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία».
Ο πρόεδρος των Σκοπίων αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας για το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο Νικολά Ντιμιτρόφ προσπάθησαν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας, όμως ο πρόεδρος Ιβάνοφ τους διέκοψε και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αρνούμενος να μιλήσει για τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας για την ΠΓΔΜ».
Σύμφωνα με το Makfax, η συνάντηση διήρκεσε ελάχιστα, αφού οι δύο τους έφτασαν στην προεδρική κατοικία στις 10:ο3 τοπική ώρα (11:03 ώρα Ελλάδας) και αποχώρησαν μόλις έξι λεπτά αργότερα, στις 10:09.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ετοιμάζει διάγγελμα στον λαό της χώρας.
Η κυβέρνηση στη συνέχεια απάντησε με σκληρό τρόπο λέγοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον της ΠΓΔΜ».
Χθες, Τρίτη, λίγο πριν τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος Ιβάνοφ, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κατηγορώντας τον ότι «διαπραγματεύεται ανεύθυνα και πρόχειρα με τον Αλέξη Τσίπρα κι ότι δεν επιδεικνύει την σοβαρότητα που απαιτείται σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα». Στάθηκε επίσης στο τηλεφώνημα, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν το ονοματολογικό να λυθεί μέσω τηλεφώνου και προσωπικής συμφωνίας των δύο πρωθυπουργών».
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία έκλεισε στο «Βόρεια Μακεδονία». Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις