Μπήκε η βαριά υπογραφή για τη «Βόρεια Μακεδονία»
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κυβέρνηση και πολίτες για τη συμφωνία για το Μακεδονικό
Κόντρα στο λαϊκό αίσθημα, όπως εκφράστηκε σε δημοσκοπήσεις, σε συλλαλητήρια και δια στόματος εμβληματικών προσωπικοτήτων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει την υπογραφή της στη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία».
Σε μια «φιέστα» που στήθηκε στις Πρέσπες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και διαμεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς στις Πρέσπες, συνυπέγραψαν την Κυριακή το κείμενο της βαριάς συμφωνίας.
Λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ. Ο έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε για μια ακόμη φορά να πείσει ότι πράττει το «πατριωτικό του καθήκον» και πως η συμφωνία είναι «αμοιβαία επωφελής» και «σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών».
Ωστόσο, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την «φιέστα» των Πρεσπών, στο Πισοδέρι, σημειώνονταν επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία. Ο αστυνομικός κλοιός δεν επέτρεψε στους συγκεντρωμένους πολίτες να πλησιάσουν και το συλλαλητήριο αντιμετωπίστηκε -όπως και αυτό του Σαββάτου στο Σύνταγμα- με χημικά.
Όσο κι αν η εικόνα της διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας για τη «Βόρεια Μακεδονία» επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαφανίσει τη σκιά στη «φιέστα» από το πλήγμα που επέφερε η πρότασης μομφής της ΝΔ.
Παρά τα πλατιά χαμόγελα με τον Ζόραν Ζάεφ και τις μεγαλοστομίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του για το μέλλον της συγκυβέρνησης. Ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση, με το κόμμα του να φυλλορροεί ακριβώς λόγω της αλλοπρόσαλλης στάσης που έχει τηρήσει για το Μακεδονικό.
Μετά την υποστήριξη της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ από τον Δημήτρη Καμμένο, που οδήγησε στη διαγραφή του, η τέως εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου ανακοίνωσε την παραίτησή της από το κόμμα -ένα κόμμα που όπως φαίνεται έχει απολέσει την αξιοπιστία του ακόμη και μεταξύ των βουλευτών του, πολύ περισσότερο μεταξύ των ψηφοφόρων του.
Σε κάθε περίπτωση, το «αντάρτικο» του Δημήτρη Καμμένου μείωσε την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης σε 153 βουλευτές, κάτι που αφήνει πικρή επίγευση στα χείλη των δύο συγκυβερνητών. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί στα χαμόγελα της «φιέστας» των Πρεσπών, αφενός επειδή η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» θα πρέπει να επισημοποιηθεί με την ψήφο της Βουλής, αφετέρου επειδή η συγκυβέρνηση έχει αρκετό δρόμο μπροστά της ακόμη και οι δυνάμεις της όπως φαίνεται φθίνουν…
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών