Γιατί τα παχύσαρκα άτομα δυσκολεύονται ν’ αδυνατίσουν
Αμερικανική μελέτη απαντά στο ερώτημα γιατί ελάχιστα παχύσαρκα άτομα καταφέρνουν να πετύχουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος
Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις για τη διατροφή και την άθληση από τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος και γι’ αυτό δυσκολεύονται τελικά να αδυνατίσουν και να πετύχουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hudson Institute Report.
Η γεύση φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο όταν επιλέγουν τί θα φάνε και σπανίως διαβάζουν τις ετικέτες με τη σύσταση των τροφίμων, ενώ η σχέση τους με το φαγητό φαίνεται να είναι παρορμητική και συναισθηματική.
Κι ενώ πολλοί είναι ανοιχτοί στην ιδέα μιας μικρότερης μερίδας φαγητού απ’ την άλλη είναι λιγότερο πιθανόν να γυμνάζονται, συγκριτικά με άτομα που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Το κόστος επίσης φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αφού πιστεύουν ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι πιο ακριβά.
Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Πολιτικής Διατροφής του Ινστιτούτου Hudson στην Ουάσινγκτον πραγματοποίησε έρευνα σε δείγμα 2.000 ατόμων που εντάσσονταν σε τέσσερις κατηγορίες: φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ 18,5-24,9), σχεδόν υπέρβαρο (ΔΜΣ 25-27), υπέρβαρο (27,1-29,9) και παχυσαρκία (ΔΜΣ 30 και άνω).
Οι απόψεις για το φαγητό διέφεραν αρκετά μεταξύ των ομάδων.
Ενώ το 44% των ατόμων με φυσιολογικό βάρος δήλωσε ότι η υγεία και η διατροφή ήταν μεταξύ των τριών κύριων προτεραιοτήτων τους όταν αγόραζαν τρόφιμα, η προτεραιότητα αυτή έπεφτε στη λίστα όσο αυξανόταν στο σωματικό βάρος. Μόνο ένα τρίτο των παχύσαρκων ατόμων συμφωνούσε με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.
Το 62% των παχύσαρκων παραδέχονταν ότι γνώριζαν πως έπρεπε να τρώνε πιο υγιεινά απ’ ότι έκαναν. Και ήταν πιθανότερο να αγνοούν τις ετικέτες των τροφίμων και να επιδιώκουν να αγοράζουν σνακς, πατατάκια, γλυκά, αρτοσκευάσματα, παγωτά, μπισκότα και αναψυκτικά.
Επίσης ήταν λιγότερο πιθανό να προσπαθούν να αποφύγουν τις γλυκαντικές ουσίες ή να αναζητούν φυσικές γλυκαντικές χωρίς θερμίδες.
Κι ενώ το 60% δήλωσαν ότι δεν θα σταματούσαν να τρώνε σνακ και να πίνουν αναψυκτικά, εμφανίστηκαν όμως διαθέσιμοι να φάνε μικρότερες μερίδες φαγητού.
Οι μισοί υπέρβαροι και παχύσαρκοι συμμετέχοντες είπαν ακόμα ότι το κόστος ήταν σημαντικός παράγοντας για την αγορά υγιεινότερων τροφίμων. Ενώ τα άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος ήταν πιο υγιή και ευκατάστατα οικονομικά.
Η σωματική δραστηριότητα τέλος αποτελούσε σοβαρό ζήτημα, αφού το ένα τέταρτο των παχύσαρκων δεν γυμνάζονταν ποτέ, συγκριτικά με το 15% αυτών με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
- Cardiofitness: Η άσκηση «ασπίδα» στη γήρανση του εγκεφάλου
- Παγετός, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας – Η κακοκαιρία επιμένει
- Μακροζωία: Τα μυστικά των λαών που ζουν περισσότερο και η θέση της Ελλάδας
- Snowmanning: Το νέο dating trend είναι οι έρωτες των γιορτών και δεν κάνουν καθόλου καλό στην υγεία
- Κακοκαιρία «Elena»: Tο χιλιοπαιγμένο έργο με το «μπαλάκι» των ευθυνών στην πλημμυρισμένη Αττική
- Ο δρόμος με τις περισσότερες κάμερες ταχύτητας στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται