Δύσκολη η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό – Με βέτο απειλεί η Ιταλία
Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στη Σύνοδο
Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύριο ζήτημα το προσφυγικό. Οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν διχασμένοι στις δηλώσεις που έκαναν κατά την είσοδο τους στη Σύνοδο με την Ιταλία να κρατά την πιο επιθετική στάση και να απειλεί ακόμα και με βέτο αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια , θέλει πράξεις για την μετανάστευση» δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας προσερχόμενος στη Σύνοδο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».
Η Άγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πλατφόρμες αποβίβασης στην Αφρική λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες».
Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αργότερα στο δείπνο θα συζητήσουμε για το μεταναστευτικό. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θεμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι ασφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική, αλλά οφείλουμε να συζητούμε με τις χώρες και όχι για τις χώρες προέλευσης στο μεταναστευτικό.
»Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχοντια πρόσφυγες. Από την άλλη όμως πλευρά δεν είναι δυνατόν να αναζητούν μόνοι τους οι μετανάστες τη χώρα στην οποία θα ζητήσουν άσυλο. Αύριο θα συζητήσουμε για το θέμα τις εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το Brexit, αλλά και το θέμα της νομισματικής ένωσης.Η Γερμανία και η Γαλλία έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο. Χαίρομαι που έχουμε καταφέραμε να επιτύχουμε κοινές απόψεις»
Η ΕΕ και η Βρετανία είναι ταγμένες στην επιτάχυνση των συνομιλιών για το Brexit, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας της στην ευρωπαϊκή συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας.
Αινιγματικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος ανέφερε ότι αν δεν συμφωνήσει η Σύνοδος στις δικές του προτάσεις –τις οποίες κάποιοι χαρακτήρισαν σκληρές- θα δούμε «κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους».
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και συμπλήρωσε: «Υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας, να εντείνουμε τη διεθνή και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αλληλεγγύη επίσης σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ότι αφορά στο προσφυγικό επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κατασταλάξει τι ακριβώς θέλει: Συλλογικές ή μονομερείς λύσεις; Εμείς ζητάμε τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και την αναβάθμιση της δραστηριότητας της Frontex, καθώς, επίσης, και ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών».
Ολοι οι συμμετέχοντες συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή και καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, όπως και για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισαν «ιστορικό επίτευγμα που κάνει περήφανες όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης».
«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών. Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα. Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ενώ ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι τόνισε ότι «Η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι το κύριο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η δημοκρατία στην Ευρώπη…είναι τι πιστεύουν οι άνθρωποι, τι πρέπει να γίνει».
Από την πλευρά του ο Ματέους Μοραβιέτσκι, πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε: «…ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για την μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε…η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν. Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες»
Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία είναι η Φινλανδία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα. «Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές) στη Φινλανδία και η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία», ανέφερε ο ίδιος.
Αισιόδοξος πως σήμερα είναι δυνατόν να δρομολογηθεί μία καμπή στην ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, εμφανίστηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία. O Κουρτς σημείωσε επίσης πως σε περίπτωση συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για να δημιουργηθούν πλατφόρμες υποδοχής, μπορεί να επιτευχθεί για πρώτη φορά οι άνθρωποι που ξεκινούν τον δρόμο για την Ευρώπη μέσω διακινητών να μην καταλήγουν στην Ευρώπη, αλλά εκτός Ευρώπης.
- Έλενα Χριστοπούλου-Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Το διαζύγιο, οι ατάκες και τα τηλεδικαστήρια
- LIVE: Λεβερκούζεν – Χάιντενχαϊμ
- Κουτσούμπας: Να κλείσει άμεσα η αμερικανική βάση της Σούδας – Νικητές τελικά θα είναι οι λαοί
- Μέσι: «Η Μπαρτσελόνα του Φλικ είναι θεαματική – «Τα παιδιά μου είναι Καταλανοί»
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Θαρραλέα απόφαση» η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ
- Δημήτρης Μακαλιάς για Αντιγόνη Ψυχράμη: «Πήγαμε σε σύμβουλο γάμου»