CSIS: Νέοι ρόλοι για Ελλάδα και Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι ρόλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προσδιορίστηκαν κατά την παρουσίαση έκθεσης για την περιοχή από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ενισχύσουν την στρατηγική τους σχέση με την Ελλάδα και να εμβαθύνουν τον διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, κατά την παρουσίαση έκθεσης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το βράδυ της Πέμπτης στην αμερικανική πρεσβεία.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και για την ενίσχυση της σταθερότητας αυτής οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τις τριμερείς σχέσεις που αναπτύσσει η Αθήνα με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η έκθεση την οποία εκπόνησε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) παρουσιάστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων από την πλευρά της Αθήνας, ενώ από την πλευρά της Ουάσιγκτον ήταν παρόντες και ανέπτυξαν τα επιμέρους θέματα οι συντελεστές της έκθεσης.
Με αφορμή την επαφή με την Ελλάδα, οι αμερικανοί αναλυτές εξέφρασαν επίσης ικανοποίηση για «την επιτυχή έξοδο» της Ελλάδας τον Αύγουστο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.
Στο σταυροδρόμι Ευρώπης – Μ. Ανατολής
Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Μ. Ανατολής και αφρικανικών ακτών και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τις τριμερείς σχέσεις που αναπτύσσει, ως περιφερειακή απάντηση για την σταθερότητα της περιοχής, σημειώθηκε εκ μέρους του CSIS και τονίστηκε ότι χρειαζόμαστε περιφερειακές προσεγγίσεις στα θέματα του μεταναστευτικού, των μεταφορών, της ενέργειας, της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων που απαιτούν ευρύτερη αντιμετώπιση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, στην περιοχή της Αν. Μεσογείου αναδεικνύονται νέοι παίκτες, η Ρωσία και η Τουρκία, η τελευταία μάλιστα αλλάζει τους προσανατολισμούς της.
Σε ερώτηση για την προοπτική σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η απάντηση εκ μέρους των συντακτών της έκθεσης ήταν επικριτική για τις πολιτικές του προέδρου Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.
Ωστόσο ακούστηκε ξεκάθαρα ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός θεσμικός σύμμαχος των ΗΠΑ, η συνεργασία είναι πολυεπίπεδη και αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την Αφρική, το Ισλάμ, την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, τους δρόμους της ενέργειας. Εκφράστηκε δε η προσδοκία ότι, παρά τις αναταράξεις, η Αγκυρα θα επανενταχθεί στη Δύση.
Οι αποσταθεροποιητικές πολιτικές της Ρωσίας
Στο ερώτημα για την στάση των ΗΠΑ έναντι του καθεστώτος Ασαντ, η αμερικανική πλευρά απάντησε ότι προσδοκά σε πιο δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό καθεστώς, αλλ’ αυτό δεν αποτελεί απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά τη συζήτηση, τονίστηκε πολλές φορές ότι η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει τις εταιρικές σχέσεις της Ελλάδας, με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και εκφράστηκε η προσδοκία οι σχέσεις αυτές να θεσμοθετηθούν, να γίνονται συστηματικές επαφές υψηλού επιπέδου και να λειτουργήσουν μηχανισμοί για την ενίσχυσή τους.
Ως προς τον ρόλο της Ρωσίας, αναφέρθηκαν ως αποσταθεροποιητικές οι πολιτικές της στη Συρία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και το Καλίνιγκραντ, αλλά διατυπώθηκε και η άποψη ότι η Μόσχα μπορεί ν’ αναχαιτίσει την επέκταση του Ιράν στη Μ. Ανατολή.
Για το θέμα της ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο, η απάντηση από πλευράς CSIS ήταν ότι θα αποτελέσει σταθεροποιητικό παράγοντα στο μέλλον, αλλά προς το παρόν λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, κάτι που θα μπορεί όμως να ξεπεραστεί, αν επιλυθεί το Κυπριακό.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και βοηθός του υφυπουργού Εξωτερικών για ευρασιατικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ, Κάθλιν Κάβαλετς, που πήρε μέρος στην παρουσίαση στην Αθήνα δίπλα στον αμερικανό πρεσβευτή, εξέφρασε τον φόβο η στάση της Τουρκίας να διχάσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
- Νέα Υόρκη: Ρομπότ πραγματοποίησε διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με ΧΑΠ
- Ουκρανία: Mach 11 έπιασε ο βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας που χτύπησε το Ντνίπρο με 6 πολεμικές κεφαλές
- Η Σελένα Γκόμεζ ποζάρει για την Μόργκαν Μάερ σε ένα vintage editorial που φωνάζει «iconic»
- Λιανεμπόριο: Ποιοι ήταν οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση στο γ’ τρίμηνο [πίνακας]
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
- Έπαθε… πλάκα με την ατμόσφαιρα στο Βελιγράδι ο Φουρνιέ: «Ελπίζω να κάνουν έτσι όταν παίξουμε κι εμείς εκεί»