Τσίπρας: Αναστολή αυξημένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται πρόσφυγες
Aναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, ανακοίνωσε συμφωνία με Γερμανία και Ισπανία για «μέτωπο λογικής» στο προσφυγικό, ενώ έκανε λόγο για βαθιά διχασμένη ΕΕ
Την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Όπως τόνισε, είναι μία πρωτοβουλία που έχει πάρει από την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα.
Παράλληλα, ανακοίνωσε συμφωνία της Ελλάδας με τη Γερμανία και την Ισπανία προκειμένου «να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών». Σύμφωνα με αυτή, μεταξύ άλλων, η Ισπανία και η Ελλάδα δήλωσαν έτοιμες να δεχθούν επιστροφές αιτούντων άσυλο οι οποίοι καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους και τελικώς έφθασαν στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε, επίσης, για βαθιά διχασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνοντας αιχμές για τη στάση κάποιων χωρών, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα κέρδη της συμφωνίας.
«Δεν μοιραζόμαστε και οι «28» τις ίδιες αξίες»
Φαίνεται ότι δεν μοιραζόμαστε και οι «28» τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο -, δήλωσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε αντιπαράθεση απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών. «Καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στο ζήτημα των πρωτογενών ροών απετράπη απόφαση που θα έλεγε ότι η επαναπροώθηση θα γίνει σε κλειστά κέντρα, ανεξάρτητα αν κάποιος χρήζει διεθνούς προστασίας.
Παράλληλα, «αποφύγαμε να καταγραφεί στο κείμενο οι δευτερογενείς ροές να αντιμετωπίζονται με συνοριακούς ελέγχους, ενώ «αποφεύχθηκε η προοπτική, η αναθεώρηση του της Συνθήκης του Δουβλίνου να παραπεμφθεί στις καλένδες και εν τέλει να εγκαταλειφθεί μετά τις εκλογές».
Τα κέρδη της συμφωνίας
Αναφερόμενος στο τι κέρδισε η χώρα, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο κείμενο που προβλέπει ολοκληρωμένη διαχείριση του προσφυγικού (συνεργασία με τρίτες χώρες, διαχείριση συνόρων και την εσωτερική διάσταση που σημαίνει ότι θα πρέπει να κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν συλλογικά την πρόκληση).
Στην απόφαση, τόνισε, με παρέμβαση της Αθήνας υπάρχει αναφορά στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία και έχει καταγραφεί η βούληση της ΕΕ να δώσει τα τρία δισ. ευρώ για τα τρία εκατ. προσφύγων στη χώρα. Υπογράμμισε δε, ότι η Άγκυρα οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει παγώσει.
Ως τρίτο θετικό σημείο, σημείωσε ότι προκρίθηκε η λύση της καθιέρωσης hot spots σε ευρωπαϊκές χώρες (εκεί θα γίνεται επεξεργασία αιτημάτων ασύλου) και ως τέταρτο την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Στα θετικά περιέλαβε ο πρωθυπουργός την στήριξη χωρών της Αφρικής και την προσπάθεια να υπάρξει ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών όσων δεν χρήζουν ασύλου. «Οι επιστροφές δεν μπορεί να είναι ζήτημα της χώρας πρώτης υποδοχής αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα».
Συμφωνία με Γερμανία και Ισπανία
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προχώρησε σε πολιτικά δεσμευτική συμφωνία με τη Γερμανία και την Ισπανία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών.
«Προχωρήσαμε με την Ισπανία και τη Γερμανία σε συμφωνία επί τη βάση ενός πλαισίου αρχών. Στόχος η ελαχιστοποίηση των δευτερογενών ροών έναντι της επανένωσης οικογενειών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεδομένου ότι έχει κλείσει η βαλκανική οδός και υπάρχουν δυο επιχειρήσεις Frontex στα βόρεια σύνορα, οι ροές αυτές είναι μικρότερες των 100-150 ατόμων το μήνα. Από την πλευρά της, η Γερμανία θα ξεπαγώσει τα 1.900 αιτήματα επανενώσεων που έχουν γίνει από την Ελλάδα.
Με τα παραπάνω, το συνολικό ισοζύγιο θα είναι θετικό για τη χώρα μας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός αρνούμενος ότι με αυτή τη συμφωνία θα υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση για την χώρα.
Έδωσε δε έμφαση, στο ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για στήριξη των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου αλλά και για βοήθεια αν υπάρξει νέα έξαρση του μεταναστευτικού.
«Δε θα υπάρξει αύξηση ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές»
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή σήμερα και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Είπε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Το συζήτησαν ξανά χτες και σήμερα, είπε, έχει δώσει εντολή σήμερα η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά.
Τόνισε δε, ότι πρόκειται για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη».
Ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν – Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του
- Ρωσία: Περισσότερα από 30 θαλάσσια κήτη βρέθηκαν νεκρά μετά την πετρελαιοκηλίδα
- Η Ελλάδα παράδειγμα στο Βέλγιο
- Άρης – ΟΦΗ 0-2: Θρίαμβος των Κρητικών, αποδοκιμασίες για τους γηπεδούχους
- Αδειάζει η κλεψύδρα για την ΕΕ – Πόσο πιθανό είναι ένα βαρύ πλήγμα από τον Ντόναλτ Τραμπ
- Σαμαράς: Η θητεία του Σημίτη θα αξιολογηθεί από την ιστορία