Σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται η κυβέρνηση καθώς έφτασε η ώρα για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ, εκεί όπου ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει… παρέλαση.
Και μάλιστα μπροστά στα μάτια του «μακεδονομάχου» Πάνου Καμμένου ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραστεί στη Σύνοδο αλλά τα Σκόπια δεν θα πάρουν πρόσκληση.

Ομηρος του Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Αμυνας εξαναγκάζεται να πάει στις Βρυξέλλες όπου την Τετάρτη και την Πέμπτη γίνεται η επίσημη πρώτη της «Βόρειας Μακεδονίας», μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια Σύνοδος η οποία γίνεται στη σκιά των συνεχόμενων δηλώσεων του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ο οποίος μιλά ξεκάθαρα για «μακεδονική γλώσσα, εθνότητα και στρατό» προκαλώντας απανωτά… εγκεφαλικά στην Αθήνα καθώς ακυρώνεται η επικοινωνιακή στρατηγική περί «καλής συμφωνίας».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι φωτογραφίες και οι δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ώστε να φανούν και οι αντιδράσεις που θα έχει ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ που σήκωσε το μακεδονικό μπαϊράκι σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί, είτε θα… ανοίξει την πόρτα για να μπει στο ΝΑΤΟ η γειτονική χώρα είτε θα επιχειρήσει να βγει από το κάδρο αφήνοντας Τσίπρα και Κοτζιά μόνους τους να χρεωθούν το πολιτικό κόστος. Κάτι που, όπως λένε οι πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θα το ανεχθεί και ήδη έχει προειδοποιήσει τον υπουργό Αμυνας.

Ο Καμμένος βρίσκεται σε ομηρία από τον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι το αντίθετο όπως θα πίστευαν πολλοί. Κι ο λόγος είναι ότι οι ΑΝΕΛ έχουν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη κι ενδεχόμενες εκλογές θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στο κόμμα. Θα έφευγαν και οι τελευταίοι ενώ ο Καμμένος θα έμενε πολιτικά άστεγος και χωρίς… βουλευτική ασυλία, όπως τονίζουν οι άσπονδοι φίλοι του.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ επηρεάζει συνολικά την κυβέρνηση η οποία καταρρέει εξαιτίας του Μακεδονικού και η επισφράγιση των πολιτικών τετελεσμένων που δημιουργεί η συμφωνία των Πρεσπών, θα έχει ακόμη περισσότερο αρνητικό αντίκτυπο. Αλλωστε οι πολίτες, κυρίως στη Μακεδονία κινητοποιούνται, συλλαλητήρια διοργανώνονται, οι αποδοκιμασίες αυξάνονται ενώ τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υποχωρούν λόγω της υπόθεσης αυτής και της διαχείρισής της από την κυβέρνηση.

Μπορεί μεθαύριο στις Βρυξέλλες τα χαμόγελα να περισσέψουν, κυρίως από την πλευρά Ζάεφ (και με τον Καμμένο να αναζητά τρόπο να ξεφύγει από τα φλας των φωτογράφων), όμως, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αν και πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών τώρα εύχονται να μην περάσει από το δημοψήφισμα των Σκοπίων και η συμφωνία να καταρρεύσει. Εκτιμούν ότι όποιες κινήσεις κι αν κάνει η κυβέρνηση στην οικονομία δεν μπορούν να περιορίσουν τη ζημιά από την εθνική ταπείνωση που αισθάνονται οι περισσότεροι Ελληνες. Κι ότι δεν μπορούν να πάνε σε εκλογές με την ανοικτή πληγή του Μακεδονικού να μη σταματά να αιμορραγεί.

Υπάρχουν ακόμη οι φανατικοί υποστηρικτές του σχεδίου για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο με συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου να ρίξει ο δεύτερος την κυβέρνηση επικαλούμενος τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» και προσπαθώντας να κερδίσει πόντους στην κάλπη. Ετσι και ο Τσίπρας θα εμφανίζεται ο μεγάλος μεταρρυθμιστής που τον ρίχνουν οι… εθνικιστές και ο υπουργός Αμυνας θα καμαρώνει για την… σθεναρή στάση του στην υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες θα κριθούν πολλά για την πορεία της ίδιας της κυβέρνησης καθώς θα είναι ίσως το τελευταίο γεγονός όπου θα προκαλέσει οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση. Στη συνέχεια τα «μπάνια του λαού» θα μεταθέσουν τις όποιες αποφάσεις για μετά τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία – σταθμό για την οικονομία και την τελευταία ευκαιρία για την πολιτική διάσωση της συγκυβέρνησης.

Και με Τουρκία

Η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ορκίζεται κι επίσημα «Σουλτάνος» με απίστευτη δύναμη και αρμοδιότητες, θα δώσει την ευκαιρία ν ανοίξει επίσημα το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι φυλακισμένοι. Στη σκιά των φημών ότι η Αγκυρα θα σκεφτόταν ακόμη και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν θα έχει επαφές με τους κορυφαίους ηγέτες, Τραμπ, Μακρόν, Μέι ενώ θα συναντηθεί στο περιθώριο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν οι ξένοι ηγέτες πιέσουν τον Τούρκο Πρόεδρο να αφήσει ελεύθερους τους στρατιωτικούς και να εγκαταλείψει την προκλητική ρητορική. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα στον Ερντογάν λίγες ημέρες από την αποκάλυψη των «Νέων» για έγγραφο από την Αγκυρα που συνδέει τη απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη με την παράδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Και στο θέμα αυτό η κυβέρνηση δίνει εξετάσεις καθώς έχει ήδη κατηγορηθεί για ολιγωρία και λανθασμένη, από την αρχή, εκτίμηση του περιστατικού.