ΝΑΤΟ : Καλούμε την ΠΓΔΜ σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Σε δηλώσεις του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, χαιρέτισε την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες
Επίσημη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απηύθυνε το ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας πως η ένταξη των Σκοπίων στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι να λυθεί οριστικά το ζήτημα της ονομασίας.
Σε δηλώσεις του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, χαιρέτισε την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες.
Όπως πρόσθεσε, η ένταξη της ΠΓΔΜ θα ολοκληρωθεί με το νέο της όνομα εφόσον κυρωθεί και εφαρμοστεί η συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.
Η σύνοδος έχει ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού παρουσία του… Μακεδονομάχου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, δίνεται πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στη συμμαχία «υπό το νέο της όνομα, Βόρεια Μακεδονία» και όταν «οι πρόνοιες της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί».
Παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα, αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και παρά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμμένος «καλωσορίζει» την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, η Συμμαχία αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη, μόλις επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».
Με αναφορά στις αποφάσεις του 2008 στο Βουκουρέστι για τις προϋποθέσεις ένταξης της ΠΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, «το ΝΑΤΟ καλωσορίζει την ιστορική συμφωνία ανάμεσα σε Σκόπια και Αθήνα για το ονοματολογικό». Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το προσχέδιο, «σύμφωνα με την πολιτικής μας αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία».
«Χαιρετίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για λύση στο ζήτημα του ονόματος. Σε εφαρμογή των αποφάσεών μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να αρχίσει συνομιλίες ένταξης με τη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων εσωτερικών διαδικασιών σχετικά με τη συμφωνία για τη λύση του ζητήματος του ονόματος αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή κατάληψη της ενταξιακής διαδικασίας» αναφέρεται συγκεκριμένα στο προσχέδιο.
Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία, ενώ χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις.
Η Συμμαχία καταλήγει δε, κάνοντας έμμεση αναφορά στην αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, ζητώντας να παίξει εποικοδομητικό ρόλο και να βοηθήσει στην ταχεία έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. «Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνία για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».
- Cardiofitness: Η άσκηση «ασπίδα» στη γήρανση του εγκεφάλου
- Παγετός, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας – Η κακοκαιρία επιμένει
- Μακροζωία: Τα μυστικά των λαών που ζουν περισσότερο και η θέση της Ελλάδας
- Snowmanning: Το νέο dating trend είναι οι έρωτες των γιορτών και δεν κάνουν καθόλου καλό στην υγεία
- Κακοκαιρία «Elena»: Tο χιλιοπαιγμένο έργο με το «μπαλάκι» των ευθυνών στην πλημμυρισμένη Αττική
- Ο δρόμος με τις περισσότερες κάμερες ταχύτητας στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται