Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών που σημειώθηκαν στην ανατολική Αττική, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία».

Την ανάληψη αυτή ωστόσο ακολούθησε μια πληθώρα αρνητικών σχολίων στα social media. Οι χρήστες ανέτρεξαν σε απόσπασμα από το βιβλίο του Συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου «περί πολιτικής ευθύνης».

«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η μελέτη «περί πολιτικής ευθύνης» του Δημήτρη Τσάτσου είναι του έτους 1993 και στη σελίδα 309 ο συνταγματολόγος γράφει ότι η ομολογία πολιτικής ευθύνης συνολικά της Κυβέρνησης «συνεπάγεται, την πτώση, την παραίτηση της Κυβέρνησης».

Στο άρθρο 84 του Συντάγματος, το οποίο συνδέεται με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης και από τις παραγράφους 2 έως την παράγραφο 7 , ερμηνεύει, βάσει του συγγραφέα, πώς οργανώνεται η πτώση, η παραίτηση της κυβέρνησης ως αποτέλεσμα της ομολογίας πολιτικής ευθύνης.