Το εφηβικό κάπνισμα επηρεάζει την υγεία των απογόνων
Οι γυναίκες που αρχίζουν να καπνίζουν από την εφηβεία είναι πιθανότερο να συνεχίζουν το κάπνισμα και κατά τη διάρκεια της κύησης, παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης μικρότερου νεογνού
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ο κίνδυνος απόκτησης παιδιού με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης είναι υψηλότερος αν η γυναίκα έχει αρχίσει να καπνίζει από την εφηβεία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Social Science & Medicine.
Κι αυτό γιατί οι γυναίκες που αρχίζουν να καπνίζουν από την εφηβεία είναι πιθανότερο να συνεχίζουν το κάπνισμα και κατά τη διάρκεια της κύησης, παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης μικρότερου νεογνού.
Τα βρέφη με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης είναι πιθανότερο να έχουν σωματικά και πνευματικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
«Η ιατρική βιβλιογραφία έχει διαχρονικά επικεντρωθεί στους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την προγεννητική ή την περίοδο που προηγείται της σύλληψης», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Τζέννιφερ Κέιν, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν.
Και συμπληρώνει ότι «εμείς αποφασίσαμε να κοιτάξουμε πιο πίσω, πριν καν οι γυναίκες κυοφορήσουν και να εντοπίσουμε τα γεγονότα και τους παράγοντες κινδύνου στη ζωή μιας γυναίκας που θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα για μια σειρά γεγονότα που τελικά να οδηγήσουν σε κακή υγεία για το νεογνό».
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 21.000 γυναίκες που είχαν φοιτήσει στο Λύκειο την περίοδο 1994-95, συσχετίζοντας μια σειρά παραγόντων κινδύνου με το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, όπως το εφηβικό κάπνισμα, τις κακές σχολικές επιδόσεις, την απόκτηση παιδιού εκτός γάμου, την κατάθλιψη και την ακατάσχετη στιγμιαία κατανάλωση αλκοόλ.
Εξ αυτών των παραγόντων, το κάπνισμα κατά την κύηση ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για το κακό νεογνικό αποτέλεσμα.
«Όσες κάπνιζαν πριν την κύηση είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες να καπνίζουν και κατά τη διάρκεια. Για να μειώσουμε τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην πρόληψη του εφηβικού καπνίσματος και αυτό θα πρέπει να ξεκινά μέσα από την οικογένεια», λέει η Δρ Κέιν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις