Φόβοι για «επεισόδιο» Ερντογάν σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ
Συναγερμός στην Ελλάδα και την Κύπρο εξαιτίας της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία. Ο Σουλτάνος ενδεχομένως να θελήσει να εξαγάγει την κρίση που σοβεί στο εσωτερικό της χώρας του
Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, για τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η σφοδρή σύγκρουση της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, η κατάρρευση της τιμής της τουρκικής λίρας και γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στη γειτονική χώρα, απειλούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την αντιπαράθεση Τραμπ με Ερντογάν και τις δραματικές αναταράξεις στην τουρκική οικονομία.
Οχι τόσο λόγω της «μόλυνσης» που μπορεί να προκύψει γενικότερα στις αγορές –κάτι που επηρεάζει ήδη την ελληνική αγορά, όπως φαίνεται και από την πτώση στο Χρηματιστήριο.
Ο φόβος έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία συνήθως, όταν βρίσκεται στα σχοινιά, προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής της γνώμης. Επιχειρεί πάντα κινήσεις αποπροσανατολισμού, εξάγει την κρίση της και το κάνει με εθνικιστικό τρόπο. Φοβούνται με απλά λόγια το «στήσιμο» ενός «θερμού» επεισοδίου είτε στο Αιγαίο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ηδη οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ με αφορμή την παράνομη, πολύμηνη κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, Αγγ. Μητρετώδη και Δημ. Κούκλατζη. Από το μέτωπο αυτό δεν υπάρχουν νέα, ούτε καν για τις προθέσεις της Αγκυρας ως προς το κατηγορητήριο που θα τους ανακοινωθεί. Εκφράζονται δε φόβοι ότι με την Τουρκία να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης, είτε απελευθερώνοντας τους δύο είτε επιταχύνοντας τις δικαστικές εξελίξεις.
Ομως, η Αθήνα και η Λευκωσία ανησυχούν μήπως ο Σουλτάνος επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα στο εσωτερικό της χώρας του εξωτερικεύοντας τα προβλήματα που έχει.
Οι εθνικιστικές κορώνες που χρησιμοποιούν πολύ συχνά δεν είναι απειλή όταν μένουν στα λόγια. Ομως, τι θα γίνει αν η Αγκυρα προχωρήσει σε ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ή το χειρότερο: Αν επιχειρήσει να φτιάξει ένα «σκηνικό Ιμίων» με προκλήσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε βάρος σκαφών του Λιμενικού ή άλλων πλοίων;
Περιμένουν κλιμάκωση;
Το πρωτοφανές επεισόδιο που έγινε με τους πυροβολισμούς σε βάρος ψαράδων δεν είναι πιθανότατα ένα οργανωμένο περιστατικό, όμως, εντάσσεται στο ευρύτερο ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί στο Αιγαίο.
«Από την Τουρκία περιμένουμε επιθετική ρητορική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν επεισόδια όπως αυτά της Λέρου», είπε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας.
«Η ηρεμία είναι αναγκαίο στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή μας, μας ενδιαφέρουν οι καλές σχέσεις γειτνίασης και όχι ένα ταραγμένο πεδίο στο εσωτερικό της Τουρκίας», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, δείχνοντας ότι στο Πεντάγωνο επικρατεί προβληματισμός.
Ξαφνική NAVTEX
Τον ίδιο προβληματισμό έχουν και στην Κύπρο καθώς φοβούνται κλιμάκωση της έντασης στην ΑΟΖ. Τη Δευτέρα η Αγκυρα έστειλε το πρώτο της μήνυμα και στη Λευκωσία αλλά και στις ΗΠΑ.
Αιφνιδιαστικά εξέδωσε μετά από αρκετές εβδομάδες NAVTEX για πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δυτικά της Πάφου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ που θα διαρκέσουν μέχρι το απόγευμα.
Η κίνηση αυτή της Τουρκίας απευθύνεται όχι μόνο στην Λευκωσία, αλλά και στις ΗΠΑ και την Γαλλία καθώς στην περιοχή που γίνεται η άσκηση βρίσκεται κοντά στα Οικόπεδα 6 και 10 στα οποία προγραμματίζουν γεωτρήσεις η TOTAL και η Exxon Mobil. Οι δυο εταιρείες έχουν ισχυρή στήριξη από τις κυβερνήσεις των χωρών τους και η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο γεώτρηση της αμερικανικής εταιρίας θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κύπρου.
Η Τουρκία και προσωπικά ο Ερντογάν έχουν δηλώσει ότι θα αντιδράσουν για να «προστατέψουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», ενώ είναι προφανές ότι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος ενός αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού δεν θα αφήσει αδιάφορη την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο σχεδιασμός της άσκησης και η περιοχή που έχει δεσμευθεί παράνομα από την Τουρκία ταυτίζεται και με τα όρια που μονομερώς θεωρεί η Τουρκία ως εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της, βάσει του αυθαίρετου υπολογισμού που παραγράφει πλήρως τα δικαιώματα της Κύπρου σε ΑΟΖ πέραν των χωρικών υδάτων της, αλλά και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Προοπτικές ενίσχυσης των εξαγωγών φαρμάκου στη Σαουδική Αραβία
- Έρευνα: Τρομακτικές οι προβλέψεις των επιστημόνων – Απειλούνται εκατομμύρια ζωές από την κλιματική αλλαγή
- Λίβανος: Νυχτερινή σφαγή από το Ισραήλ σε κεντρική συνοικία της Βηρυτού
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Τον ρόλο του 49χρονου φιλόλογου ερευνά η Αντιτρομοκρατική – «Συντηρητής» ή «ενδιάμεσος»;
- Μολδαβία: Ο υπουργός Ενέργειας επισκέπτεται τη Ρωσία για να εξασφαλίσει ηλεκτρικό ρεύμα
- Βόρεια Κορέα: Καταδικάζει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας