Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παιχνίδια βίας και θανάτου στο διαδίκτυο απειλούν τα παιδιά μας

Παιχνίδια βίας και θανάτου στο διαδίκτυο απειλούν τα παιδιά μας

Τα επικίνδυνα παιχνίδια που διαδίδονται και οργανώνονται διεθνώς μέσω διαδικτύου ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα, με την τραγική αφορμή του βιασμού μιας 20χρονης από την Ηλιούπολη

Η νεαρή γυναίκα συμμετείχε σε ένα από τα λεγόμενα «drinking games», ένα παιχνίδι στο οποίο παίκτες καταναλώνουν αλκοόλ και κερδίζει ο τελευταίος που θα το αντέξει. Όπως είπε στην καταγγελία της, μετά από πολλούς γύρους άρχισε να χάνει τις αισθήσεις της και έπεσε θύμα βιασμού από δυο συμπαίκτες της. Οι δυο άντρες, οι οποίοι συνελήφθησαν, στην απολογία τους κατέθεσαν πως είχαν πιει υπερβολικά και δεν ήξεραν τι έκαναν.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι λέγεται «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» κι εμφανίζεται και με τις ονομασίες Kings, King’s Cup κα ι Heroes. Υπάρχουν δεκάδες παραλλαγές στους κανόνες. Παίζεται με κοινή τράπουλα και κάθε φύλλο της αντιστοιχεί σε μια εντολή, για παράδειγμα, αν ένας παίκτης σηκώσει φύλλο με τον αριθμό 5 πίνουν όλοι, αν σηκώσει το 6 πίνουν οι άντρες, αν έχει τη βασίλισσα κάνει κουίζ ερωτήσεων κ.ο.κ. Νικητής είναι τελικά αυτός που θα καταφέρει να μην χάσει τις αισθήσεις του.

Και άλλα παιχνίδια

Δεν είναι όμως το μοναδικό drinking game που φτάνει στην επικαιρότητα από τις σελίδες του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Το Neknominate ξεκίνησε από την Αγγλία και οι αρχικοί του κανόνες απαιτούσαν από τον παίκτη να βιντεοσκοπήσει τον εαυτό του να καταναλώνει μισό λίτρο αλκοολ σε μια γουλιά, και να το ανεβάσει στο διαδίκτυο. Με τα χρόνια όμως εμπλουτίστηκε, απαιτώντας επαναλαμβανόμενη κατανάλωση και άλλες δοκιμασίες. Οι αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας συνδέουν τουλάχιστον πέντε θανάτους με το παιχνίδι αυτό.

Οι θάνατοι παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ έφεραν στην δημοσιότητα και τα choking games, τα παιχνίδια στα οποία ο παίκτης καλείται να προκαλέσει στον εαυτό του ασφυξία μέχρι να διακοπεί η παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και να προκληθεί προσωρινή απώλεια της συνείδησης. Είναι από τα πιο επικίνδυνα παιχνίδια που απέκτησαν δημοφιλία τα τελευταία χρόνια μέσω διαδικτυου και το πιο μαζικώς διαδεδομένο. Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 82 θάνατοι νεαρών ατόμων, από 6 εως 19 ετών, από το παιχνίδι αυτό, εκ των οποίων μόλις το 1% μπορεί να θεωρηθεί αυτοχειρία. Χιλιάδες είναι τα περιστατικά τραυματισμών, ορισμένοι εκ των οποίων οδήγησαν ακόμη και σε μόνιμες νευρολογικές βλάβες.

Σε απώλεια των αισθήσεων στοχεύει και το Knock out game. Αυτή τη φορά όμως οι παίκτες καλούνται να ισοπεδώσουν σε βαθμό αναισθησίας ανυποψίαστους περαστικούς, με ένα μοναδικό χτύπημα τη φορά, ενώ ένας παίκτης αναλαμβάνει να βιντεοσκοπεί τη σκηνή για να την ανεβάσει στο διαδίκτυο. Το παιχνίδι εμφανίστηκε το 1992 αλλά απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα στις ΗΠΑ από το 2011 που κατέληξε σε έξι θανάτους. Το παιχνίδι έχει αποκτήσει σαφώς ρατσιστική διάσταση, με παίκτες να επιλέγουν να το παίξουν εις βάρος θυμάτων από φυλετικές και κοινωνικές ομάδες που εχθρεύονται (π.χ. Αφροαμερικανοί, Εβραίοι και μειονότητες).

Τυχαία χτυπήματα σε ανυποψίαστα θύματα ζητά από τις παίκτριες του το παιχνίδι P….slap που είναι δημοφιλές στην Αυστραλία. Απευθύνεται αποκλειστικά σε γυναίκες παίκτριες από τις οποίες ζητά να αιφνιδιάζουν περαστικές με πολύ δυνατά χτυπήματα στα γεννητικά όργανα. Όπως σε κάθε τέτοιο παιχνίδι, το χτύπημα πρέπει να καταγραφεί σε βίντεο.

Σε μικρά παιδιά (τα οποία πλεον έχουν πρόσβαση στο internet) απευθύνεται το παιχνίδι με τις «Νεράιδες της φωτιάς». Ξεκίνησε σαν αρρωστημένη φάρσα στη Ρωσία, όπου καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος, ενός πεντάχρονου κοριτσιού. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ανάρτηση που κυκλοφορεί μέσω social media, στο οποίο οι χαρακτήρες δημοφιλούς animation δίνουν οδηγίες στο κορίτσι για το πώς θα μεταμορφωθεί σε νεράιδα. Το «ξόρκι» απαιτεί από το παιδί να ανοίξει το γκάζι της κουζίνας και να διαβάσει μερικά λόγια εισπνέοντάς το.

Φάλαινα

Τέλος, η Δοκιμασία της Μπλε Φάλαινας, το παιχνίδι αυτοκτονίας που προκάλεσε παγκόσμια κινητοποίηση πέρσι, με 130 θανάτους, ενώ απασχόλησε και τις ελληνικές αρχές. Πήρε το όνομα αυτό γιατί ένα από τα πράγματα που ζητούνται από τους παίκτες είναι να χαράξουν μία φάλαινα στο χέρι τους με μαχαίρι. Το παιχνίδι είναι ένα σερί δοκιμασιών που ανατίθενται σε κάθε παίκτη από έναν «ομαδάρχη». Οι δοκιμασίες αυτές έχουν σκοπό (και σε πολλές φορές το πετυχαίνουν) να αποσταθεροποιήσουν ψυχολογικά τον παίκτη. Ο παίκτης απειλείται και εκβιάζεται πως θα τον βρουν, θα τον διασύρουν στο περιβάλλον του κ.α.

Οι πρώτες δοκιμασίες είναι πάντοτε άκακες με σκοπό το άτομο να εξάψει την περιέργεια του ατόμου χωρίς να το φοβίσει ώστε να παραμείνει στο παιχνίδι. Σταδιακά αυτές γίνονται όλο και πιο βίαιες αφού ο παίκτης καλείται να αυτοτραυματιστεί με διάφορους τρόπους, να πάρει ουσίες, να στερηθεί τον ύπνο κ.α. Όταν φτάσει στο σημείο της απόγνωσης και του ψυχολογικού κλονισμού, οι απειλές εντείνονται και του ανατίθεται η τελευταία δοκιμασία του που είναι η αυτοκτονία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το αρρωστημένο αυτό παιχνίδι το ανακάλυψε ένας εξίσου διαταραγμένος φοιτητής ψυχολογίας από τη Μόσχα, ο οποίος συνελήφθη το 2016. Ο 22χρονος καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός δεκάδων αυτοκτονιών στη Ρωσία, δήλωσε πως έφτιαξε το παιχνίδι για να «καθαρίσει την κοινωνία από ανθρώπους που δεν έχουν καμία αξία».

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024