Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν εντερικά ένζυμα τα οποία μπορούν να μετατρέψουν τις ομάδες αίματος Α και Β σε Ο, και μάλιστα με 30 φορές πιο αποτελεσματικό τρόπο απ’ ότι ανάλογα ένζυμα που έχουν μελετηθεί στο παρελθόν.

Όπως εξήγησε ο Δρ Στέφεν Γουίδερς στην 25η Ετήσια Συνάντηση και Έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών «αναζητάμε ένζυμα που θα μας επιτρέψουν να αφαιρέσουμε τα αντιγόνα Α ή Β από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, ώστε να μπορούμε να μετατρέψουμε τις ομάδες αίματος Α και Β σε Ο».

Η ομάδα αίματος Ο δεν είναι τόσο συχνή όσο οι υπόλοιπες, με αποτέλεσμα να είναι περιζήτητη και οι φέροντες τη συγκεκριμένη ομάδα αίματος να πρέπει να λάβουν αίμα μόνο Ο σε περίπτωση μετάγγισης και όχι από τις ομάδες Α, Β και ΑΒ.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια της ομάδας Ο δεν έχουν αντιγόνα πάνω στις κυτταρικές μεμβράνες τους με αποτέλεσμα να μπορεί να μεταγγιστεί σε άτομα με οποιαδήποτε ομάδα αίματος χωρίς κίνδυνο ανοσολογικής αντίδρασης. Ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια των ομάδων αίματος Α, Β και ΑΒ διαθέτουν συγκεκριμένα αντιγόνα στην επιφάνειά τους, γεγονός που σημαίνει ότι άτομα με ομάδα αίματος Α μπορούν να δώσουν αίμα μόνο σε άτομα με ομάδα αίματος Α ή ΑΒ ενώ άτομα με ομάδα αίματος Β μπορούν να δώσουν αίμα μόνο σε άτομα με ομάδα αίματος Β ή ΑΒ.

Για να εντοπίσει ταχύτερα τα κατάλληλα ένζυμα που μπορούν να μετατρέψουν τις ομάδες αίματος Α και Β σε Ο, ο Δρ Γουίδερς συνεργάστηκε με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά και με τη βοήθεια της Μεταγονιδιωματικής (τεχνική που αφαιρεί όλους τους οργανισμούς από ένα περιβάλλον και εξάγει το σύνολο του DNA αυτών των μικροοργανισμών) και κατάφεραν να αναλύσουν το γονιδίωμα εκατομμυρίων μικροοργανισμών.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το βακτηρίδιο E.coli για να επιλέξουν το DNA που περιέχει τα γονίδια που κωδικοποιούν τα ένζυμα που μπορούν να διασπάσουν υπολείμματα σακχάρου. «Έτσι, αντί να χρησιμοποιήσουμε τη Μεταγονιδιωματική ως μέσο εκμάθησης της οικολογίας των μικροβίων, την χρησιμοποιήσαμε για να ανακαλύψουμε τους νέους βιοκαταλύτες», εξηγεί ο Δρ Γουίθερς. Και προσθέτει ότι πρόκειται για έναν τρόπο άντλησης γενετικών πληροφοριών από το περιβάλλον και την ενσωμάτωσή τους στο εργαστηριακό περιβάλλον.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγμα DNA από κουνούπια και ψείρες, μικροοργανισμούς δηλαδή που τρέφονται με αίμα και τελικά εντόπισαν τα κατάλληλα ένζυμα στο ανθρώπινο εντερικό μικροβίωμα.

Οι γλυκοζυλιωμένες πρωτεΐνες που αποικίζουν τα τοιχώματα του εντέρου, παρέχοντας σάκχαρα που χρησιμεύουν ως σημεία προσκόλλησης για τα βακτήρια του εντέρου, παράλληλα βοηθούν στην πέψη. Ορισμένα από τα σάκχαρα βλεννίνης έχουν παρόμοια δομή με τα αντιγόνα των ομάδων αίματος Α και Β.

Οι επιστήμονες εστίασαν στα ένζυμα που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να απομακρύνουν τα σάκχαρα από τη βλεννίνη και βρήκαν μια νέα οικογένεια ενζύμων που είναι 30 φορές πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση των αντιγόνων των ερυθροκυττάρων από άλλα ένζυμα που είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν.

Η έρευνα έχει τώρα επικεντρωθεί στη δοκιμή των ενζύμων αυτών σε μεγαλύτερου εύρους κλινικές δοκιμές, ενώ υπάρχει και η προοπτική της ανάπτυξης μιας πρωτεΐνης που θα διεγείρει φυσικά την όλη διαδικασία της μετατροπής της μιας ομάδας αίματος σε μια άλλη.