Τα έδωσε όλα ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, και ας πήγε για να μοιράσει… όραμα
«Η Ελλάδα είναι πλέον διαφορετική, πατά ξανά στα πόδια της και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας δικαιωμένος από τις επιλογές της κυβέρνησης. Δεν ήρθα εδώ για να μοιράσω παροχές, αλλά για να μοιραστώ μαζί σας όραμα, τόνισε αρχικά. Ωστόσο, στη συνέχεια «τα δώσε όλα» δεσμευόμενος για γενναίες παροχές και προεξοφλώντας τη διάσωση των συντάξεων.
- Ναζιστική συγκέντρωση σε παράσταση για την Άννα Φρανκ στις ΗΠΑ - Κρατούσαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς
- Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία - Εκρήξεις στο Κίεβο
- Τι σχέση μπορεί να έχουν, το μυλόξιδο, η ρίγανη και η καλέντουλα, με την ωτίτιδα του σκύλου μας;
- Κένταλ Τζένερ: Το γυμνό ανθρώπινο σώμα ως τέχνη
Δικαιωμένος από τις επιλογές της κυβέρνησης από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα» που «πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».
Ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε δηλώνοντας αρχικά ότι «δεν ήρθα εδώ για να μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα. Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει».
Λίγο αργότερα όμως και επειδή προφανώς τα οράματα δεν φέρνουν ψήφους… τα έδωσε όλα, μιλώντας για «πολιτική υποχρέωση» μετά το τέλος των μνημονίων.
Με την επισήμανση λοιπόν, ότι «μετά το τέλος της παρατεταμένης περιόδου λιτότητας, έχω την πολιτική υποχρέωση να σταθώ απέναντί σας και να αναλάβω συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα, δεσμεύσεις για το πώς ο κάθε πολίτης ξεχωριστά θα καταλάβει πως τελείωσαν τα μνημόνια» ο πρωθυπουργός άρχισε να απαριθμεί παροχές.
Σημείωσε πάντως ότι «οι δεσμεύσεις αυτές είναι σήμερα κάτι παραπάνω από εφικτές», δεδομένης της βελτίωσης των δημοσιονομικών.
1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, από 1/1/2019 η πρώτη και από 1/1/2020 η δεύτερη. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19, με μείωση του συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.
3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.
4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 εως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες από 1/1/19.
5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.
6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξιδεικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.
7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.
8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.
9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ από 1/1/2021 με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%
11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.
«Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γιατί η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει στο εξής χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.
Σε ότι αφορά το επίμαχο ζήτημα των νέων περικοπών των συντάξεων από 1/1/2019 ο κ. Τσίπρας έκανε πιο προσεκτικές διατυπώσεις, γεγονός που ίσως να συνδέεται και με το χθεσινό Eurogroup που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος έγινε αποδέκτης γκρίνιας από τους εταίρους για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί ακύρωσης ψηφισμένων μέτρων.
Ο κ. Τσίπρας ανάφερε «θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.»
» Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019. Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».
Αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και στην πιθανότητας απόδοση μερίσματος από το υπερπλεόνασμα «για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους».
Διαβεβαίωσε πάντως, στέλνοντας μήνυμα στους δανειστές που έρχονται σε λίγες ημέρες για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο και είναι σίγουρο ότι ακούγοντας τόσες παροχές θα είναι -αν μη τι άλλο προβληματισμένοι-, ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. Να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού».
«Δικαιωμένος»
Εστιάζοντας στο γεγονός ότι η 83η ΔΕΘ είναι η πρώτη μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια «δεν γίνεται κάτω από τη σκιά των Μνημονίων που βάραιναν την οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ, αλλά και με αναφορά στην τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ και μιλώντας για μια χώρα «με την οποία μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση. Αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας».
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητά του ότι «η φετινή διοργάνωση και η ξεχωριστή θέση των ΗΠΑ σε αυτήν θα είναι ευκαιρία για τη σύσφιξη των πολιτιστικών αλλά και οικονομικών μας σχέσεων».
«Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε στις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση.
Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση επέλεξε τον δύσκολο δρόμο και όχι τη φυγή. «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις χωρίς βεβαιότητες. Και μείναμε να παλέψουμε, να δώσουμε τη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης».
«Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό.
Η επιλογή μας να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σε μια προσεκτική επίθεση στην αντιπολίτευση αλλά και σε πρώην συντρόφους του.
Διότι, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα, που μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».
Επανέλαβε ότι «αυτό είναι έργο όλων μας. Κυρίως όμως όλων εκείνων που την περίοδο της κρίσης έκαναν τις μεγάλες θυσίες» τους οποίους, όπως είπε, μαζί με όλους τους άλλους μπορεί να κοιτάξει στα μάτια και να τους πει ότι πετύχαμε.
«Και σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς, και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς. Και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς» είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «το τέλος των μνημονίων δεν ήταν προδιαγεγραμμένη εξέλιξη».
Ήρθα για να μοιραστώ μαζί σας το όραμα μας
«Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα. Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει» είπε ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας λέξεις με ιδιαίτερο φορτίο, σε μια προσπάθεια προφανώς να δείξει ότι πλέον η κυβέρνηση θέλει να ξαναδώσει στην πολιτική την έννοια που έχασε στα χρόνια των μνημονίων, που κατάντησε να είναι απλή διαχείριση των εντολών της τρόικας.
«Τώρα που μάθαμε από τα λάθη, που ξέρουμε τι έφταιξε, τώρα που αποδείξαμε ότι είχαμε τη δύναμη να αντέξουμε και να σταματήσουμε τη καταστροφή, τώρα ξέρουμε ότι έχουμε και τη δύναμη και τη γνώση να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την αναγέννηση της πατρίδας μας» σημείωσε.
Η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης μετά από 9 χρόνια
Περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που «βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης» και παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ, τη μείωση της ανεργίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των εξαγωγών, των επενδύσεων και βασικών οικονομικών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σήμερα πιο υγιή από ποτέ άλλοτε».
«Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ. Πράγμα που αναμένεται και φέτος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ισχυροποιώντας δε το μήνυμα προς τους δανειστές πρόσθεσε: «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. Να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά».
Βιώσιμο το ελληνικό χρέος
Δεν είναι μόνο τα δημοσιονομικά που εξυγιάνθηκαν, αλλά λύθηκε και το ζήτημα του χρέους υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
«Ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους λύθηκε» είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι ο κ. Δραγασάκης έχει πει πολλές φορές ότι εξακολουθεί να αποτελεί επιδίωξη της Ελλάδας η συζήτηση στην Ευρώπη των υψηλών χρεών των χωρών του Νότου και η εξεύρεση συνολικής και αποτελεσματικής λύσης.
Ο κ. Τσίπρας είπε πάντως ότι «το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο» εξηγώντας ότι «οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032, με τη περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε,
Και ομαλές από το 2032 και πέρα. Έτσι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια».
Καθησύχασε δε ότι «οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δε μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020».
Διαμορφώνονται λοιπόν, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, οι συνθήκες να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα.
«Πώς ονειρευόμαστε την Ελλάδα της νέας εποχής;»
«Το ερώτημα είναι : Πως την ονειρευόμαστε αυτήν την Ελλάδα; Θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση; Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που τη προκάλεσαν; Πίσω στην Ελλάδα της σπατάλης, του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της κρατικοδιαίτης και διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, του αλόγιστου δανεισμού, των πρωτογενών ελλειμμάτων, των τεράστιων ανισοτήτων και της αυθαιρεσίας;»» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε μιλώντας για τη δική του επιλογή.
«Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά, ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις. Εμπεδώνοντας μια νέα πρακτική δημοκρατικής διακυβέρνησης, δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο, ανασυγκροτώντας την παραγωγή, επενδύοντας στη καινοτομία και τη ψηφιακή σύγκλιση, στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες, καταπολεμώντας τις ανισότητες, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στη παιδεία και στο πολιτισμό σε όλους τους πολίτες».
«Αυτό είναι το όραμά μας για την αναγέννηση της πατρίδας μας, που σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας: Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά. Μια Ελλάδα ευημερίας, ισότητας και προόδου. Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη: Και το όνομα αυτού του σχεδίου είναι: Δίκαιη Ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανέπτυξε το κυβερνητικό σχέδιο και τις πολιτικές για κρίσιμους τομείς: δημόσια διοίκηση, επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, Δικαιοσύνη, Παιδεία.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην «ανάκτηση της εργασίας» και την προστασία των εργαζομένων με ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμής τους, αναδεικνύοντας τον τομέα των εργασιακών ως μία από τις κυριότερες διαφορές με τη ΝΔ.
«Διότι στο δικό μας ορίζοντα η στήριξη των εργαζομένων, η αύξηση του μισθού, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όσων εργάζονται και παράγουν δεν είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης, αλλά η προϋπόθεσή της. Εδώ είναι ακριβώς που γίνεται ακόμη πιο εμφανής η διαχωριστική μας γραμμή από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού. Τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν την συντριβή της εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα, λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο. Και δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση» είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Γιατί η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει στο εξής χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων» τόνισε.
Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις προσπάθειες για αντιστροφή της μεγάλης πληγής του brain drain και για καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Διότι, τόνισε, «δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα, αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας. Τη γενιά της κρίσης που χτυπήθηκε με βαναυσότητα την περίοδο των μνημονίων. Τη γενιά που έφτασε να είναι άνεργη σε ποσοστά έως και 60% το 2014» και ανέπτυξε τις στοχευμένες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα προγράμματα για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους. Πρόσθεσε δε ότι από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούνται κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.
Έμφαση έδωσε δε και στην προσέλκυση επενδύσεων, δεσμευόμενος για «επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα».
«Η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί κομβικής σημασίας στόχο, για να πετύχουμε τη παραγωγή νέου πλούτου και την μείωση της ανεργίας. Είναι λοιπόν προσωπική μου δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Για μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα. Και με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία, λοιπόν, είναι ο πρώτος πυλώνας του δικού μας σχεδίου για την επόμενη μέρα. Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μια αποτύπωση στόχων, προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχουμε την βούληση να συνεχίσουμε να υλοποιούμε χωρίς ολιγωρίες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή σε έξι κρίσιμους τομείς: δημόσια διοίκηση, λειτουργία των επιχειρήσεων και προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότησή τους, Δικαιοσύνη, χωροταξικός σχεδιασμός, μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Έμφαση στους ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας
Μιλώντας για τους οικονομικούς τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα δοθεί έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξή τους ο κ. Τσίπρας ανέφερε τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία, τις μεταφορές παρουσιάζοντας τις δράσεις που έχουν αναληφθεί και τα έργα που υλοποιούνται.
Ισχυρό κοινωνικό κράτος
«Αν όμως η ανάκτηση της εργασίας είναι ο πρώτος στόχος, αυτός που τον συμπληρώνει είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτους. Γιατί στο πεδίο της οικονομίας και της παραγωγής διαμορφώνονται νομοτελειακά ανισότητες και ο ρόλος του κοινωνικού κράτους είναι να τις αμβλύνει και να τις περιορίζει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσοντας τις πολιτικές στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Θεσμικές τομές
«Στο σχέδιο μας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη πυρηνικό ρόλο έχουν οι θεσμικές τομές για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Τα χρόνια που βρισκόμαστε στην διακυβέρνηση της χώρας, έχουμε προχωρήσει σε κινήσεις που θέτουν τους πολίτες και τη δημοκρατία στο επίκεντρο» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην απλή αναλογική, στους νόμους για την κατοχύρωση της πραγματικής ισότητας των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Συνταγματική Αναθεώρηση
«Και τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες για την διεύρυνση της δημοκρατίας, για την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, για την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες, για τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Και είμαι βέβαιος ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Γιατί τελικά αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της Συνταγματικής αναθεώρησης. Η αποκατάσταση της ίδιας της πολιτικής, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία».
«Δεν μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό»
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη, και «στον ξεχωριστό πρωταγωνιστικό ρόλο που θα αποκτήσει, ως πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων».
Μάλιστα σε αυτήν την ενότητα ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις τους προς τη συμπρωτεύουσα έταξε και γήπεδο στον ΠΑΟΚ.
«Τήρησα τις δεσμεύσεις μου για το μετρό, για τον ΟΑΣΘ, γι την επιστροφή των ελεύθερων χώρων στο λαό της Θεσσαλονίκης. Και συνεχίζουμε, σήμερα είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης».
Αναφορά έκανε δε και στη συμφωνία των Πρεσπών.
«Γιατί θέλουμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Γιατί θέλουμε τη Θεσσαλονίκη καρδιά της Βαλκανικής Συνανάπτυξης. Κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών.
Γέφυρα πολιτισμών και όχι φράχτη. Πόλη με γυρισμένη τη πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα. Γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Στη Θεσσαλονίκη αξίζει μονάχα να φύγει μπροστά.»
» Με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις.»
» Και πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Που ανοίγει τους Έλληνες στον κόσμο. Που μετατρέπει τη χώρα μας σε παράγοντα λύσεων. Που καθιστά την Θεσσαλονίκη και πάλι πρωτεύουσα των Βαλκανίων».
Την ομιλία του ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε με τη φράση: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις