Εγραψαν για την ντροπή στη Μόρια και το σκάνδαλο με τα 1,6 δισ. – Γιατί δεν πήγαν φυλακή;
Ο πρωθυπουργός, ο Πάνος Καμμένος, οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να απαντήσουν τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια για το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα
- Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Κικίλιας λόγω της κακοκαιρίας – Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία
- Πάνω από 25.000 πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στη Συρία από την Τουρκία
- «Ζωντανός είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Όστιν Τάις» στη Συρία - Τι ισχύει για τον μητροπολίτη Ιμπραχίμ
- «Πιστεύω πως είναι ψευδαίσθηση η δημοκρατία» και άλλες πρόσφατες περίεργες δηλώσεις του Φειδία Παναγιώτου
Η περιπέτεια των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», Θανάση Μαυρίδη, Παναγιώτη Λάμψια και Κατερίνας Γαλανού, οι οποίοι πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο εξαιτίας της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Πάνου Καμμένου, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο σάλο.
Το διαδίκτυο κατακλύστηκε από σχόλια κατά του υπουργού Αμυνας ο οποίος αλλιώς αντιλαμβάνεται την ελευθερία του Τύπου κάνοντας μηνύσεις και απαιτώντας τη σύλληψη δημοσιογράφων με αυτόφωρη διαδικασία.
Αφορμή για την άθλια αντιμετώπιση από πλευράς του υπουργού Αμυνας, ενός γεγονότος που θα μπορούσε να λυθεί στην τακτική Δικαιοσύνη κι όχι στα κρατητήρια, στάθηκε ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας που έκανε λόγο για άθλιο πάρτι με τα κονδύλια που έχει πάρει η Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.
Ισως, η σύλληψη και κράτηση των δημοσιογράφων να δώσει στη Δικαιοσύνη, τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς το «πάτημα» για να ξεκινήσουν έρευνα σχετικά με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν χαθεί.
Ειδικά οι δικαστές οφείλουν πλέον να ανοίξουν έναν ογκώδη φάκελο για να χωρέσουν όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει για διασπάθιση των κονδυλίων. Και η έρευνα να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται, ακόμη και σε υπουργούς, ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πάνος Καμμένος ενδεχομένως να έκανε αυτή την κίνηση γιατί ήθελε να κρύψει κάτι. Γιατί θέλει να «μπλοκάρει» τα δημοσιεύματα που θέτουν ερωτήματα για ένα σκάνδαλο εν εξελίξει.
Όμως, είναι να απορεί κανείς γιατί τώρα η μήνυση; Ποιος ήταν ο πραγματικός σκοπός της; Γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει τον Τύπο όταν πλέον ξέρει ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον;»
Εδώ και τώρα απαντήσεις
Μετά από όσα έχουν γίνει το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και βεβαίως ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Βίτσας (ο οποίος ασχολείται με το πώς θα οικοδομήσει τη νέα Ελλάδα, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξη) είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν για το τι σάπιο υπάρχει στην υπόθεση του προσφυγικού.
Είναι αδιανόητο να έχουν δοθεί τόσα χρήματα στην Ελλάδα και να συμβαίνει ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια. Είναι ντροπή για τη χώρα οι σκηνές και οι μαρτυρίες που καταγράφονται καθημερινά από τη Λέσβο και από τα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Οφείλουν κάποτε να απαντήσουν αντί να υπεκφεύγουν για τις απόπειρες αυτοκτονίας 6χρονων, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, για το γεγονός ότι σε χώρο για 3.000 ζουν πάνω από 9.000. Να απαντήσουν τι έκαναν αυτά τα τρία χρόνια που εντάθηκε η προσφυγική κρίση.
Από την άλλη, γιατί ο Καμμένος δεν έκανε κι αλλού μηνύσεις; Πόσοι και πόσοι δεν τον τελευταίο καιρό δεν έγραψαν για το σκάνδαλο των σκανδάλων με τα κοινοτικά κονδύλια και την τραγωδία που ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες;
Ας δούμε τι γράφτηκε και γιατί ποτέ η κυβέρνηση δεν απάντησε επί της ουσίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι στα κάτεργα από μέρες καθώς από την Αυστρία είχε δηλώσει: «Πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης σήμερα είναι να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της. Και η αποτελεσματική συ-φύλαξη των συνόρων πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Δυστυχώς, όμως, σήμερα η Ελλάδα είναι ουσιαστικά απούσα από αυτή τη συζήτηση.
Και είναι απούσα για τρεις λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι η έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων, απλά, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της σημερινής κυβέρνησης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι δυστυχώς επί της σημερινής κυβέρνησης, δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Μόριας, το οποίο προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό. Και αυτό παρ’ ότι έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία, όμως, φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας».
Ο Νίκος Κοτζιάς δίνει συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Tageszeitung κι ερωτώμενος: «Τον προηγούμενο χρόνο έφτασαν στην Ελλάδα περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Πόσο δαπανηρή ήταν αυτή η εξέλιξη για την κυβέρνησή σας;», αυτός απαντά.
Έχουμε δαπανήσει περί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Για καταλύματα, σίτιση, μεταφορά και υγειονομική περίθαλψη. Για εμάς, δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα – είναι για την ακρίβεια περισσότερα από όσα θα αποφέρουν οι περικοπές συντάξεων που τώρα μας επιβάλλει η Τρόϊκα».
Επιβεβαιώνει έτσι ότι κοντά στα 2 δις έφτασαν στην Ελλάδα και σπαταλήθηκαν. Αραγε για να φτιαχτούν πολλές… Μόριες; Ή φαγώθηκαν από ημετέρους; Δεν μπορεί η Τουρκία με 3 εκατ. πρόσφυγες να έχει πάρει 4 δισ. και η Ελλάδα με 70.000 να μην ξέρει κανείς που έχουν πάει.
Γροθιά από Guardian
Ας δούμε τι έγραψε ο Guardian πολύ πρόσφατα σε ένα άρθρο – κόλαφο για την Ελλάδα:
«Ένα 10χρονο παιδί προσπάθησε να αυτοκτονήσει στη Μόρια, αλλά το πιο σοκαριστικό δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο».Για την κατάσταση στη Μόρια μίλησαν, και 19 Mη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες είναι χειρότερες από ποτέ». Φιλοξενούνται τρεις φορές περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χωρητικότητά της και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε στο BBC ως «ο χειρότερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου», η ήδη εκρηκτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι «δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή».
Η ανακοίνωση που υπογράφεται από 19 ΜΚΟ, αναφέρεται και σε τραγικές ελλείψεις οργανικών θέσεων προσωπικού καθώς και οι διαδοχικές παραιτήσεις απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα ΚΥΤ λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα, «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προτιμά να δει τον δρόμο της ανεργίας, παρά να εργάζεται κάτω από τέτοιες συνθήκες».
Η ΕΕ, όμως, έχει διαθέσει, από το 2015, περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης, με επιπλέον χρηματοδοτήσεις από εθνικές κυβερνήσεις και ιδιωτικούς χορηγούς.
Μόνο η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το 2017 έφτασε τα 7.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που ζει στην Ελλάδα για στέγη και φαγητό.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Πού έχουν πάει όλα αυτά τα χρήματα;
Κάποια από αυτά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Από τα 561 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί μόνο 153 εκατ. ευρώ. Tο 70% της χρηματοδότησης δεν έχει αξιοποιηθεί σωστά, τη στιγμή που η επιτροπή της ΕΕ δεν έχει λάβει καμία αναφορά για κακή διαχείριση κεφαλαίων.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη αναφερθεί όλες οι δαπάνες, αλλά φημολογείται ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον στρατηγικό προγραμματισμό που απαιτείται για την αποδέσμευση κεφαλαίων.
Από τα χρήματα που έφτασαν στη χώρα, πολλά χάθηκαν, ενώ τα χρήματα που δεν χάθηκαν έχουν δαπανηθεί άνισα.
Περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης έχουν δοθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες από το 2017 για στέγη, τη στιγμή που πολλοί από τους μετανάστες δεν έχουν καν σκηνές!
Γιατί ο Καμμένος δεν έκανε μήνυση και στον Guardian;
Επίσης, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Η Επιτροπή εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στη δέσμευσή της να υποστηρίξει τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό την πίεση. Το τελευταίο έτος αυξήθηκαν οι αφίξεις μεταναστών στην Ισπανία και πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξή και να βοηθήσουμε να επιστρέψουν πίσω όσοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής.
Εξάλλου, παρόλο που η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση του αριθμού των αφίξεων στην Ελλάδα, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντική μεταναστευτική πίεση, ιδίως στα νησιά».
Πάνω από 1 δισ. ευρώ έχει χορηγηθεί ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης, στο πλαίσιο του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου (2014-2020), για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να διαχειριστούν τη μετανάστευση.
Ερώτηση – φωτιά
Μήνυση θα έπρεπε να γίνει και στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Θ. Παπαθεοδώρου ο οποίος απευθυνόμενος προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Εσωτερικών, Αλέξανδρο Χαρίτση, Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο τονίζει στην ερώτηση του πως «σε δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη χορηγήσει στην Ελλάδα από το 2015 βοήθεια ύψους 1.6 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ταυτόχρονα, η Τουρκία, κατά το ίδιο διάστημα, έχει λάβει 3 δις ευρώ για τα 3 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της. Άρα, σχηματικά, στην Ελλάδα έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί ως βοήθεια 23.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα , ενώ στην Τουρκία 1.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου «πληθαίνουν, δε, οι καταγγελίες για κατασπατάληση κοινοτικών πόρων στη διαχείριση του προσφυγικού, όταν στην Ελλάδα τα 1,6 δις ευρώ καλύπτουν τις ανάγκες 65.000 – 70.000 προσφύγων που παραμένουν σήμερα στην Ελληνική επικράτεια, σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, όπως αυτές που διαπιστώνουμε καθημερινά στο ΚΥΤ της Μόρια, αλλά και σε άλλα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας».
«Επειδή πλέον στη Μόρια υπάρχει μια εκρηκτική ανθρωπιστική κρίση και σε πολλά νησιά του Αιγαίου μια συνεχής εντεινόμενη κοινωνική κρίση, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιο είναι το μέρος του ποσού από το σύνολο του 1,6 δις ευρώ που διοχετεύθηκε απευθείας στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ;
Ποιο είναι το μέρος του ποσού αυτού το οποίο διαχειρίσθηκε καθένα από τα ερωτώμενα Υπουργεία;
Ποιο είναι το μέρος του ποσού αυτού το οποίο έχει διατεθεί μέχρι σήμερα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και για ποιες συγκεκριμένες δράσεις;
Με ποιους εθνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς τα ερωτώμενα Υπουργεία παρακολουθούν την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και σε ποιες περιπτώσεις διαπίστωσαν κατασπατάληση πόρων;
Πως είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να αδρανεί ενώπιον της πρωτοφανούς και σκανδαλώδους σπατάλης και ποιες ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα για να κινητοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ελέγχου;».
Γιατί δεν έκανε μήνυση ο υπουργός Αμυνας στον βουλευτή ή ακόμη και στον ανεξάρτητο φορέα Refugees Deeply, ο οποίος έγραψε ότι από το 2015 έχουν εισρεύσει στη χώρα μας, πάνω από 1 δις εκατομμύρια δολάρια σε κρατική βοήθεια και ιδιωτικές δωρεές. Το ποσό αυτό θα αντιστοιχούσε περίπου σε 14.000 δολάρια για κάθε πρόσφυγα.
Που πήγαν τα λεφτά
Για να μην πούμε για τον πρώην υπουργό Γιώργο Φλωρίδη ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε πρόσφατα:
«Πολύ σωστά κάποιοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις αθλιότητες που συμβαίνουν στο κέντρο των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου.
Ανάμεσα σ’ αυτούς δεν βρίσκονται σίγουρα όσοι κεντροαριστεροί βλέπουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και όσοι παραμένουν στον κεντροαριστερό πολιτικό τους χώρο, κάνοντας αυτό που ξέρουν καλά από παλιά: σταθερή δολιοφθορά.
Δεν βρίσκεται επίσης και το «Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη.
Όμως στην υπόθεση αυτή φαίνεται να μας διαφεύγει και κάτι άλλο.
Από τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι δύο αρμόδιοι για το θέμα Ευρωπαίοι Επίτροποι (Δ. Αβραμόπουλος και Χρ. Στυλιανίδης), η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝEΛ πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2015 μέχρι τώρα περίπου 1,6 δισ. Ευρώ για τη διαχείριση 65.000 προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.
Η Τουρκία πήρε 3 δισ. Ευρώ για 3.000.000 (τρία εκατομμύρια) πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.
Προσέξτε: η Ελλάδα πήρε 1,6 δισ. ευρώ για 65.000 πρόσφυγες και η Τουρκία 3 δισ. ευρώ για 3.000.000 πρόσφυγες!
Τι απίστευτο πάρτι της Πρώτης Φοράς Αριστερά είναι αυτό;
Θα ζητηθεί κάποιος λογαριασμός;»
Ο αρχηγός ερωτά
Σα βόμβα είχε πέσει προ ημερών παρέμβαση από τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο, ο οποίος αναρωτήθηκε δημοσίως «πού πήγαν τα λεφτά που δόθηκαν για τις μεταναστευτικές ροές».
Με μία αιχμηρή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o στρατηγός Κωσταράκος επικαλείται δύο πρόσφατα δημοσιεύματα, αναφορικά με τις συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΕ έχει διαθέσει μέχρι στιγμής 1,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ως ενίσχυση για τη μεταναστευτική κρίση.
Και προσθέτει: «Το ερώτημά μου λοιπόν είναι σαφές: Που πήγαν τα λεφτά; Χάθηκαν; Δεν θα πρέπει οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι για την οικονομία και τη μετανάστευση να δώσουν λογαριασμό; Λογικά, εκτιμώ ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν και το τελευταίο ευρώ που δαπανήθηκε, πότε δαπανήθηκε, για να καλύψει ποια συγκεκριμένη και αιτιολογημένη ανάγκη, ποιος το πήρε και τι επιτεύχθηκε. Αυτό σημαίνει ευνομούμενη χώρα. Αυτό σημαίνει κυβέρνηση ευνομούμενης χώρας. Αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή χώρα, υπεύθυνη απέναντι τους πολίτες της και τους θεσμούς της».
Δεν είδε την ανάρτηση ο Πάνος Καμμένος να τον ρίξει κι αυτόν στα κάτεργα;
Δεν είδε πρόσφατο άρθρο της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου η οποία έγραψε:
Αν το θέμα για να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες αφορά υλικούς πόρους, δηλαδή χρήματα και υποδομές, θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλυτικές εκτιμήσεις της διαχείρισης από όλες τις πηγές των χρημάτων που έχουν διατεθεί για τους πρόσφυγες, στη χώρα μας αλλά και το κόστος ανά πρόσφυγα σε κάθε περιφέρεια. Αλλιώς το 1,6 δισ. ευρώ θα στοιχειώσει τον δημόσιο διάλογο.
Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην Ελλάδα δεν πήρε τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε σε άλλες χώρες γιατί είμαστε ένας λαός με έντονες μεταναστευτικές και προσφυγικές μνήμες αλλά και γιατί το πολιτικό μας σύστημα με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ υπήρξε ήπιο και σοβαρό στη ρητορική του.
Ολοι αυτοί και ακόμη περισσότεροι θέτουν ερωτήματα και περιμένουν απαντήσεις το οικονομικό αλλά και ανθρωπιστικό σκάνδαλο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αυτοί που έβγαιναν στους δρόμους γιατί δεν είχε θέρμανση η Αμυγδαλέζα θα απαντήσουν για το άγος της Μόριας;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις