«Χάνει» βασικές αξίες η ελληνική κοινωνία: Πιο συντηρητική και εσωστρεφής
Στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς την εσωστρέφεια, τον συντηρητισμό και την καχυποψία καταδεικνύει Παγκόσμια Έρευνα Αξιών
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Στροφή της ελληνικής κοινωνίας προς την εσωστρέφεια, τον συντηρητισμό και την καχυποψία καταδεικνύει Παγκόσμια Έρευνα Αξιών, στην οποία έλαβε μέρος η χώρα μας με την βοήθεια της διαΝΕΟσις, αλλά και του ΕΚΚΕ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης για την ελληνική κοινωνία έδειξαν ακόμη ότι «πάσχει» από ομοφοβία, ρατσισμό και έντονης θρησκοληψίας.
Για παράδειγμα, 1 στους 3 Έλληνες δηλώνει πως δεν θα ήθελε για γείτονες ομοφυλόφιλους, 1 στους 4 δεν θα ήθελε για γείτονες μετανάστες και 1 στους 5 άτομα διαφορετικής θρησκείας.
Έντονη ξενοφοβία διακρίνεται και από το γεγονός ότι οι μισοί Έλληνες εκτιμούν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ σχεδόν δύο στους τρεις πιστεύουν ότι η μετανάστευση αυξάνει την ανεργία.
Την ίδια στιγμή, δείγμα έντονου συντηρητισμού αποτελεί ότι δύο στους πέντε Έλληνες συμφωνούν ότι «όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν».
Εμπιστοσύνη και πολιτική
Βάσει των ευρημάτων της μελέτης, οι Έλληνες εμπιστεύονται, σε ποσοστά άνω του 50% μόνο πέντε θεσμούς και αυτοί είναι τα πανεπιστήμια, οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία, η εκκλησία και τα δικαστήρια, ενώ σε ποσοστό 90% διαφωνούν με την άποψη ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης».
Επίσης, ένας στους τρεις Έλληνες θεωρεί την πολιτική κάτι «σημαντικό για τη ζωή του» ενώ 4 στους 10 απαντούν πως «συχνά» ή «πάντοτε» πρέπει να χρηματίζουν τοπικούς αξιωματούχους και παρόχους υπηρεσιών για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.
Την ίδια στιγμή, το 63% των Ελλήνων θεωρεί πως «η κοινωνία μας πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά με μεταρρυθμίσεις» και το 1/3 θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται.
Θρησκεία και διαφθορά
Η έρευνα αντανακλά επίσης την έντονη θρησκοληψία της ελληνικής κοινωνίας.
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα δηλώνουν θρησκευόμενοι. Ανησυχία προκαλεί ότι 21% υποστηρίζει ότι σε περιπτώσεις που επιστήμη και θρησκεία διαφωνούν δίκαιο έχει πάντα η θρησκεία.
Άλλωστε, όπως αναφέρεται παραπάνω η Εκκλησία άλλωστε είναι ένας από τους μόλις πέντε θεσμούς που εμπιστεύονται περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες μας (65%).
Όσον αφορά τους εξωτερικούς παράγοντες, μόλις το 26% εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ λίγο πάνω από έξι στους εκατό θεωρούν αξιόπιστο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τέσσερις στους δέκα απάντησαν ότι πρέπει να «συχνά» ή πάντοτε να χρηματίσουν τοπικούς αξιωματούχους και πάροχους υπηρεσιών.
Πόσο ασφαλείς αισθάνονται σήμερα οι Έλληνες;
Βάσει των ευρημάτων της μελέτης, 1 στους 5 πολίτες ανησυχεί για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου, 2 στους 5 για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και 1 στους 3 για το ενδεχόμενο «πολέμου που να αφορά τη χώρα του».
Επίσης, 1 στους 10 Έλληνες δηλώνει πως έχει πέσει θύμα εγκλήματος κατά το τελευταίο έτος, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως στη γειτονιά στους συμβαίνουν «συχνά» ή «πολύ συχνά» ληστείες.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες δεν ανησυχούν μόνο για την κατάσταση στη χώρα αλλά και για το μέλλον των παιδιών τους.
Το 29% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως δεν είναι «σε θέση να παρέχει στα παιδιά του καλή εκπαίδευση» και 6 στους 10 Έλληνες ηλικίας 30-49 ανησυχούν «μήπως χάσουν τη δουλειά τους» ή «μήπως δεν μπορούν να βρουν δουλειά», ενώ περίπου 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν «πολύ» ή «αρκετά» ευτυχισμένοι (83% είναι το ποσοστό στους νέους) και 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως έχουν «καλή» ή «πολύ καλή» υγεία (94% είναι το ποσοστό στους νέους).
- Η WVS στην Ελλάδα διεξήχθη σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις από τη Metron Analysis. Tον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου και τη μεθοδολογική επιμέλεια είχε ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σωκράτης Κονιόρδος σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ κ. Νίκο Δεμερτζή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις