Μόρια: Απόπειρα αυτοκτονίας από το 30% των προσφύγων
Τη σοκαριστική αυτή διαπίστωση κάνει έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) που αξιολόγησε την ψυχική υγεία των προσφύγων στη συγκεκριμένη δομή στη Λέσβο
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Υπό μεγάλη ψυχολογική πίεση βρίσκονται οι πρόσφυγες στο hot-spot της Μόριας στη Λέσβο με το 30% αυτών να δηλώνουν ότι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC) αναφέρει το Reuters.
Παρά το γεγονός ότι, σήμερα 462 πρόσφυγες έφτασαν από τη Λέσβο με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» στον Πειραιά με τελικό προορισμό τη Βόλβη στην Κεντρική Μακεδονία, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της προσφυγικής δομής της Μόριας, το εν λόγω κέντρο παραμένει υπεράριθμο, καθώς η χωρητικότητά του είναι για 3.000 άτομα, αλλά ο αριθμός των προσφύγων αγγίζει τις 9.000. Η κυβέρνηση, μετά από πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορέων του νησιού έχει δεσμευθεί για τη μεταφορά 2.000 προσφύγων σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Μέχρι όμως να γίνει αυτό, οι διαμένοντες στη Μόρια βρίσκονται υπό μεγάλη ψυχική πίεση με το 30% των ανθρώπων να έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν και περίπου το 60% να το έχουν σκεφτεί.
«Πολλές φορές προσπάθησα να αυτοκτονήσω», ανέφερε ο Αχμάντ, ένας 35χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Ιράκ που έχασε τη γυναίκα του. «Ο μόνος λόγος που χαίρομαι που δεν το κατάφερα είναι επειδή έχω τα παιδιά μου».
«Οι αιτούντες άσυλο ζουν σε συνθήκες που δεν πληρούν τα ανθρωπιστικά πρότυπα», σημειώνεται στην έκθεση της IRC υπογραμμίζοντας ότι 84 άτομα μοιράζονται ένα ντους, ενώ 72 έχουν μια κοινή τουαλέτα.
«Το σύστημα αποχέτευσης είναι τόσο κορεσμένο που τα ακατέργαστα λύματα φτάνουν στα στρώματα όπου τα παιδιά κοιμούνται και ρέουν ακατέργαστα σε ανοιχτές αποχετεύσεις και υπονόμους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η Τζάνα Φρέι, διευθύντρια του IRC στην Ελλάδα, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να διευκολύνει τους πρόσφυγες. «Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που να διασφαλίζει ότι δεν θα δούμε ποτέ ξανά συνθήκες όπως αυτές στη Mόρια», λέει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις