To προσφυγικό στο επίκεντρο των ευρωεκλογών το 2019
Από τον Ιανουάριο του 2018, λιγότερα από 100.000 άτομα έχουν εισέλθει παράνομα στο ευρωπαϊκό έδαφος, εκ των οποίων 78.000 με πλοία
Tο προσφυγικό θέμα ηλεκτρίζει τις συζητήσεις μεταξύ των «28» και θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών το 2019.
O αριθμός των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο επέστρεψε στο προ κρίσης επίπεδο του καλοκαιριού του 2015, γράφει η γαλλική Liberation.
Από ένα εκατομμύριο τη χρονιά εκείνη, με τις περισσότερες αφίξεις κυρίως Σύρων προσφύγων, ο αριθμός μειώθηκε στις 390.000 το 2016 και 186.000 το 2017. Από τον Ιανουάριο του 2018, λιγότερα από 100.000 άτομα έχουν εισέλθει παράνομα στο ευρωπαϊκό έδαφος, εκ των οποίων 78.000 με πλοία.
Συνολικά, σε πέντε χρόνια 2 εκατομμύρια άτομα εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη (0,27% του πληθυσμού της ηπείρου) και περισσότεροι από 13.000 πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν.
Ο χάρτης των μεταναστευτικών ροών έχει αλλάξει. Η διαδρομή Τουρκία-Ελλάδα που ήταν η συνηθισμένη οδός για το 85% των προσφύγων το 2015, μετατοπίσθηκε πέρυσι στην αποκαλούμενη διαδρομή της «κεντρικής Μεσογείου» (Λιβύη-Ιταλία), που συγκέντρωνε τα δύο τρίτα των αφίξεων. Αλλά οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από τους Λίβυους διακινητές, ο κίνδυνος των διάπλων σε φουσκωτά, ακατάλληλα για την ανοικτή θάλασσα και οι περιπολίες των ακτοφυλακών (εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από την ΕΕ) συνέβαλαν στην μείωση των αφίξεων.
Από τον Ιανουάριο του 2017, 31.000 άνθρωποι έχουν επαναπατριστεί στη χώρα καταγωγής τους μέσω της Λιβύης από τη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης. Το 2018, η πρώτη πόρτα των προσφύγων στην Ευρώπη, είναι η Ισπανία (μέσω Μαρόκου) με 40% των παράνομων αφίξεων. Το Μαρόκο ανήγγειλε ότι εμπόδισε 54.000 απόπειρες διάπλευσης και εξάρθρωσε 74 εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.
Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει γίνει το «καυτό» θέμα συζήτησης μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του Μαγκρέμπ, περιοχή ασφαλείας μεταξύ της Ευρώπης και της υποσαχάριας Αφρικής. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μία μεταναστευτική πολιτική, επιμένουν όλο και περισσότερο να βασίζονται στις χώρες της νότιας ακτής της Μεσογείου για να κάνουν στη θέση τους το «βρώμικο» έργο.
- Μαγδεμβούργο: Σοκαριστική η εικόνα του διαλυμένου οχήματος που σκόρπισε τον θάνατο
- Αγρίνιο: Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια από την σεισμική δόνηση
- Αγρίνιο: «Η λίμνη Τριχωνίδα είναι γνωστή για την σεισμικότητά της», λέει ο Ευθύμιος Σώκος
- Βραζιλία: Γιατί έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- Ολυμπιακός: Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη επί της Λαμίας
- Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν