«Δεν είμαι θύμα της ισραηλινής κατοχής, είμαι μαχήτρια της ελευθερίας» λέει για τον εαυτό της η 17χρονη Αχεντ Ταμίμι.

Το γλυκό κορίτσι με τα γαλάζια μάτια έγινε σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα καθώς συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Αρχές κατοχής και παρέμεινε στις ισραηλινές φυλακές επί οκτώ μήνες.

Οι κάμερες την είχαν καταγράψει να χτυπά με τα χέρια έναν πάνοπλο στρατιώτη που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, ενώ προηγουμένως ο ισραηλινός στρατός είχε πυροβολήσει τον έφηβο ξάδερφό της, ο οποίος είχε πέσει σε κώμα. Η κράτησή της, η ανάκριση στην οποία υποβλήθηκε, η πλήρης απομόνωση υπό 24ωρη παρακολούθηση μέσω κλειστού κυκλώματος στην οποία είχε εξαναγκαστεί επί μέρες, η μεταφορά της σε τρία διαφορετικά κέντρα κράτησης και φυλακές, κάποια από τα οποία θεωρούνται ύποπτα για βασανιστήρια κρατουμένων, συνοδεύτηκαν από διεθνείς διαμαρτυρίες. Και έφεραν στο φως τη σκληρή πραγματικότητα της Δυτικής Οχθης: 6.500 Παλαιστίνιοι κρατούνται για πολιτικούς λόγους σε φυλακές του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων περίπου 300 παιδιά.

Η Αχεντ έφτασε προχθές Σάββατο στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση της ΚΝΕ για να συμμετάσχει στο 44ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή που γιόρτασε φέτος τα 50 χρόνια από την ίδρυση της οργάνωσης. Η παρουσία της στο βήμα του φεστιβάλ ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ήταν συγκλονιστική το βράδυ του Σαββάτου.

Χθες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχε και ο πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι.

«Η συγκίνηση της διεθνούς κοινότητας για όσα βιώνει ο παλαιστινιακός λαός δεν αρκεί, χρειάζονται συγκεκριμένες κινήσεις» είπε η Αχεντ Ταμίμι απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ». «Αυτό που ζητούμε από τους Ελληνες και τους άλλους λαούς της Ευρώπης είναι να ενημερώνουν τους νέους για όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, να διαδίδουν όσα γίνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων ώστε να φτάσει η αλήθεια σε όλον τον κόσμο, να καταγγέλλουν το Ισραήλ, και βέβαια η ψυχολογική υποστήριξη όπως αυτή που λάβαμε από τους Ελληνες το προηγούμενο διάστημα είναι πολύ σημαντική» είπε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ