Χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις θα κατατεθεί το σχέδιο του Προϋπολογισμού
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει στη Κομισιόν ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων και αντίμετρα, αλλά θα περιέχει τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη
Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ.
Σε ότι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού εξήγησε ότι θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και την εκτίμηση της για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου που επιτρέπει την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης για επίτευξη του στόχου του 3,5%.
Ωστόσο είναι σαφές από τα λεγόμενα του ότι οι εταίροι δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για αυτό, οπότε κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις αντιδράσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αντίδραση των αγορών.
Ενδεικτικό ότι ο ίδιος αξιωματούχος αν και επισήμανε ότι «υπάρχει σημαντική σύγκλιση το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν» σε ό,τι αφορά την ύπαρξη δημοσιονομικού περιθωρίου για μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της ανάπτυξης, έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι ακόμη οι διαπραγματεύσεις είναι μπροστά και μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τα ζητήματα αυτά παραμένουν ανοιχτά.
«Για μένα το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Κι αν αυτό δείχνει διάθεση συνεννόησης και πρόθεση αποφυγής εντάσεων, που θα αναστατώσουν και τις αγορές, η επισήμανση του ίδιου ότι η Κομισιόν θα κάνει τις παρατηρήσεις της, αλλά σε κάθε περίπτωση «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει» μάλλον δυναμιτίζει το κλίμα. Κάτι εντελώς αχρείαστο, με τις αγορές να «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα» λόγω Ιταλίας, ενώ παρακολουθούν με φόβο τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, τις εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κτλ.
Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε την επισήμανση ελλήνων και ξένων αξιωματούχων ότι τώρα ο πιο δύσκολος και συνάμα επικίνδυνος κριτής είναι οι αγορές. Και εκεί δεν χωράνε πολιτικές διαπραγματεύσεις και παζάρια λόγω εσωτερικών εκλογών ή ευρωεκλογών ή προσφυγικού, ούτε αλισβερίσια· οι αντιδράσεις τους είναι άμεσες και συνήθως βίαιες.
Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό. Πριν ακόμη τοποθετηθεί επισήμως η Κομισιόν για το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε, δέχθηκε σφυροκόπημα από τις αγορές που προεξόφλησαν ότι θα οδηγηθεί σε σύγκρουση με την Ευρώπη, αφού δεν ακολουθεί τους κανόνες που έχουν τεθεί.
Επιπλέον παράγοντας που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να σταθμίζει σωστά είναι η ανάμειξη του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποπτεία, που έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τη μη τήρηση συμφωνηθέντων μέτρων, όπως η περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου.
Κατάθεση στην Κομισιόν χωρίς περικοπές στις συντάξεις
Ειδικότερα, η ανώτατη κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου».
Ακολούθως η Κομισιόν για όλες τις χώρες θα κάνει παρατηρήσεις, σκέψεις, διορθώσεις, τις οποίες θα στείλει πίσω σε ένα εύλογο διάστημα και ανάλογα με τις παρατηρήσεις «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού μέχρι τις 20 Νοέμβρη».
Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, «στον δημοσιονομικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, γιατί υπάρχει σημαντική σύγκλιση το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν».
Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και την εκτίμηση μας για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων» που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, «πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης να πιάσουμε τον στόχο του 3,5%.».
«Για μένα το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου» κατέληξε.
Άλλη μια θυσία στο βωμό των εκλογών;
Τις τελευταίες ημέρες κατέστη σαφές ότι η κατάθεση του προϋπολογισμού αποτελεί σπαζοκεφαλιά για το οικονομικό επιτελείο, καθώς καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων ότι θα αποφευχθούν οι περικοπές στις συντάξεις και επιπλέον θα εφαρμοστούν μέτρα ελάφρυνσης για κοινωνικές ομάδες που σήκωσαν δυσανάλογα βάρη κατά την κρίση, και από την άλλη των απαιτήσεων των εταίρων για τήρηση των συμφωνιών, αποφυγή μονομερών κινήσεων και οποιασδήποτε επιλογής θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση και κακό κλίμα στέλνοντας άσχημα μηνύματα στις αγορές.
Από κοντά και οι οίκοι αξιολόγησης που ζητούν συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Σαφέστατη η Moody’s, που μάλιστα ανέβαλε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μέχρι να έχει σαφή στοιχεία και δείγματα προόδου, που προειδοποίησε -απείλησε;- ανοιχτά ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της και ανατρέψει μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έχουν ψηφισθεί, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πιέσεις για την αξιολόγηση».
Για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να λύσει αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση με αρκετούς «αγνώστους», πληροφορίες ήθελαν το οικονομικό επιτελείο να σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, προκειμένου, προφανώς, να επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν. Ωστόσο η ιδέα αυτή δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Το μεγάλο δίλημμα για το οικονομικό επιτελείο είναι εάν πρέπει να συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα σταλεί και στην Κομισιόν, οι περικοπές στις συντάξεις ή όχι.
Το επιχείρημα για την πρώτη περίπτωση (να συμπεριληφθούν οι περικοπές) είναι ότι έτσι δεν θα υπάρξει καμία «πρόκληση» απέναντι στους δανειστές, με τη Γερμανία να έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει αναταραχές μέχρι τουλάχιστον τις εκλογές στη Βαυαρία (14 Οκτωβρίου) και καμία αιτία αναστάτωσης στις αγορές με άμεσες συνέπειες, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Στα κύρια επιχειρήματα για την δεύτερη επιλογή (κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς τις περικοπές) είναι η μη δημιουργία τετελεσμένων, αλλά από την αρχή να τεθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μη εφαρμογή του μέτρου και να αναδειχθούν τα οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει αυτό το περιθώριο.
Επίσης, οι υποστηρικτές αυτής της επιλογής τονίζουν ότι δεν θα δοθεί αφορμή στην αντιπολίτευση να μιλήσει για ψέμματα, εμπαιγμό των πολιτών και υποσχέσεις που για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν υλοποίησε. Είτε το παραδέχεται είτε όχι η κυβέρνηση, η Ελλάδα βρίσκεται σε κλίμα προεκλογικό και όλοι μπορούν να φανταστούν ότι η κατάθεση ενός προσχεδίου προϋπολογισμού με περικοπές στις συντάξεις θα αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί της Αντιπολίτευσης.
Προφανώς λοιπόν για να τα αποφύγει όλα αυτά το οικονομικό επιτελείο θα ακολουθήσει τη δεύτερη επιλογή προσπαθώντας όμως να μην εξοργίσει τους δανειστές, διαβεβαιώνοντας τους -εμμέσως πλην σαφώς- ότι εάν δεν πειστούν από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και τους δημοσιονομικούς δείκτες το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού μπορεί να είναι διαφορετικό. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού αξιωματούχου.
- Γερμανία-Πολωνία: Συνελήφθησαν ύποπτοι ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων – Τι σχεδίαζαν
- Εκλογές ΗΠΑ: Πλήθος διασημοτήτων στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις στην τελευταία ομιλία της
- Ματ Ντίλον: Η πρώτη και μόνη λέξη που έμαθα στην Ελλάδα, είναι φιλοξενία
- Ρίβερς: «Θα είμαστε στα playoffs, δεν ανησυχώ για αυτό»
- Φάμελλος: Αναφορά στη Βουλή για την «αναγκαιότητα λειτουργίας της ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης»
- Αμπελόκηποι: Στη φυλακή ο 31χρονος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση