Τραπεζική «βόμβα» φοβούνται στην κυβέρνηση – Γιατί ανέλαβε την εποπτεία ο Φλαμπουράρης
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατους οικονομικούς κύκλους, το θέμα των τραπεζών ενδεχομένως να ανοίξει μέσα στις αρχές του 2019 και να πρέπει να αναζητηθούν άμεσες λύσεις προκειμένου να μην υπάρξει μείζον πρόβλημα
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με το Μακεδονικό και τις συντάξεις, θέλοντας να διασωθεί πολιτικά στις εκλογές, ένα άλλο καυτό ζήτημα βγαίνει στην επιφάνεια. Μια τραπεζική «βόμβα» βρίσκεται προ των πυλών και στο Μαξίμου εκφράζουν ήδη τους φόβους τους για το επόμενο διάστημα. Η τραπεζική «βόμβα» ακούει στο όνομα «ανακεφαλαιοποίηση» που επανέρχεται στο προσκήνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατους οικονομικούς κύκλους, το θέμα των τραπεζών ενδεχομένως να ανοίξει μέσα στις αρχές του 2019 και να πρέπει να αναζητηθούν άμεσες λύσεις προκειμένου να μην υπάρξει μείζον πρόβλημα.
Στο Μαξίμου έχουν ειδοποιηθεί για το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες μπορεί να βρεθούν ξανά στο «κόκκινο». Άλλωστε, οι μεγάλες απώλειες στην αξία των τραπεζικών μετοχών και οι αρνητικές αναλύσεις που κάνουν οι ξένοι οίκοι, ήταν αρκετά για να χτυπήσει συναγερμός.
Ο λόγος που ενδεχομένως θα χρειαστεί μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση, η τέταρτη στη σειρά συνδέεται με τις προσπάθειες που γίνονται για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, στη μείωση των εσόδων των τραπεζών και στο γεγονός ότι θα πρέπει να εγγράψουν πολλές ζημίες εξαιτίας της απομείωσης του χαρτοφυλακίου τους. Τα ακίνητα που βγαίνουν π.χ. στο σφυρί πωλούνται σε χαμηλές τιμές κάτι που επηρεάζει αρνητικά τους ισολογισμούς. Θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία των τραπεζιτών να αναζητήσουν χρήματα μέσω δανεισμού από τις αγορές καθώς η έκδοση ομολογιακού αυτή την ώρα καθίσταται απαγορευτική.
Τέλος, στις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες κεντρική θέση έχει και το εκλογικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα. Οι ξένοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι οι τράπεζες θα τους ενδιέφεραν μόνο σε ένα οικονομικό και πολιτικό κλίμα σταθερό. Κάτι που μόνο μετά από τις εκλογές μπορεί να συμβεί και χωρίς να μπει η χώρα σε τούνελ αβεβαιότητας.
Οι τράπεζες θα πρέπει το επόμενο διάστημα να «ξεφορτωθούν» μη εξυπηρετούμενα δάνεια που φτάνουν τα 50 δις ευρώ. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να μαζικοποιηθούν οι πλειστηριασμοί και στις λαϊκές κατοικίες. Πέραν του κοινωνικού και πολιτικού αντίκτυπου θα έχει και επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς γίνεται απομόχλευση της αξίας των χαρτοφυλακίων τους, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα ίδια κεφάλαια και φυσικά το ενδεχόμενο να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση.
Ο ρόλος του «Νέστορα»
Κάποιοι που γνωρίζουν καλά τα τραπεζικά συνδέουν κι ένα ακόμη γεγονός με τις δραματικές τραπεζικές εξελίξεις. Μόλις πριν από μερικά 24ωρα ανακοινώθηκε κι επίσημα ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών, μια αρμοδιότητα που αφαιρείται από τον Γιάννη Δραγασάκη. Στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης φαίνεται να χρεώνονται λάθη σε πρόσωπα – κλειδιά και στις τράπεζες και αλλού. Όπως του Χ. Γκότση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τα γνωστά αποτελέσματα με τη Folli Follie.
H ανάληψη της εποπτείας από τον εργολάβο Φλαμπουράρη που δεν γνωρίζει από τραπεζικά, δείχνει ότι ουσιαστικά ο Τσίπρας θα είναι ο απόλυτος επόπτης. Δείχνει ότι στο Μαξίμου φοβούνται τις εξελίξεις και μια πιθανή ανακεφαλαιοποίηση και θέλουν να έχουν τα πάντα υπό έλεγχο.
Στην κυβέρνηση δε θέλουν σε καμιά περίπτωση να «σκάσει» τραπεζικό θέμα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Κι αυτό γιατί θα καταστεί προβληματική η «καθαρή έξοδος» της ελληνικής οικονομίας, θεωρία με την οποία θα πάει στις κάλπες η κυβέρνηση.
Έμπειροι οικονομολόγοι, πάντως, λένε ότι θα πρέπει στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μαξίμου να χτυπήσουν πολλά καμπανάκια και να προσεχθεί ιδιαίτερα η πορεία των τραπεζών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις