Το νέο αφήγημα της κυβέρνησης: Για το κραχ στις τράπεζες φταίνε… οι κερδοσκόποι και η ΝΔ
Επιχείρηση από το Μαξίμου να αλλάξει το κλίμα στοχοποιώντας αόρατους εχθρούς χωρίς να απαντά σε ερωτήματα όπως γιατί αδυνατούν οι τράπεζες να βγουν και να δανειστούν φθηνά από τις αγορές
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Τη γραμμή ότι για την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών χθες φταίνε οι κερδοσκόποι και η Νέα Δημοκρατία, ακολουθεί κατά γράμμα η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου. Χωρίς να εξετάσει τα βασικά προβλήματα της οικονομίας, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την έλλειψη εμπιστοσύνης από τις αγορές, τους εύλογους φόβους για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και τους ισολογισμούς, το Μαξίμου επιδίδεται σε μια επιχείρηση αλλαγής του κλίματος που βάρυνε χθες επικίνδυνα.
Στοχοποιώντας «αόρατους» εχθρούς που κερδοσκοπούν αλλά και τη Νέα Δημοκρατία που κάνει πολιτικά παιχνίδια, η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της. Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμα της «Αυγής» αλλά και οι παρεμβάσεις των κ. Τζανακόπουλου και Δραγασάκη.
Βεβαίως και οι τράπεζες είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες, ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν απαντούν στα εξής ερωτήματα:
Οσο μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, αυξάνονται οι ζημίες για τις τράπεζες, επομένως θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια. Εχει προβλέψει η κυβέρνηση αυτή την εξέλιξη;
Αν έχει προβλέψει όντως, γιατί δεν επέλεξε την «προληπτική γραμμή στήριξης» ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια κι όχι με ληστρικά;
Οι αγορές είναι κερδοσκοπικές, είναι η δουλειά τους αυτή και όλοι το γνωρίζουν. Η κυβέρνηση τι έχει κάνει για να προστατέψει το ελληνικό χρηματιστήριο και τις «ευαίσθητες» μετοχές από τέτοιες επιθέσεις; Η υπόθεση της Folli Follie ουσιαστικά ανέδειξε την ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού, όμως, ούτε για το θέμα αυτό έχει μιλήσει η κυβέρνηση.
Τέλος, οι αγορές αντιμετωπίζουν τις χώρες και τις κυβερνήσεις που υπάρχουν ανάλογα με το αν δίνουν έναν τόνο εμπιστοσύνης. Αν δηλαδή η εικόνα της οικονομίας δείχνει (και είναι) εύρωστη. Στην περίπτωση της Ελλάδας τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να την θωρακίσει. Τελικά η «καθαρή έξοδος» ήταν fake news και απλά μια επικοινωνιακή πομφόλυγα για να βγάλει ο Αλ. Τσίπρας τη γραβάτα;
Το νέο αφήγημα
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού μίλησε για κερδοσκοπία είπε ότι «αντικειμενικά η ΝΔ φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις εξελίξεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης, για να της βγει όλο το καταστροφολογικό σενάριο, το οποίο έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν».
Εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι η ΝΔ δεν θα επιτύχει ούτε αυτή την υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας και πρόσθεσε ότι πρέπει να αναρωτηθούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η αντιπολιτευτική τακτική που επιλέγουν, λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής ή αν θέλουν να λειτουργήσει υπονομευτικά για τη χώρα.
Τόνισε δε, πως ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να το καταφέρουν γιατί η ελληνική οικονομία έχει πατήσει στα πόδια της και έχουμε καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, διαρκώς βελτιούμενα θεμελιώδη μεγέθη και «η ΝΔ το μόνο το οποίο θα καταφέρει, είναι αντί να υπομονεύσει την ελληνική οικονομία, να αυτο-υπονομευθεί η ίδια
Την ίδια στιγμή με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το μεγάλο μεγάλο σορτάρισμα της ΝΔ» κυκλοφόρησε σήμερα η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή», η οποία κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας», με αφορμή το κραχ στις τραπεζικές μετοχές. Στο άρθρο η εφημερίδα αναφέρει για «επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας από τον Κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις χθεσινές κερδοσκοπικές πιέσεις στο χρηματιστήριο».
Ο Δραγασάκης μιλά για «κερδοσκοπία»
Μετά την χθεσινή επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για κερδοσκοπικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την σκυτάλη πήρε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και μέχρι πρότινος διαχειριστής του χαρτοφυλακίου των τραπεζών για λογαριασμό της κυβέρνησης.
Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Δραγασάκης ανέφερε «όχι πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό. Είναι εντελώς ανεύθυνη η στάση της Νέας Δημοκρατίας.
«Το Χρηματιστήριο διέπεται από πολλούς παράγοντες. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα υπάρχει λύση». Αναφορικά με τις τράπεζες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «οι τράπεζες έπρεπε να πατάνε σε δύο πόδια, στην μείωση των κόκκινων δανείων και στην χορήγηση νέων δανείων».
Και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα σκοπεύει να καλέσει μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο με την συμμετοχή των τραπεζιτών για να συζητηθεί το θέμα των χορηγήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα οι τράπεζες μπορούν να χορηγήσουν δάνεια συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά με την στάση της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την «επίθεση» που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «οι θεσμοί πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους».
Ερωτηθείς για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των τραπεζών από τον ίδιο στον υπουργός Επικρατείς Αλέκο Φλαμπουράρη, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο από τον Πρωθυπουργό να απαλλαγεί από τον συντονιστικό ρόλο που είχε στον τραπεζικό τομέα και ο Πρωθυπουργός το υιοθέτησε.
Ποτάμι
«Κρατούν την Ελλάδα αποκλεισμένη με απαγορευτικό κόστος δανεισμού, προειδοποιούν για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ξεπουλούν τις τραπεζικές μετοχές» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στον δικό της κόσμο εξακολουθεί να θριαμβολογεί και να βλέπει επιτυχίες όταν, παράλληλα με όλα τα παραπάνω ανησυχητικά, στο προσχέδιο προϋπολογισμού καταγράφεται μείωση των επενδυτικών ρυθμών, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σχεδόν αδύνατον να δανειστούν από τις τράπεζες, τα χρέη του κράτους στους ιδιώτες αυξάνονται και τα χρέη των ιδιωτών προς το κράτος πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ κι έχουν ήδη φθάσει τα 101,7 δισ. ευρώ».
Όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας το μόνο μέρος όπου αριθμοί και άνθρωποι ευημερούν είναι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και τα non paper του Μεγάρου Μαξίμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις