Με καθυστέρηση η χορήγηση των εμβολίων στην Ελλάδα
Σύμφωνα με έρευνα, μόλις το 83% των παιδιών 6 ετών είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις MMR, ενώ μόλις 36% των παιδιών 12 μηνών είχαν κάνει 3 δόσεις HepΒ
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Αντιφατική είναι εικόνα των εμβολιασμών στην Ελλάδα. Ενώ έχουμε ένα από τα πλουσιότερα εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα, διαπιστώνεται τελικά ότι τα εμβόλια γίνονται με καθυστέρηση, ειδικά στα παιδιά, θέτοντας σε κίνδυνο την ανοσία της αγέλης.
Στοιχεία σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΕΚΠΑ, με θέμα «Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες)», από την καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, τα περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα προκύπτουν από τις Πανελλήνιες μελέτες εμβολιαστικής κάλυψης που έχει διαχρονικά εκτελέσει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με τελευταία αυτή που διενεργήθηκε το 2012.
Από την τελευταία αυτή μελέτη, που έγινε καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης 1.046 μαθητών Α’ Δημοτικού σε αντιπροσωπευτικό πανελλήνιο δείγμα καθώς και 212 παιδιών Ρομά ηλικίας 2-6,5 ετών, διαπιστώθηκε ότι περίπου 65-70% των εμβολιασμών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, μόλις το 83% των παιδιών 6 ετών είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις MMR ενώ μόλις 36% των παιδιών 12 μηνών είχαν κάνει 3 δόσεις HepΒ.
«Από τη μελέτη αυτή όσο και από άλλες πιο πρόσφατες που διενεργήθηκαν είτε σε εξωτερικά ιατρεία μεγάλων Νοσοκομείων ή σε παιδιακούς σταθμούς καθίσταται σαφές ότι το σημαντικότερο πρόβλημα αφορά στη καθυστέρηση χορήγησης εμβολίων. Φαίνεται ότι παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα πιο «πλούσια» εθνικά προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρώπη, υπάρχει μεγάλη πολυφωνία στην εφαρμογή ΕΠΕ και χρήση εμβολίων από παιδίατρους, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη χορήγηση ορισμένων εμβολίων (HepB; PCV) και έχουμε χαμηλή κάλυψη με 2η δόση MMR», εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο μη έγκαιρος εμβολιασμός βρεφών και νηπίων ενέχει σημαντικούς κινδύνους υγεία για τα ίδια τα παιδιά αλλά και το σύνολο των ατόμων που έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας επεσήμανε και το πρόσφατο πρόβλημα έλλειψης εμβολίων που έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση και σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό, προάγοντας τη δυσπιστία και συνεπώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ενώ δυνητικά δημιουργεί «φωλιές» επίνοσου πληθυσμού.
Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη με τη βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
«Οι παιδίατροι της κοινότητας θα πρέπει να βελτιώσουν τις ικανότητες επικοινωνίας τους με τους γονείς αφιερώνοντας χρόνο στην ουσιαστική ενημέρωση τους για τα οφέλη των εμβολίων αλλά και στην απάντηση τυχόν ερωτήσεων. Ακόμα οι ασκούντες παιδίατροι θα πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, να υιοθετήσουν το πρόγραμμα της ΕΠΕ έτσι ώστε να μειωθεί η πολυφωνία που δημιουργεί ανασφάλεια στους γονείς», πρότεινε.
Τέλος, υπενθύμισε ότι έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες εφαρμογής Εθνικής καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης (registry) που θα συμβάλλει σημαντικά στην αναγνώριση των προβλημάτων σχετικά με τους εμβολιασμούς και το σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις